Linkuri accesibilitate

Armata, pregătită de paradă


Vitalie Marinuţa: „Sunt ferm convins că această paradă este necesară, nu numai forţelor armate, ci pentru a consolida cetăţenii R.Moldova.”



Paradă militară fără precedent la 27 august, consacrată aniversării a 20-cea a proclamării independenţei Republicii Moldova. Paradă cu inovaţii care vor arată o schimbare la faţă a armatei… Vom discuta despre această ceremonie militară, dar şi despre modul în care armata avansează pe calea reorganizării şi modernizării cu dl ministru al Apărării Vitalie Marinuţa.


Interviul matinal la Europa Liberă cu Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:44 0:00
Link direct



Europa Liberă: Să trăiţi, dle ministru. Ar fi însemnat să nu fi avut nici în clin, nici în mânecă, niciodată, cu armata, dacă vă întrebam acum cu naivitate cât de pregătiţi sunt militarii subordonaţi Dvs. pentru parada de peste două zile… Bineînţeles că sunt gata sută la sută, nu?

Vitalie Marinuţa
Vitalie Marinuţa: Într-adevăr, au fost depuse eforturi enorme pentru a pregăti atât militarii, cât şi tehnica de luptă şi cu două zile înainte de Ziua Independenţei suntem gata sută la sută pentru această defilare şi aş vrea să spun cu certitudine cetăţenilor Republicii Moldova care vor fi în piaţă sau ne vor viziona la micile ecrane sau Internet că vom avea o paradă la nivelul cel mai înalt.

Europa Liberă: Ce efective vor fi antrenate în paradă şi ce scenariu vor urma? Puteţi să ne daţi nişte amănunte fără a deteriora bineînţeles eventualele surprize pe care le poate avea această paradă?

Vitalie Marinuţa: Păi, parada nu mai are nici o surpriză, anume parada militară. Poate în scenariul zilei de 27 august sunt unele surprize, dar la paradă nu sunt surprize pentru cei care ne-au urmărit pe parcursul ultimilor săptămâni. Fiindcă, aşa cum se cere, am avut repetiţii şi în afara capitalei, am avut repetiţii în Piaţa Marii Adunări naţionale, ca să putem să avem o prestaţie foarte bună pe data de 27 şi surprize sper să nu avem, în special neplăcute. Vor fi implicaţi în paradă pentru o mie de militari ai Armatei Naţionale, clar lucru şi militari ai trupelor de Carabinieri, poliţişti ai Ministerului Afacerilor Interne, cât şi grăniceri. Totodată, o diferenţă faţă de parada din 2001, care a fost prima paradă de 10 ani de independenţă, este ceea ce că de data aceasta va trece şi tehnica militară şi a doua diferenţă este că acei patrioţi ai ţării care au luptat în 1992 în războiul de pe Nistru vor deschide parada cu o cutie reprezentativă a tuturor genurilor de arme. Adică poliţişti, militari în armata care pe atunci abia se crea. Şi 65 unităţi de tehnică militară…

Europa Liberă: Atât cetăţenii, cât şi militarii trebuie să aibă o înţelegere foarte clară a rostului paradei militare? Care este din punctul Dvs. de vedere menirea acestei ceremonii? Că doar n-o fi să se demonstreze muşchii unei armate invincibile…

Vitalie Marinuţa: Ce ca ce, dar ironie în ţara noastră este destulă şi orice lucru, mai bun sau mai puţin bun, este tratat cu ironie în primul rând şi abia după aceasta se caută un sens al acestui lucru. Sunt ferm convins că această paradă este necesară, nu numai forţelor armate sau poliţiei. Cred că chiar mai puţin ne trebuie nouă, pentru că noi şi aşa suntem uniţi, noi şi aşa ştim ce înseamnă ţară, ce înseamnă Republica Moldova, ce înseamnă independenţa, cunoaştem imnul, cunoaştem semnele distinctive ale drapelului nostru. Dar această acţiune este mai mult îndreptată pentru a consolida, să zicem, cetăţenii Republicii Moldova, care după părerea mea, în ultimii 20 de ani aşa şi nu au găsit o unitate. Spre regret mai avem şi conflictul transnistrean care nu este un plus pentru unitatea noastră. De aceea eu consider că parada militară nu este un show al muşchilor, este anume un show al păcii, un show al aspiraţiilor noastre de viitor, un show prin care să arătăm că 20 de ani de independenţă, răi-buni, cum au fost, dar noi suntem un stat, Dumnezeu ne-a dat posibilitatea de a fi independenţi şi noi trebuie să hotărâm ce facem – mergem înainte, îl dezvoltăm aşa cum ne dorim toţi şi aceasta paradă este anume o posibilitate ca armata, forţele armate, oamenii în uniformă sunt acei care înţeleg lucrurile în cauză.

Europa Liberă: De ce s-a renunţat la epuizanţii 75 de paşi pe minut, paşi de defilare prusaci, iar ulterior ruseşti şi sovietici? Unii ar spune că odată cu renunţarea la pasul de tipar al armatei sovietice, care era exersat până la epuizare, s-ar omite un fel de simbol al disciplinei militare…

Vitalie Marinuţa
Vitalie Marinuţa: Nu cred că se omite un simbol al disciplinei militare, dar simbolul totalitarismului sovietic se omite. Poate că nu atât de mult, dar după reacţiile unora văd că într-adevăr este aşa. După cum cunoaştem, în multe ţări europene, cât şi Statele Unite şi alte ţări din regiune, care nu au tradiţiile prusace, care niciodată nu au avut pasul cadenţat, destul de bine este cu disciplina militară. Pasul, după înţelegerea noastră, trebuie să fie unul lejer, un pas care să dea posibilitatea să mergi în formaţiune, dar nu să muştrezi în formaţiune pînă la nebunie…

Europa Liberă: Se va mărşălui, aşa dar, mai simplu, cu mai puţine sacrificii fizice… Dar faptul că pasul nou de defilare este, cum s-a spus, pasul de defilare al trupelor NATO presupune de fapt o sincronizarea mai mare cu trupele acestui bloc?

Vitalie Marinuţa: Nu este asta o sincronizare şi fiecare ţară din blocul NATO merge aşa cum îşi doreşte, şi nu numai în pas de defilare, dar şi în dezvoltare. NATO niciodată nu impune unele condiţii şi nu te prinde cu cârligul să te tragă în această organizaţie. Nu a fost nici o corelare cu NATO, pasul în cauză. A fost prima – debarasarea de simbolismul dat sovietic, ceea ce mi-am dorit eu. Doi – ca să fie mai puţin efort fizic pentru militari, pentru că avem un an de serviciu numai, nu ca înainte cum erau 2, 5, ca să pierdem timpul pe platou studiind pasul de defilare. Şi al treilea, mă refer la uniforma militară, să avem ceva distinct al nostru.

Europa Liberă: La ce alte, cum să le spunem, rigori cunoscute de oricine a făcut armata la sovietici s-a mai renunţat la, cum să zic, la detalii de astea de muştră, de disciplină: pasul, de exemplu, trebuie făcut în secunde numărate în continuare?

Vitalie Marinuţa: Armata fără disciplină nu este armată. Aceasta nu se trage de la sovietici, aceasta este în orice armată. Disciplina este baza în orice armată. În SUA, când mergi în unele unităţi cu destinaţie specială, vezi inscripţii la intrarea în unitate: „Aici se termină democraţia”. Personal am citit-o. Şi nu e în scopul limitării drepturilor omeneşti, dar, într-adevăr, armata fără disciplină nu este armată. De aceea, s-a renunţat la mai multe chestiuni care au fost specifice armatei sovietice şi armatei sovietice, dar ceea ce şine de disciplină, noi o consolidăm. Educăm ostaşii în spiritul devotamentului faţă de Republica Moldova, să cunoască care sunt atribuţiile statului Republica Moldova şi totodată să facem din acei tineri, care poate că venind de la ţară în majoritatea cazurilor, la mulţi părinţii sunt plecaţi, cam nu prea sunt deprinşi cu disciplina, cam nu prea vor să-o accepte, cât şi traiul colectiv. De aceea noi consolidăm disciplina în Armata Naţională în fiecare zi. Dar totodată aicea am să mă refer şi la a doua parte, că ne străduim să dăm şi o educaţie, nu numai disciplină. Concerte, serate tematice, teatru, ca într-adevăr să dezvoltăm cetăţeanul nostru ca un bun cetăţean european.

Europa Liberă: Dacă ar fi să scoateţi în evidenţă cel mai relevant semn al reorganizării şi modernizării armatei care ar fi acesta?

Vitalie Marinuţa: Nici nu pot să vă spun care ar fi cel mai important, pentru că noi nici un lucru nu-l avem dus pînă la urmă. Suntem în proces de reorganizare, modernizare şi toate aceste procese depind de finanţare. După cum cunoaşteţi, bugetul Armatei naţionale nu este cel mai mare buget şi în funcţie de alocările financiare pentru următorii ani vom putea spune că avem un proces finalizat în reorganiza5re şi modernizare. Dar pentru mine cel mai distinct lucru este începerea procesului de schimbare la faţă a armatei – schimbarea uniformei, schimbarea pasului şi în special atentatul la schimbarea gândirii. Pentru mine este cel mai important să schimbăm modul de gândire şi atitudinea faţă de armată şi eu cred că vom reuşi.

Europa Liberă: Din curiozitate, acum că sunt solicitaţi mai mult cu muştra, cu repetiţiile, se bucură soldaţii, ofiţerii de un regim mai special, de o raţie alimentară mai bogată, de somn mai lung?

Vitalie Marinuţa: Nu prea pentru că acesta este regimul nostru zi de zi de lucru şi oricum trebuie să ne facem datoria. Fără doar şi poate, după antrenamentele nocturne, de care am avut doar unul, în PMAN dacă vă amintiţi, se dă posibilitate ca soldaţii să-şi recupereze orele de somn. În 27 va fi o raţie alimentară puţin mai specială, aşa cum le avem în zilele de sărbătoare. Noi ne străduim să avem grijă de sănătatea oamenilor noştri pentru că ei sunt capitalul de bază al Armatei Naţionale.
XS
SM
MD
LG