Linkuri accesibilitate

Proteste la Kiev de Ziua independenţei





Ceremoniile marcând 20 de ani de independenţă a Ucrainei au stat, ieri, sub semnul protestelor provocate de arestul preventiv al fostului premier Iulia Timoşenko. Dar şi criza economică a avut un cuvânt de spus. Ileana Giurchescu rezumă relatările agenţiilor internaţionale de presă:


Proteste la Kiev de Ziua independenţei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:51 0:00
Link direct



Să începem cu criza economică: forţaţi să facă economii, guvernanţii de la Kiev au renunţat la un element tradiţional, aproape obligatoriu, al oricăror ceremonii marcând independenţa; mai ales în spaţiul post sovietic. Şi anume la parada militară care ar fi costat 20 de milioane de dolari.

Iar restul manifestărilor au stat sub semnul procesului Timoşenko.

Fostul premier se afla de aproape trei săptămâni în arest preventiv, fiind acuzată că nu respectă tribunalul care o judecă pentru abuz de putere. Mai precis, pentru acordul pe care l-a negociat cu Rusia în 2009 pentru ca Ucraina să primească din nou gaze. În schimbul reluării livrărilor Moscova a cerut şi Timoşenko a acceptat că preşul să fie treptat ridicat, la nivel european.

Timoşenko susţine că este un proces politic, Uniunea Europeană şi Statele Unite au criticat de asemenea iniţiativa autorităţilor de a o pune sub acuzare.

Miercuri, tribunalul a refuzat să o elibereze pe cauţiune pentru numai două zile ca să-şi poată vizita mama. Ceea ce a provocat indignarea simpatizanţilor ei.

Conduşi de unul din consilierii d-nei Timişenko, mii de persoane au participat după aceea la o manifestaţie de protest dar poliţia i-a oprit, cu destulă brutalitate, să ajungă în faţa preşedinţiei.

După o oră, protestatarii au renunţat şi unii dintre ei s-au adunat în Piaţa Independenţei pentru a continua demonstraţia. Numai că acolo, protestul lor a fost „înecat” de concertul organizat cu ocazia Zilei independenţei.

Totuşi,faptul că mii de ucraineni, nu numai membri ai partidului doamnei Timoşenko, s-au adunat să protesteze, demonstrează că procesul fostului premier nu lasă lumea indiferentă. Iar pentru mulţi analişti este cu siguranţă o mare pierdere de imagine pentru preşedintele Victor Ianukovici , care se declară pro-european şi vrea să negocieze cu Uniunea Europeană un acord de liber schimb.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG