Linkuri accesibilitate

Moldova are o strategie în domeniul siguranţei alimentelor


Vasilel Bumacov
Vasilel Bumacov

Ministrul agriculturii Vasile Bumacov: un document important în continuarea negocierilor pentru acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană.




Guvernul de la Chişinău a aprobat o strategie în domeniul siguranţei alimentelor - un document în premieră pentru Republica Moldova, despre care ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, spune că este un pas de primă importanţă în continuarea negocierilor pentru acordul de liber schimb cu UE, dar şi în apărarea cetăţenilor de produse alimentare necalitative. Liliana Barbăroşie a discutat despre noua strategie cu ministrul Bumacov şi are amănunte.

Strategia alimentară a Republicii Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00
Link direct


În Republica Moldova, calitatea produselor alimentare este verificată de mai multe agenţii subordinate mai multor ministere. Un organism unic şi autonom, însă, care aşa cum prevede strategia ar trebui să fie creat până la sfârşitul acestui an, ar fi mult mai eficient, susţine ministrul agriculturii: „Dacă vorbim de fructe şi legume, acestea sunt monitorizate de un sistem, dacă vorbim de produse animaliere – există alt sistem şi tot aşa mai departe. Când avem mulţi responsabili, nu există nici unul. De aceea pînă la finele acestui an vom avea o autoritate unică – Agenţia pentru siguranţa alimentelor. Această agenţie va avea un sistem de laboratoare bine utilate. Prevedem monitorizarea întregului lanţ intern, de la furajele utilizate în alimentaţia animalelor până la plasarea în comerţ a produsului. Agenţia va face analiza inofensivităţii în baza analizei riscurilor, nu a controalelor. Dimpotrivă, vom exclude controalele.”

O altă prioritate ar fi verificarea importurilor, mai spune ministrul Bumacov: „Importul este cel mai mare pericol. Dacă aici, pe loc, noi putem monitoriza de la plantă pînă la masă, atunci ceea ce este introdus de peste hotare - cum putem să verificăm? Riscul există oricând şi s-a văzut că în ţari foarte dezvoltate au avut loc situaţii foarte grave - vă amintiţi primul scandal cu dioxina în 1999, pe urmă acest scandal s-a repetat, iar anul curent am văzut ce s-a întâmplat cu E-coli în Germania.

Trebuie să protejăm populaţia noastră de astfel de situaţii. Cu părere de rău consumatorul nostrum se uită numai la preţ. Am să vă dau un exemplu: dacă la piaţă cumpăraţi unt care este mai ieftin ca cel autohton, vă asigur că în acest unt nu este nici gram de lapte. Vom avea şi un sistem de alertă rapid, aşa cum este în Europa. Vom fortifica şi procedurile la vamă. În 2006 din vamă au fost expulzate controalele sanitare şi fitosanitare. În două săptămâni vom prezenta în guvern un proiect prin care vom cere reintroducerea acestor controale.”

Ministrul recunoaşte că cea mai dificilă etapă începe odată cu implementarea strategiei. Este evident un test de primă importanţă pentru Republica Moldova în privinţa negocierilor cu Uniunea Europeană, mai spune Bumacov: „Dacă nu implementăm această strategie, nu avem nici o şansă să ajungem în piaţa europeană. Aici nu este loc de compromisuri. Siguranţa alimentară în Uniunea Europeană nu este un subiect de discuţie.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG