Linkuri accesibilitate

O nouă arestare în cazul Politkovskaia


Chiar dacă arestarea pare să strângă cercul în jurul adevăraţilor vinovaţi, există încă o doză de scepticism cu privire la rezultatul final al anchetei


Un locotenent-colonel de poliţie acum la pensie a fost arestat marți, fiind bănuit că ar fi implicat în asasinarea, în 2006, a jurnalistei de investigaţie Anna Politkovskaia, apărătoare a drepturilor omului, critic acerb al politicii Kremlinului în Cecenia. Politkovskaia a fost împuşcată de la mică distanţă, ziua în amiaza mare, în faţa apartamentului său din Moscova. Chiar dacă această arestare pare să ducă mai aproape de găsirea adevăraţilor vinovaţi, unii activişti pentru apărarea drepturilor omului din Rusia sunt în continuare neîncrezători în rezultatul final al anchetei. Relatarea corespondentei „Europei Libere” Daisy Sindelar este rezumată de Oana Serafim.


Un locotenent-colonel de poliţie rus a fost arestat în cazul Politkovskaia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:44 0:00
Link direct



Purtătorul de cuvînt al Comitetului Federativ de investigaţii al Rusiei, Valeri Markin a anunţat arestarea lui Dmitri Pavliucenkov, fost locotenent-colonel de poliţie, acum pensionar. „Dmitri Pavliucenkov, în schimbul unor bani gheaţă a primit ordinul de a organiza uciderea Annei Politkovskaia. El a adunat un grup organizat de criminali, care îi includea şi pe cei trei fraţi Mahmudov dar şi alţi indivizi…”. „Pavliucenkov, care răspundea la vremea aceea de o unitate de supraveghere a departamentului de poliţie din Moscova, a ordonat subordonaţilor săi să o urmărească şi să afle programul zilnic al jurnalistei, şi cînd nu este în oraş. Apoi a cumpărat arme, a schiţat un plan şi le-a dat diferite roluri complicilor săi pentru plănui şi a duce la îndeplinire această crimă.”

Anunţul făcut de Comitetul Federa pentru Investigaţii al Rusiei ar putea să ducă investigaţia, după 6 ani, mai aproape de adevăraţii vinovaţi pentru moartea jurnalistei. Este ceea ce crede avocata familiei victiimei, Anna Stavitskaia, care consideră această arestare o cotitură importantă în întreaga anchetă.

Valeri Markin a mai spus că anchetatorii ar avea indicii legate de cine anume a ordonat crima, dar că e prematur să facă publică acum această informaţie.

Colegi ai Annei Politkovskaia, activişti pentru drepturile omului, sunt însă sceptici că într-adevăr vor fi găsiţi adevăraţii vinovaţi care au ordonat această crimă.” N-am mare încredere în acest tip de anunţ zgomotos din partea autorităţilor” a declarat Lev Ponomariov de la Mişcarea Pentru Drepturile Omului agenţiei Interfax.
XS
SM
MD
LG