Linkuri accesibilitate

Proteste la Kiev de Ziua independenţei

Ceremoniile marcând 20 de ani de independenţă a Ucrainei au stat, ieri, sub semnul protestelor provocate de arestul preventiv al fostului premier Iulia Timoşenko. Dar şi criza economică a avut un cuvânt de spus. Ileana Giurchescu rezumă relatările agenţiilor internaţionale de presă:


Proteste la Kiev de Ziua independenţei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:51 0:00
Link directSă începem cu criza economică: forţaţi să facă economii, guvernanţii de la Kiev au renunţat la un element tradiţional, aproape obligatoriu, al oricăror ceremonii marcând independenţa; mai ales în spaţiul post sovietic. Şi anume la parada militară care ar fi costat 20 de milioane de dolari.

Iar restul manifestărilor au stat sub semnul procesului Timoşenko.

Fostul premier se afla de aproape trei săptămâni în arest preventiv, fiind acuzată că nu respectă tribunalul care o judecă pentru abuz de putere. Mai precis, pentru acordul pe care l-a negociat cu Rusia în 2009 pentru ca Ucraina să primească din nou gaze. În schimbul reluării livrărilor Moscova a cerut şi Timoşenko a acceptat că preşul să fie treptat ridicat, la nivel european.

Timoşenko susţine că este un proces politic, Uniunea Europeană şi Statele Unite au criticat de asemenea iniţiativa autorităţilor de a o pune sub acuzare.

Miercuri, tribunalul a refuzat să o elibereze pe cauţiune pentru numai două zile ca să-şi poată vizita mama. Ceea ce a provocat indignarea simpatizanţilor ei.

Conduşi de unul din consilierii d-nei Timişenko, mii de persoane au participat după aceea la o manifestaţie de protest dar poliţia i-a oprit, cu destulă brutalitate, să ajungă în faţa preşedinţiei.

După o oră, protestatarii au renunţat şi unii dintre ei s-au adunat în Piaţa Independenţei pentru a continua demonstraţia. Numai că acolo, protestul lor a fost „înecat” de concertul organizat cu ocazia Zilei independenţei.

Totuşi,faptul că mii de ucraineni, nu numai membri ai partidului doamnei Timoşenko, s-au adunat să protesteze, demonstrează că procesul fostului premier nu lasă lumea indiferentă. Iar pentru mulţi analişti este cu siguranţă o mare pierdere de imagine pentru preşedintele Victor Ianukovici , care se declară pro-european şi vrea să negocieze cu Uniunea Europeană un acord de liber schimb.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG