Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Despre cum imnul nu face o țară


Intr-atât de complicată este definiția unui stat, încât nici nu e limpede câte țări sunt pe glob.
Kosovo, cel mai nou stat din Europa, a decis sa rezolve problema continutului versurilor imnului national adoptand un imn... fara versuri. „Europa” se numeste aceasta melodie taraganata si plicticoasa ca orice imn national.

Jurnal de corespondent: Dan Alexe (Bruxelles)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00
Link direct

Steagul noii tari reprezinta de asemenea culoarea si stelele steagului Uniunii Europene, ca si cum legislatorii kosovari ar fi decis sa practice un soi de magie simpatica pentru a-si face statul sa fie acceptat.

Si, intr-adevar, un stat se defineste prin atributele suveranitatii, iar in mod traditional acestea au inclus un drapel si un imn. Cel putin asta a facut Kosovo, ca si Cecenia atunci cand si-a a incercat sa-si declare suveranitatea acum 20 de ani. Prima initiativa a primului guvern cecen a fost aceea de a inventa un steag, iar ulterior imnul i-a fost comandat unui compozitor britanic.

Dar un steag si un imn nu duc nicaieri daca tara nu e recunoscuta de nimeni... sau de un grup suficient de alte tari importante. Astfel, Nicaragua a recunoscut independenta Osetiei de Sud...; asta nu face insa din Osetia un stat autentic. Invers, Kosovo nu e recunoscut de cateva state europene, printre care Spania, Romania si Grecia, insa a fost recunoscut de Statele Unite, Franta, Anglia si Germania.

Foarte instructiv este cazul combinat al Chinei si Taiwanului: dupa al doilea razboi mondial, mai precis dupa ruptura dintre China comunista si insula chineza Taiwan, majoritatea tarilor planetei au recunoscut diplomatic Taiwanul. Aceasta insula a reprezentat initial China eterna la Natiunile Unite. Dar, dupa moartea lui Mao, cand Statele Unite au recunoscut China comunista, majoritatea tarilor planetei si-au schimbat politica, recunoscand Pekinul. Dat fiind ca ambele parti - si Pekinul si Taiwanul - mentin fictiunea unei Chine unice, din care o parte e guvernata nelegitim, tarile planetei au trebuit sa se hotarasca pe cine recunosc din cele doua, ceea ce a dus la izolarea actuala a Taiwanului.

Intr-atat de complicata e definitia unui stat, incat nici nu e limpede cate tari sunt pe glob. Autoritatea Palestiniana, de pilda, sau Vaticanul, pot doar cu mare greutate fi privite ca fiind state in adevaratul sens al cuvantului. Unii au propus sa fie luat in considerare criteriul existentei unui prefix telefonic propriu, de pilda. Propunere care trebuie lepadata de indata, daca ne gandim ca Statele Unite si Canada au acelasi prefix telefonic: 001 !... Asa incat, la intrebarea: ce face ca un stat sa fie recunoscut ca stat exista de fapt un singur raspuns: privirea celorlalti.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG