Linkuri accesibilitate

Tripoli a fost cucerit. Ce urmează?


UE îi cere colonelului Gaddafi să renunţe, iar Rusia pledează pentru un dialog politic.



Liderii din lumea întreagă îi cer lui Muammar Gaddafi să plece de la conducerea Libiei în vreme ce rebelii libieni luptă pentru controlul asupra capitalei Tripoli.

Premierul britanic David Cameron a spus că regimul libian se destramă și i-a cerut lui Gaddafi să oprească luptele în mod necondiționat. Tot astăzi alianța nord-atlantică a făcut apel la o tranziție pașnică în Libia.

La Washington un purtător de cuvânt al Pentagonului a spus că autoritățile americane cred că Gaddafi se ascunde în Libia, nu a părăsit țara.


Tripoli a fost cucerit. Ce urmează?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
Link direct



Premierul Cameron a spus că soarta lui Gaddafi este în mâinile poporului libian.
Liderul britanic a spus că el unul ar vrea ca Gaddafi să fie judecat pentru crimele sale, pe care le-a numit respingătoare, dar a adăugat că noile autorități ale Libiei vor avea căderea să decidă soarta lui Gaddafi.

Curtea Penală Internațională a spus astăzi că dorește custodia fiului lui Gaddafi, Saif al-Islam, care a fost arestat. Ca și tatăl său, al-Islam este acuzat de crime împotriva umanității.

La Bruxelles, Comisia Europeană a salutat avansul teritorial al rebelilor libieni, văzând în ultimele evoluții de la Tripoli un semn bun pentru viitorul întregii regiuni.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Olivier Bailly a spus că evoluțiile din Libia dau un nou impuls primăverii arabe și că Uniunea Europeană va continua să susțină aspirațiile democratice ale popoarelor din regiune.

Cancelarul german Angela Merkel, a cărei țară nu s-a angajat în operațiunile militare din Libia, a spus că Germania este gata să ajute la reconstrucția Libiei după conflict.

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a spus că bătălia pentru Libia a atins un punct de cotitură și că țara scapă din ghearele unui tiran.

Apeluri la o tranziție pașnică în Siria au făcut astăzi multe guverne europene, de la Roma până la Moscova, dar și organizații arabe, musulmane și africane.

Egiptul, cel mai important vecin al Libiei, a anunțat astăzi că recunoaște consiliul de tranziție de la Benghazi drept reprezentant legitim al națiunii vecine.

O poziție izolată a avut liderul din Venezuela, Hugo Chavez, care l-a sprijinit pe Gaddafi împotriva rebelilor încă de la începutul conflictului libian. Vorbind astăzi la Caracas, Chavez a spus că Uniunea Europeană și Statele Unite, pe care le-a numit “pretins democrate“, au contribuit la distrugerea Libiei prin sprijinul acordat rebelilor și prin bombardamentele NATO asupra unor ținte libiene.

Ultimele evenimente din Libia au făcut să scadă prețul petrolului și au avut impact pozitiv asupra burselor de valori din Europa și Statele Unite.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG