Linkuri accesibilitate

NATO versus Libia și viitorul Alianței


Libia ar putea fi pentru un timp ultima demonstrație de forță a Alianței.




Cum apreciaza expertii prestatia Aliantei NATO in Libia si ce spune ea despre viitorul Aliantei? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Gaddafi a prezis ca liderii occidentali vor esua in Libia ca „Hitler si Mussolini”. A mai spus ca Libia e pregatita prentru un razboi indelungat. Dar s-a inselat.

Dupa sase luni de campanie si 19 mii de zboruri, Alianta NATO a reusit sa-i ajute pe rebelii din Libia sa izbindeasca. A fost pentru prima data in istoria Aliantei ca Statele Unite au lasat Europa sa preia initiativa operationala. Cu tot succesul, numerosi experti sint sceptici cu privire la viitorul Aliantei Nord-Atlantice.

America este preocupata de deficitul bugetar si in materie de securitate, zona Pacificului ocupa locul central. In aceste conditii, NATO poate cadea pe miinile unei Europe din ce in ce mai divizate, in conditiile in care de ambele parti ale Atlanticului, generatia care a ajuns la conducere nu mai e ancorata in mentalitatile razboiului rece.

Specialisti cred ca Alianta Nord-Atlantica va continua sa existe dar se va indeparta de obiectivul initial - o organizatie menita sa asigure securitatea colectiva a membrilor.

Europenii l-au convins pe Barack Obama sa se angajeze in Libia, spunindu-i ca primavara araba este pe cale sa fie infrinta si reamindu-i de ajutorul european in Afganistan. Strategia lui Obama de a „conduce din linia a doua” a fost criticata de opozitie ca fiind prea timida, si de izolationisti care spun ca America nu avea ce cauta in acel razboi.

La inceput europenii au avut dificultati in operatiunea libiana si ministrul american al apararii, de la acea vreme, Robert Gates a criticat Europa pentru insuficient angajament in cadrul Aliantei. El a spus ca daca europenii nu-si imbunatasesc capabilitatile militare, viitori lideri in America ar putea considera ca investitia in securitatea continentului nu se justifica.

Cu 15 ani in urma, Statele Unite au achitat jumatate din nota de plata a NATO, anul trecut procentul era 75%. Dintre cei 28 de membrii ai NATO angajati in Libia, doar șapte dispun de echipamentele necesare pentru a putea participa la operatiuni. Europenii argumenteaza ca in Libia contributia lor a fost dovedita. Dar si Europa trece printr-o perioada de austeritate si reduce chiar mai mult cheltuielile militare.

Libia ar putea fi pentru un timp ultima demonstratie de forta a Aliantei. Recent Wall Street Journal a scris ca in urmatorii ani se preconizeaza o scădere a cheltuielilor militare europene cu 3%.
XS
SM
MD
LG