Linkuri accesibilitate

23.08 - București: Conferință de presă a ministrului de interne și istoria vilelor polițiștilor


Deşi presa semnalează numeroase cazuri de angajaţi din Ministerului de interne cu proprietăţi peste posibilităţile lor de cîştig, comisiile de control teritoriale ale ministerului nu au descoperit pînă în prezent decît 35 de cazuri.




23 august 2001

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Petru Ionescu).

Conferință de presă a ministrului de interne și istoria vilelor polițiștilor.

Revenim la vilele poliţiştilor, mai precis la vile care nu prea există, afirmă ministrul de interne Ioan Rus în pofida serialelor fotografice publicate pînă la saturaţie de principalele cotidiane centrale. Poliţiştii i-au controlat pe poliţişti şi toată istoria se îndreaptă spre o previzibilă muşamalizare. Morala acestei istorii i-ar putea pune pe gînduri pe ceilalţi bugetari care se vor putea întreba cum de n-au reuşit şi ei, din aceleaşi biete salarii să-şi construiască vile de vis. Dar să revenim la pledoariile ministrului Rus care a ţinut astazi o conferinţă de presă despre care relatează Petru Ionescu.

Ministrul de interne Ioan Rus a încercat joi să demonstreze presei romane că mult discutata problemă a provenienţei averilor unei părţi a poliţiştilor nu are o anvergură prea mare. Deşi presa semnalează de cîtiva ani buni numeroase cazuri de angajaţi din aria Ministerului de interne care posedă proprietăţi cu mult peste posibilităţile lor de cîştig, comisiile de control teritoriale ale ministerului nu au descoperit pînă în prezent decît 35 de cazuri care pot fi trimise comisiilor de cercetare a averilor de pe lîngă curţile de apel şi, în consecinţă, ministrul Rus consideră că este nedrept ca acest mic procent să afecteze imaginea generală a poliţiei. [...]

Ioan Rus: „Consider că nu este normal ca într-o societate democratică în care proprietatea este garantată prin Constituţie, libera iniţiativă reprezintă unul din izvoarele de bunăstare, o treime dintre profesioniştii chemaţi să asigure legalitatea şi să ocrotească proprietatea cetăţenilor să n-aibă un acoperis propriu deasupra capului.”

Redactorul Romaniei Libere, Bogdan Ficeac ne-a declarat că nu este normal ca neregulile din poliţie să fie controlate tot de poliţişti, ba chiar de subalterni ai celor vizaţi şi că oricum, legislaţia din ţările occidentale interzice implicarea în afaceri pînă şi a rudelor poliţiştilor.

B. Ficeac: „Rezultatul va fi un eşec al acestor verificări pentru mai multe motive. Întîi verificările s-au făcut în marea loc majoritate de către subordonaţii celor vizaţi. In condiţiile astea, în condiţiile în care în Romania nu există, spre exemplu, ca în Statele Unite un departament de afaceri interne care sa nu aibă legătură cu nimeni şi să poată acţiona independent, normal că rezultatele sunt cele cunoscute. N-ai voie ca rudele tale pînă la a nu ştiu cîta spiţă să aibă afaceri sau lucruri de genul ăsta.” [...]
XS
SM
MD
LG