Linkuri accesibilitate

Valeriu Turea: Cooperarea economică dintre Moldova şi Portugalia este departe de a fi satisfăcătoare


„Corăbierii moderni portughezi încă nu au descoperit în realitate Republica Moldova. Încercăm să facem lucrul acesta în comun”


Se zice că între Republica Moldova şi Republica Portugheză sunt foarte multe asemănări. Totuşi este o diferenţă foarte mare – Republica Portugheză face parte din Uniunea Europeană. Poate că aceasta ar fi şi explicaţia de ce mulţi moldoveni îşi caută un loc de muncă acolo. Cum i-a găsit pe moldovenii care îşi câştigau bucata de pâine în Portugalia când a mers în misiune? Este întrebarea pe care Valentina Ursu i-a pus-o ambasadorului moldovean la Lisabona, Valeriu Turea.


Un interviu cu Valeriu Turea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:07 0:00
Link direct



Valeriu Turea: „I-am găsit în mare măsură aşa cum mă aşteptam să-i găsesc. În Portugalia la moment se află cu statut oficializat, legalizat, aproximativ 21 de mii de moldoveni.”

Europa Liberă: Cum s-au integrat ei acolo?


Valeriu Turea: „Ei s-au integrat şi continuăsă se integreze foarte bine. Lucrul acesta l-au subliniat în permanenţă chiar autorităţile portugheze.”

Europa Liberă: Asta ce înseamnă? Au învăţat repede limba portugheză?

Valeriu Turea: „Au învăţat repede limba portugheză.”

Europa Liberă: Cunosc legislaţia?

Valeriu Turea: „Cunosc legislaţia, nu crează probleme autorităţilor portugheze. Deci este o modalitate elegantă şi echilibrată de acceptare a noului lor statut.”

Europa Liberă: Mulţi din ei au obţinut cetăţenia Republicii Portugheze.


Valeriu Turea: „Exact, au cetăţenie deja, dar lucrul care bucură, este faptul că nu doresc să-şi piardă legăturile cu Republica Moldova.”

Europa Liberă: Asta ce ar însemna? Trimit remitenţe acasă?

Valeriu Turea:
„Asta ar însemna nu doar atât. Este un element foarte important, dar au şi contacte permanente cu cei rămaşi acasă, şi Ambasada Republicii Moldova cred că este o verigă importantă, o curea de transmisie importantă în acest proces.”

Europa Liberă: Republica Moldova şi Republica Portugheză au semnat un acord bilateral de protecţie a cetăţenilor moldoveni, aflaţi la muncă în Portugalia. Acest cadru juridic ce presupune?

Valeriu Turea: „Republica Moldova a reuşit să negocieze cu Portugalia un asemenea acord, dar urmează ca să semnăm regulamentul cu privire la aplicarea acestui acord, care deja va asigura semafor verde aplicării lui practice. Şi cred că în toamna acestui an vom reuşi ca să semnăm acest regulament.”

Europa Liberă: De ce era atât de important să fie semnat acest acord, domnule ambasador?


Valeriu Turea: „Era important ca să fie legalizată şi activitatea muncitorilor noştri, dar există un pachet de asigurări, de protecţie socială ş.a.m.d., care trebuie să fie aplicat în cazul muncitorilor noştri. Muncitorii noştri achită taxe în Fondul social, impozitele respective, ei practic sunt ca şi cum cetăţeni portughezi.”

Europa Liberă: Dacă mulţi din ei au cetăţenia portugheză, ei contează că vor obţine şi pensie atunci când vor ajunge la vârsta respectivă de acolo.

Valeriu Turea: „Acest regulament mai are o faţetă. Dumneavoastră m-aţi întrebat dacă moldovenii noştri nu consideră o umilinţă faptul că muncesc în Portugalia. Vreau să vă zic că se observă şi tendinţa inversă - unii moldoveni se întorc acasă. Se întorc acasă acei, care au reuşit să-şi adune o sumă de bani, mai au posibilitatea iniţierii unei afaceri acasă.”

Europa Liberă: Se vorbeşte foarte mult că şi Portugalia este grav afectată de criză. Ce fac moldovenii? Ridică mîinile în sus? Pleacă? Rămân? Este adevărat că mai mult bugetarii din Portugalia simt această criză?


Valeriu Turea: „Bineînţeles că efectele crizei din Portugalia se resimt şi asupra concetăţenilor noştri aflaţi în Portugalia. Dar îndrăznesc să afirm că nu într-o măsură dramatică. Bine, unii mai merg în Spania, unde se zice că condiţiile ar fi mai avantajoase, mai favorabile. Dar vreau să împărtăşesc cu Dumneavoastră o observaţie: eu urmăresc cu atenţie ce se întâmplă în ţările afectate mai grav de criză. Portugalia reacţionează cu mult mai multă înţelegere şi eleganţă. Nu am văzut clădiri incendiate, magazine sparte.”

Europa Liberă: Dar proteste oricum au fost.

Valeriu Turea: „Proteste da, au fost, dar de o manieră foarte civilizată. Deci, am văzut proteste de câteva zeci de mii la Lisabona, lumea a mers şi a exercitat dreptul la demonstraţie, la protest şi atât. Eu cred că lucrul acesta vine dintr-o capacitate deosebită a portughezilor de a face faţă crizelor, fiindcă ei se află nu în faţa primei crize. Pe parcursul istoriei lor foarte interesante şi foarte tumultoase, de multe ori dramatice, au avut mai multe crize. Dar au avut capacitatea de a se organiza din interior şi de a depăşi această perioadă de criză şi a regenera.”

Europa Liberă: Deci, moldovenii nu sunt afectaţi atât de grav de această criză?

Valeriu Turea: „Atât de grav afectaţi cred că nu. Bineînţeles că o uşoară tristeţe se poate citi şi pe feţele moldovenilor.”

Europa Liberă: Pe plan economic, dimensiunea economică este explorată? Ce s-ar putea face pentru a îmbunătăţi cooperarea bilaterală moldo-portugheză?


Valeriu Turea: „Prin această întrebare aţi atins unul din subiectele cele mai vulnerabile. Din păcate cooperarea economică dintre Moldova şi Portugalia este departe de a fi satisfăcătoare. Există câteva explicaţii aici, distanţa geografică deşi nu este definitorie, dar este orientarea Portugaliei spre alte pieţe, în special spre ţările vorbitoare de limbă portugheză, care constituie prioritatea numărul unu a Portugaliei. Dar am avut întâlniri cu mai mulţi factori de decizie din domeniul economic – Camera de Comerţ şi Industrie, Asociaţia exportatorilor portughezi şi alţii şi vreau să vă zic că portughezii sunt dispuşi să coopereze şi cu noi. Dar ei vor neapărat o abordare serioasă şi de durată. Nu întâlniri din astea de complezenţă, că da, vrem să cooperăm şi a doua zi să uităm cine sunteţi voi şi cine suntem noi. Este greu de presupus că portughezii vor fi cei care vor veni aşa, din proprie dorinţă să bată la uşa noastră. Noi suntem cei care trebuie să insistăm pe această dimensiune şi Ambasada încearcă să facă lucrul acesta, inclusiv prin intermediul întreprinderilor mixte româno-portugheze, portughezo-ucrainene, pe dimensiunile acestea din zonă.”

Europa Liberă: Cei care au venit şi au investit în această regiune, îndeosebi Ucraina şi România, ar putea să-şi extindă afacerea şi în Republica Moldova?

Valeriu Turea: „Absolut exact, dar convingerea mea este că corăbierii moderni portughezi încă nu au descoperit în realitate Republica Moldova. Încercăm să facem lucrul acesta în comun.”
XS
SM
MD
LG