Linkuri accesibilitate

Lupte grele la Tripoli


Forțele loiale lui Gaddafi rezistă în continuare, în ciuda asigurărilor rebelilor că ar controla aproape întregul teritoriu al capitalei libiene.


Suporterii lui Muammar Gaddafi și-au reluat atacurile asupra fortăreței liderului libian, luată cu asalt marți de rebeli. Detalii de la Mircea Țicudean

Militarii guvernamentali au fost văzuți astăzi fortificându-și pozițiile și înălțând steagul verde al lui Gaddafi în Parcul zoologic Tarabulus, o zonă împădurită vastă care pare să fie acum ultima linie de apărare în fața rebelilor.


Situație confuză în capitala Libiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:14 0:00
Link direct



Lunetiștii și artileria forțelor pro-Gaddafi au tras asupra fortăreței ocupate de rebeli, care au răspuns cu tiruri de artilerie. Potrivit agenției AP, sniper-ii au tăiat accesul rebelilor spre aeroportul din Tripoli. Deși rebelii au cucerit ieri fortăreața Bab al-Aziza, se pare că Gaddafi a scăpat.

Astăzi, colonelul a transmis printr-un mesaj audio difuzat de un post local o mulțime de amenințări la adresa rebelilor și apeluri la luptă pentru cei care i-au rămas fideli. Gaddafi a spus că a plecat din fortăreață ca o măsură de tactică și le-a cerut locuitorilor capitalei să respingă rebelii, pe care i-a numit trădători și șobolani. Gaddafi a mai pretins că aseară ar fi făcut o plimbare discretă prin capitală, incognito, și că a întâlnit mulți tineri care erau gata să lupte ca să elibereze capitala de rebeli.

La Londra, ministrul de externe britanic William Hague a spus că declarațiile lui Gaddafi sunt fantasmagorice.Șeful diplomației britanice a spus că regimul libian a pierdut controlul asupra unei mari părți din capitală și din țară și că Gaddafi ar trebui să înțeleagă că nu va mai reveni la putere și să ordone trupelor să înceteze luptele.

Confruntările au continuat astăzi și în orașul Sabha, din deșert, la 650 de kilometri sud de Tripoli, unde regimul Gaddafi continuă să dețină controlul asupra unei baze aeriene. Iar în estul Libiei, la Benghazi, Consiliul de Tranziție al rebelilor a început să discute mutarea sediului la Tripoli. Unele surse ale opoziției spun că aceasta ar putea avea loc în următoarele câteva zile, pe fondul temerilor de un eventual vid de putere în capitală.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG