Linkuri accesibilitate

Zona euro şi garanţiile stabilităţii


Fostul şef al băncii centrale americane Alan Greenspan nu crede că europenii sunt capabili să suporte greutăţile unei refaceri economice lente.



O să reziste moneda unică europeană actualei crize a datoriilor? Mai ales în absenţa unei politici fiscale comune pentru toate cele 17 ţări din zona euro? Fostul director al rezervelor federale americane Alan Greenspan crede că nu, dar principalele economii europene par decise în aceste zile să-l contrazică: prin fapte, nu declaraţii. Ileana Giurchescu:

Alan Greenspan crede că zona euro se va dezintegra datorită faptului că diferenţele economice, dar şi între tradiţiile financiare, sunt mult prea mari între sud şi nord.

Vorbind recent la o mare reuniune economică, ţinută la Washington, Greenspan avertiza: „Moneda unică europeană se topeşte şi asta creează mari probleme sistemului bancar european”.

Alan Greenspan
Mai mult, fostul şef al băncii centrale americane (numită Rezervele federale) nu crede că europenii sunt dispuşi sau capabili să suporte greutăţile inevitabile ale unei refaceri economice lente. De aceea, stabilitatea relativă a pieţelor financiare, din ultimele zile, nu este decât liniştea care se instalează înaintea furtunii, crede Greenspan (astăzi în virstă de 85 de ani).

Cum era de aşteptat, imediat după aceste declaraţii, moneda unică a pierdut din valoare, dar şi-a revenit după ce guvernul spaniol, parcă pentru al contrazice pe economistul american, a anunţat noi măsuri pentru reducerea datoriei de stat: în constituţie va fi introdus un articol care va limita dreptul statului de a se îndatora, iniţiativă care de marţi se bucură şi de sprijinul opoziţiei.

A urmat ieri Franţa, care la rândul ei a anunţat reducerea cheltuielilor bugetare, dar mai ales noi taxe şi impozite pe marile averi si venituri.

Premierul François Fillon a anunţat introducerea, temporară, a unui impozit suplimentar de 3 la sută pe veniturile de peste 500 de mii de euro pe an şi de asemenea o creştere a taxelor pe veniturile provenite din proprietăţi imobiliare. La care se adaugă scumpirea ţigărilor şi băuturilor alcoolice.

Dar premierul francez a recunoscut că nu este vorba de reforma fiscală structurală de care ar avea nevoie Franţa pentru a ajunge la un deficit de sub 3 la sută cum cer regulile zonei euro. Pe care nimeni nu le respectă, nici măcar Germania care le-a impus.

Dacă aceste măsuri vor fi suficiente, rămâne de văzut, dar mulţi analişti politici sunt de părere că aşa-numitul impozit „pentru bogaţi”, – o măsură luată direct din programul economic al opoziţiei socialiste, – demonstrează că viitoarea campanie electorală pentru prezidenţialele din 2012 va fi despre economie, datorie şi mai ales despre zona euro.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG