Linkuri accesibilitate

„Viitorul Ucrainei este cu Uniunea Europeană”





„Viitorul Ucrainei este cu Uniunea Europeană” este titlul unui articol semnat de preşedintele Ucrainei în ediția de joi a cotidianului „Wall Street Journal Europe”. Iar subtitlul articolului este „Relația noastră imprevizibilă cu Rusia ne-a afectat îndelung securitatea economică”. Articolul este tradus de Lucian Ştefănescu.

Un articol de Viktor Ianukovici în „Wall Street Journal Europe”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:48 0:00
Link direct


Când Ucraina şi-a declarat independența de Uniunea Sovietică doar acum 20 de ani era greu de imaginat cum va arăta viitorul nostru. Starea de spirit era una entuziastă şi de potențial nelimitat. Era însă de ajuns pentru a învinge greutățile din cei 72 de ani de dinainte? În ciuda euforiei acelor zile, țara avea de făcut un efort considerabil. Până la urmă, țara noastră care tocmai se năştea se lupta cu un produs intern brut scăzut, şi şomajul masiv părea inevitabil.

Ucraina pe care o văd astăzi e foarte diferită, continuă preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici în articolul pe care îl semnează în ediția de joi a cotidianului „Wall Street Journal Europe”. Văd, scrie Ianukovici, o țară modernă şi dinamică, în care întreprinderile mici sunt din ce în ce mai multe, creativitatea e înfloritoare iar piața în creştere, după o recesiune dificilă. Doar anul trecut, investițiile străine directe au crescut cu 35 la sută.

Ucraina a parcurs un drum lung de la moştenirea noastră sovietică, iar planul meu este să duc țara şi mai departe. Țelul meu este de a pune Ucraina pe calea care să-i permită să devină un mândru membru al Uniunii Europene. Cred că viitorul Ucrainei este în Europa. În timp ce relațiile noastre istorice cu Rusia vor continua să fie foarte importante, cheia prosperității poporului nostru şi a dezvoltării resurselor noastre umane şi naturale se află într-o mai adâncă şi mai dezvoltată integrare cu Europa şi Occidentul.

Văd un vast potențial pentru ca Ucraina să joace un rol de prosperitate în economia europeană. Nu numai că țara noastră se mândreşte cu o forță de muncă educată şi cu o bază temeinică în ştiință şi tehnologie, dar noi putem de asemenea juca rolul unei punți între piața europeană, cea rusească şi cea asiatică. Cu un teritoriu mai mare decât a cela al Franței, un teritoriu care are un sol pe locul trei în lume în ce priveşte fertilitatea, continuă preşedintele ucrainean în „Wall Street Journal Europe”, Ucraina a fost deseori numită „grânarul Europei”.

Dăm de asemenea o mare importanță inovației. Actualele noastre exploatări ale gazurilor de şisturi şi a rezervelor marine vor diversifica aprovizionarea cu energie şi vor ajuta la evitarea pe viitor a crizelor. Legăturile noastre economice puternice cu Uniunea Europeană se vor întări după ce vom încheia în acest an Acordul de Asociere - ceea ce va fi o rampă de lansare pentru intrarea în Uniunea Europeană.

Parteneriatul Ucrainei cu Occidentul depăşeşte interesele economice şi strategice. El include şi o cultură comună a valorilor şi angajamentului către democrație, respectarea drepturilor omului şi a păcii internaționale. Decizia mea de anul trecut de a elimina uraniul îmbogățit din rectoarele noastre nucleare, în ciuda vicisitudinilor economice care au rezultat din asta, arată că Ucraina se gândeşte serios la securiatea globală, şi că suntem un element de stabilitate de încredere în vecinătatea de est a Europei. Ar fi o neglijență din partea mea dacă nu aş menționa bucuria noastră comună de a participa la competiții sportive, aşa cum o dovedeşte faptul că vom găzdui anul viitor Campionatul European de Fotbal, împreuă cu prietenii noştri polonezi.

Privind lucrurile mai aproape de casă, trebuie să ne concentrăm asupra îmbunătățirii relațiilor cu vecinii noştri ruşi. De prea multă vreme securitatea energetică a Ucrainei a avut de suferit de pe urma unei relații diplomatice imprevizibile cu Rusia. E timpul să împingem lucrurile înainte şi să privim spre viitor - punând pacea regională înaintea greşelilor trecute. Ucraina, Rusia şi întreaga Europă vor avea de câştigat dacă reuşim asta.

Cu toate acestea, progresul nostru a fost departe de a fi unul lin. În timp ce țara noastră încearcă să scape de o criză economică ce a sufocat o generație întreagă, am fost obligat să aplic măsuri economice dure pentru a obține sprijinul Fondului Monetar Internațional, care a salvgardat dezvoltarea economică a Ucrainei. Actualul plan de reformare a pensiilor din Ucraina (între care şi ridicarea limitei de vârstă de pensionare la femei de la 60 la 65 de ani) este similar cu măsurile nepopulare luate de toate guvernele din Europa pentru a ajunge la disciplină fiscală şi ecomomică. Oricât de dificil ar fi, reforme de acest gen încep în sfârşit să structureze economia Ucrainei în conformitate cu standardele europene.

Mai sunt încă lucruri de făcut în ce priveşte transformarea noastră. Înlocuirea rămăşițelor corupției sovietice cu transparența în toate domeniile, inclusiv în administrația guvernamentală, în afaceri şi în justiție, e încă o provocare. Nimeni nu trebuie să rămână imun în fața consecințelor acțiunilor sale, indiferent de apartenența sa politică sau de statura sa socială. Fără răspundere, transformarea Ucrainei nu va fi posibilă. Fără domnia legii, viața cetățenilor ucraineni va fi complicată.

În acest climat de incertitudine globală şi de interese geostrategice concurente, legăturile dintre Europa şi Ucraina sunt cele mai importante. Ucraina are nevoie de Europa. Şi la fel de important este ca Europa să nu lase Ucraina în urmă.

Sper ca în următorii 10 ani de independență Ucraina să revină înapoi în familia europeană. Nu putem atinge acest obiectiv singuri, şi le cerem prietenilor noştri europeni să sprijine eforturile noastre. Viitorul nostru depinde de stabilirea unor relații apropiate cu Uniunea Europeană, şi de eventuala intrare în Uniune. Şi în timp ce ne reamintim umilul nostru început, să privim înainte la următorii 20 de ani. Într-o perioadă care va avea multe obstacole, sperăm să stăm ferm de partea Uniunii Europene, lasând generației următoare de ucraineni o moştenire a stabilității ca parte a unei comunități europene unite, scrie preşedintele preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici în „Wall Street Journal Europe”.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG