Linkuri accesibilitate

Parada independenţei


Parcă vrând să transmită un mesaj de încurajare, liderii AIE au stat astăzi alături în tribuna centrală.Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, în care se adunaseră acum 20 de ani circa o jumătate de milion de oameni pentru a susţine independenţa, s-a transformat în această dimineaţă în scenă pentru o amplă paradă militară, în premieră fiind etalate şi unităţi de tehnică militară din dotarea armatei.

Parada este considerată de autorităţi drept o exemplară lecţie de patriotism pentru cetăţenii moldoveni. Ea într-adevăr a impresionat oamenii, dar majoritatea spun, totuşi, că au în această zi mai multe motive de decepţie, decât de mândrie:

„Foarte frumos… S-au pregătit bine băieţii. Ne mândrim cu ei. Eu tot am făcut armată şi ştiu ce înseamnă asta. ”

„Îmi pare că numai pe hârtie este independenţa asta. Acum, că am văzut toate acestea, parcă mai simţim oleacă sărbătoare. Dar aşa, nu prea simţim. Sărăcia e mare…”

„Părinţii noştri îmi pare că s-au simţit mai bine acum 20 de ani. Au avut vise, speranţe, dar nimic din toate acestea nu s-au împlinit.”

Maria Licico este pensionară şi a venit la paradă tocmai de la Ungheni:

„Un frate de-al meu a luptat la Nistru. Şi un fecior. Dar nu prea au mare atenţie. Ş-apoi de ce să ne bucurăm dacă ţara este împărţită în două.”

Neînţelegerile dintre politicieni, nealegerea de doi ani şi ceva a unui preşedinte de ţară sunt alte motive de dezamăgire. Parcă vrând să le transmită cetăţenilor un mesaj de încurajare, toţi cei trei lideri ai alianţei de guvernare au stat astăzi alături şi au urmărit împreună parada de la tribuna centrală, fiind văzuţi chiar râzându-şi şi schimbând între ei impresii.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG