Linkuri accesibilitate

„Cred în viitorul european al Republicii Moldova”


Iurie Leancă: „Eu cred că UE va supravieţui, iar relaţia Moldovei cu UE e în funcţie de capacitatea noastră de a fi guvernabili.”


Cum văd cei 20 de ani de independență guvernanții de astăzi ai Moldovei? Într-o discuție cu Valentina Ursu, ministrul de externe Iurie Leancă a spus că Moldova a pierdut mult timp, dar cel puțin a reușit să ajungă la un consens național, anume că vrea să se integreze în UE. Numai că, avertizează Leancă, întârzierea startului ar putea fi costisitoare.

Iurie Leancă: „Din păcate am reuşit puţin în sensul creării unui stat viabil şi ancorat într-un sistem de repere economice, politice şi de securitate în această perioadă. Şi în sfârşit, iată, după 20 de ani de mişcări dese ori foarte haotice, lipsite de coerenţă, lipsite de înţelegere profundă a ceea ce înseamnă acest interes naţional, iată după 20 de ani se pare că există o înţelegere consensuală a elitelor politice din Republica Moldova, dar şi sprijinite masiv de cetăţeni că obiectivul prioritar este integrarea în Uniunea Europeană.


Un interviu cu Iurie Leancă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:45 0:00
Link directTransformarea Republicii Moldova într-un stat eligibil şi asta se va realiza în momentul în care vom deveni ţară candidat şi în mişcarea pe acest parcurs. Care sunt şansele de realizare a acestui obiectiv? Bineînţeles că acum este mult mai complicat. Că Ţările Baltice, ţările Europei Centrale au reuşit să obţină această perspectivă clară şi s-au mişcat. Însă este mult mai dificil astăzi pentru că vedem procese mult mai complicate în interiorul Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Există voci care spun, acum pun la îndoială dacă e nevoie de această eurointegrare sau nu, ţinând cont de situaţia creată în interiorul UE.

Iurie Leancă
Iurie Leancă: „Totuşi, vreau să cred, cu toate problemele, în crearea acestei identităţi tot mai puternice şi politice, şi valutare, şi economice. Vedeţi, acum vorbim despre crearea unui guvern economic unic, iniţiativa recentă germano-franceză. Deci eu cred că Uniunea Europeană va supravieţui. Pe de altă parte, relaţia noastră cu Uniunea Europeană va depinde de capacitatea noastră de a demonstra că noi suntem guvernabili, previzibili, că valorile respective, care înseamnă separarea puterii, care înseamnă respectul pentru drepturile omului, care înseamnă instituţii ale statului, care sunt responsabile în faţa cetăţeanului, justiţie.”

Europa Liberă: Problemele interne ar fi prioritatea priorităţilor.

Iurie Leancă: „Şi dacă vom reuşi să menţinem pasul cadențat, iar din păcate în ultimele luni suntem martori ai diminuării procesului de reformare a acestor instituţii. Cunoaştem despre recente anumite probleme, care au dezgolit lacunele sistemice, corupţia sistemului, care este sistemul nostru judecătoresc, care afectează securitatea statului. Deci, această diminuare a ritmurilor bineînţeles că ne afectează pe noi. Sper că în coaliţie vom avea acum foarte rapid o discuţie şi o analiză sinceră şi sper să găsim forţa necesară de a înţelege, care sunt problemele şi de a găsi soluţii. Dacă vom reuşi să ne mişcăm aşa cum ne-am mişcat în 2010, eu sunt destul de optimist, cu toate aceste probleme din interiorul Uniunii Europene, că ceea ce ne-am propus noi – de recunoaştere a eligibilităţii, de obţinere a regimului fără vize, de construire a acestei zone de liber schimb, - acestea ar urma să ne aducă acolo unde vrem noi: transformarea cetăţeanului moldovean în cetăţean european. Cred că vom reuşi.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, cum respectă Republica Moldova angajamentele europene?

Iurie Leancă: „În aceşti doi ani am reuşit să extindem cooperarea cu Uniunea Europeană practic asupra întregului spectru de funcţionare a instituțiilor statului, a activității economice, comerciale, în domeniul conlucrării vamale, în domeniul energeticii, practic în toate domeniile avem o conlucrare. Asta înseamnă şi angajamente pe care ni le luăm, fiindcă dacă nu ne luăm anumite angajamente, nu le respectăm, bineînţeles că nu va fi răspunsul pozitiv din partea Comisiei Europene. Pe anumite domenii mergem mai bine, cum ar fi de exemplu tot ce ţine de pregătirea Republicii Moldova pentru a obţine acest regim fără de vize, sau ce ţine de pregătirea pentru a iniţia negocieri pe marginea obţinerii zonei de liber schimb. Dar pe alte domenii, cum ar fi reforma sistemului judecătoresc, cum ar fi reforma instituţiilor de forţă, cum ar fi problema corupţiei, ceea ce ne afectează în ultimă instanţă, trebuie să ne respectăm aceste angajamente. Fiindcă, încă o dată, acest angajament este în interesul Republicii Moldova şi al cetăţeanului.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, totuşi, guvernarea se zice că rezistă datorită suportului financiar din partea Uniunii Europene, care e unul consistent, din partea UE şi alţi parteneri de dezvoltare. Ar putea să se erodeze relaţiile dintre elitele politice moldoveneşti şi cele de la Bruxelles, în caz că Moldova nu-şi face tema de acasă?

Iurie Leancă
Iurie Leancă: „Nu sunt de acord în totalitate că supravieţuim doar datorită acestei susţineri. Susţinerea din partea Uniunii Europene, care s-a bazat pe o relaţie foarte bună cu FMI-ul şi care a fost unica soluţie de supravieţuire, nefalimentarea statului Republica Moldova într-adevăr a fost absolut crucială. Lucrurile revin la normalitate, parametrii creşterii economice ş.a.m.d. sunt pozitivi. Important este să menţinem acest ritm şi să reuşim de exemplu în domeniul atragerii investiţiilor mult mai mult, fiindcă avem realizări foarte modeste. Accentul în comunicarea noastră cu Uniunea Europeană se pune şi pe alte domenii, nu doar pe susţinerea financiară. Ne dorim să trecem în relaţiile cu Uniunea Europeană pe fonduri structurale, aşa cum se întâmplă cu ţările candidate, ajutate să ajungă la nivelul standardului mediu european, începând cu subvenţii în agricultură, terminând cu proiecte sociale şi aşa mai departe. Dar până acolo mai avem multe lucruri de făcut. În momentul în care nu ne vom respecta angajamentele trebuie să fim conştienţi că interesul celor de la Bruxelles, din capitalele Uniunii Europene va diminua. Deopotrivă cu ţările din Balcanii de Vest trebuie să venim cu argumente, aşa cum anul 2010 în sensul ăsta a fost extrem de relevant.”

Europa Liberă: S-a pus vreo dată tranşant problema – ori rămâneţi în orbita Federaţiei Ruse, ori faceţi reforme şi veniţi în UE?

Iurie Leancă: „Problema se pune altfel. În moment ce Moldova ştie exact ce vrea, nu vine doar cu declaraţii, dar şi cu tema făcută, ei sunt gata să discute cu noi.”

Europa Liberă: În aceşti 20 de ani clasa politică de la Chişinău a tot spus că Moldova va merge acolo unde îi va fi bine. Sau ca şi în proverbul cela: mielul care suge de la două mame o duce foarte bine. Balansarea asta între Vest şi Est, acum Moldova ştie foarte clar unde vrea şi de ce trebuie să meargă?

Iurie Leancă: „Valentina, cu acest supt de la două vaci am ajuns să fim cea mai săracă ţară din Europa. Cea mai mare realizare din ultima perioadă este că cel puţin ştim exact ce ne propunem să realizăm. Şi faptul că nimeni nu mai contestă că obiectivul fundamental de politică externă dar şi internă a Republicii Moldova este această eurointegrare cred că este un avantaj.”

Europa Liberă: Nesoluţionarea problemei transnistrene este un obstacol pe calea progresului şi reformelor de integrare europeană.”

Iurie Leancă
Iurie Leancă: „Nereglementarea conflictului nu este un impediment. Din contra, am convins partenerii noştri europeni că integrarea Republicii Moldova, apropierea de aceste standarde, creşterea nivelului de viaţă în Republica Moldova, pe malul drept, creşterea atractivităţii urmare a acestei apropieri va crea condiţii suplimentare şi premize suplimentare pentru a găsi soluţii viabile şi durabile pentru conflictul transnistrean.”

Europa Liberă: Dar cum e? Întâi reunificăm ţara şi după asta o eurointegrăm?

Iurie Leancă: „Să intrăm în faza reală de integrare. Fiindcă acest proces va însemna un angajament foarte puternic din partea autorităţilor de la Chişinău de a reforma toate aceste instituţii ale statului, de a construi altă economie. Ceea ce va permite să redăm încrederea cetăţeanului din Republica Moldova că îşi va putea găsi un destin, el şi copii lui în cadrul Republicii Moldova. E important să mergem înainte. Într-un an-doi să reuşim să demonstrăm celor din Uniunea Europeană că putem construi acest caz de succes.”

Europa Liberă: Dar cu acest ritm, pe care-l înregistrează astăzi Republica Moldova, are dreptul moral să bată în anticamera UE şi să zică că am venit să depunem cererea de membru asociat?

Iurie Leancă: „Astăzi încă este devreme să mergem cu această cerere. Nu poţi doar declarativ să vorbeşti despre ataşamentul la principiile şi valorile respective. Trebuie să mai faci ceva. Şi cei din afară ştiu exact că avem probleme.”

Europa Liberă: Uneori se zice că demnitarii occidentali ar cunoaşte mai bine situaţia decât clasa politică de la Chişinău. Dar haideţi să vedem totuşi despre şansele de a depune o cerere de membru asociat, cât de mari sunt?

Iurie Leancă: „Nimeni nu contestă europenitatea noastră. De exemplu sunt bucuros să constat că pe aceste segmente care ţin de zona de liber schimb, care ţin de liberalizarea regimului de vize, ne mişcăm destul de bine în linii mari.”

Europa Liberă: Până la finele anului 2012, rămâne anul când moldovenii vor putea să considere că regimul de vize a fost abolit pentru ei?

Iurie Leancă: „Pentru mine acest termen rămâne valabil în continuare. Semnalele de la Bruxelles deocamdată sunt pozitive. Tratarea nediscriminatorie a Republicii Moldova va crea doar avantaje şi pentru UE şi pentru noi.”

Europa Liberă: Cum credeţi, de ce georgienilor le reuşeşte să promoveze reformele şi moldovenilor mai greu?

Iurie Leancă
Iurie Leancă: „ Georgienii într-adevăr au reușit şi nu doar în domeniul luptei cu corupția, şi în domeniul poliţiei, creării unui mediu propice pentru atragerea investiţiilor.”

Europa Liberă: Ei au spus că vor în NATO.

Iurie Leancă: „În sensul ăsta bineînţeles că trebuie să evaluăm nu doar ce au reuşit georgienii, dar şi să preluăm această experienţă. Dar în cazul Georgiei această verticală care poate avea şi anumite ramificaţii negative – când construieşti o verticală a puterii.”

Europa Liberă: Un preşedinte autoritar?

Iurie Leancă: „Eu nu dau calificative. Dar totuşi există şi avantaje. Modelul georgian a servit o sursă de inspiraţie de exemplu pentru procesul de reforme a Ministerului de Interne de la noi prin aplicarea a ceea ce se numeşte politica morcovului şi biciului. Fiindcă doar prin metode de a convinge prin cuvinte ş.a.m.d. nu este suficient.”

Europa Liberă: Ce viitor are Republica Moldova?

Iurie Leancă: „Eu vreau să cred într-un viitor european al Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Doar european? Sau euro-atlantic?

Iurie Leancă: „Vorbim despre un context european. Iar Europa fără o angajare plenară şi un parteneriat puternic euro-atlantic nu va reuşi să răspundă provocărilor cu care se confruntă chiar în preajma sa. Fiindcă criza libiană sau din Tunisia sau din alte ţări arabe în mod special a fost o problemă şi o provocare masivă pentru Uniunea Europeană. Noi suntem aici, europenii, în preajma ţărilor respective şi nu SUA. Şi iarăşi fără un parteneriat puternic noi nu vom putea să reuşim. Uitaţi-vă, angajamentul plenar american în procesele cu care ne confruntăm. Şi iarăşi, dacă vom reuşi să menţinem acest interes american, ba din contra să-l amplificăm, cred că ne va servi şi nouă şi regiunii în ansamblu.”

Vezi comentarii (11)

Acest forum a fost închis

Mai mult
XS
SM
MD
LG