Linkuri accesibilitate

22.08 - București: Reacții la apariția la Iași a unui volum de articole ultranaționaliste și xenofobe.


Ziua Internațională împotriva fascismului și antisemitismului marcată la Belgrad

Scrise în stilul şi emanând spiritul atacurilor la adresa valorilor democratice duse în Europa în deceniile 3 şi 4 de extrema dreaptă, textele lui Hogea stârnesc legitimul protest al reprezentanţilor etniilor injuriate grosolan.
22 august 2001

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Radu Stănescu).

Reacții la apariția la Iași a unui volum de articole ultranaționaliste și xenofobe.

Partidul Romania Mare şi fidelii săi rămîn consecvenţi aceleiaşi cauze a naţionalismului delirant împins pînă la extremă tintr-un tip de discurs care cheamă la violenţă, la ură rasială, la şovinismul de cea mai joasă speţă. Ieşită din văgăunile unei istorii defuncte, retorica tip Hogea conţine un avertisment implicit: o democraţie indiferentă la asemenea manifestări va putea fi pedepsită să trăiască în realitate ceea ce astazi pare a fi doar coşmarul trecut pe hîrtie de nişte minţi rătăcite. Aşadar, rezumînd, la Iaşi, sub egida unui centru de istorie, filială a Academiei romane a fost publicat volumul „Naţionalistul”, apartinînd deputatului PRM Vlad Hogea, volum care a strîns între coperţile sale mai multe articole apărute în timp, în publicaţii peremiste. Scrise în stilul şi emanând spiritul atacurilor deşănţate la adresa valorilor democratice duse în Europa în deceniile 3 şi 4 de extrema dreaptă, textele lui Hogea stârnesc legitimul protest al reprezentanţilor etniilor injuriate grosolan în acest volum. Reactii culese de Radu Stănescu:

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din Romania a protestat astazi faţă de apariţia cărţii „Naţionalistul”, sub semnătura deputatului PRM Vlad Hogea, afirmînd că volumul reprezntă o gravă incitare la ură rasială, cade sub incidenţa Codului penal şi încalcă prevederi ale Constituţiei. Într-un comunicat primit la redacţia Europei Libere din Bucureşti, comitetul director al Federaţiilor Evreieşti apreciază că volumul, apărut la Iaşi în colecţia „Romanii în istoria universală", coordonată de Gheorghe Buzatu, vicepreşedinte al Senatului din partea PRM, reprezintă o gravă incitare la ură rasială . [...]

Reprezentanţi ai minorităţii romilor, dar şi ai celei maghiare au împărtăşit Europei Libere primele reacţii faţă de volumul „Naţionalistul”. Deputatul Nicolea Păun, reprezentantul în Parlament al minorităţii rome şi în același timp preşedinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor, afirmă că apariţia acestei cărţi dovedeşte faptul că în Romania, la nivelul instituţiilor statului, se manifestă o anumită doză de xenofobie şi rasism. [...] Nicolae Paun ne-a mai declarat că va solicita declanşarea unei anchete pe marginea cărţii deputatului PRM Vlad Hogea.

Din partea UDMR, senatorul Peter Ekstein Kovacs spune că este nevoie de o intervenţie mai fermă a partidului de guvernamînt impotriva unor asemenea manifestări xenogfobe şi rasiste. [...]
XS
SM
MD
LG