Linkuri accesibilitate

Alegerile prezidențiale în Estonia dominate de personalitatea lui Toomas Hendrik Ilves


Toomas Hendrik Ilves la ceremonia inaugurării noii clădiri a Europei Libere la Praga
Toomas Hendrik Ilves la ceremonia inaugurării noii clădiri a Europei Libere la Praga

Estonia, o țară cu cel mai mare ritm de creștere economică din întreaga Uniune Europeană.




In Parlamentul Estoniei au loc astăzi alegeri pentru desemnarea noului șef al statului. Șansele cele mai mari îi sînt acordate președintelui în exercițiu Toomas Hendrik Ilves, care se bucură de sprijinul a trei dintre cele patru partide din legislativ. Detalii are Mircea Țicudean.

Toomas Hendrik Ilves este un fost diplomat și jurnalist cu o biografie internațională: s-a născut în 1953 la Stockhom într-o familie de refugiați din Estonia care s-a mutat apoi în statul american New Jersey. În anii ’80 ai secolului trecut, Ilves a trăit la Muenchen și a lucrat la Radio Europa Liberă. Spre sfârșitul deceniului, s-a implicat activ în evenimentele care au dus la declararea independenței Estoniei în 1991.

După căderea comunismului a trecut din nou oceanul, devenind ambasadorul Estoniei la Washington, iar în 1996 a revenit la Tallin și a ajuns ministrul de externe. Din 2004 s-a numărat printre primii europarlamentari ai Estoniei, din partea partidului social-democrat, iar în 2006 a fost ales șef al statului cu un mandat de cinci ani.

Evenimentele cele mai importante din acea perioadă au fost revoltele provocate în 2007 la Tallin de mutarea unui monument sovietic, recesiunea profundă din 2008-2009 și aderarea Estoniei la zona euro, la începutul anului curent. Ilves a fost un susținător activ al aderării Estoniei la NATO și la Uniunea Europeană, iar politica sa față de Rusia a fost călăuzită de sloganul propriu „drumul spre Moscova trece prin Bruxelles”.

Toomas Hendrik Ilves se bucură în Parlament de sprijinul a trei din patru partide. Singurul care este împotriva lui este al contracandidatului, Indrek Tarand. E vorba de Partidul de Centru, sprijinit mai ales de rusofonii din Estonia.

În Estonia președintele țării are un rol mai degrabă simbolic, dar este totuși conducătorul forțelor armate și poate dizolva Parlamentul. Ilves este popular printre estoni inclusiv pentru că dă imaginea unei cooperări bune cu actualul guvern de centru-dreapta, care se poate lăuda cu cel mai mare ritm de creștere economică din întreaga Uniune Europeană. Produsul Intern Brut al țării a crescut cu peste opt procente în primele trimestre ale anului curent, iar pentru următorii doi ani se prevăd creșteri de 4% anual.

Chiar dacă se află încă departe de bunăstarea vechilor membri ai Uniunii Europene, Estonia a reușit să recupereze o bună parte din handicap, ajungând una din cele mai bogate membre noi, în urma Sloveniei, Cehiei și Slovaciei.
Estonia se află mereu pe locuri fruntașe în lume în clasamentele privind libertatea presei și respectul pentru valorile democratice și este cunoscută ca una din țările care folosesc cel mai mult internetul în administrație și guvernare.

Printre problemele actuale ale țării, discutate și de cei doi candidați la președinție la o dezbatere televizată, săptămâna trecută, se numără rata foarte ridicată a șomajului, de aproape 14%. Potrivit datelor Eurostat din iunie, Estonia avea al șaselea cel mai înalt șomaj din Uniunea Europeană, după Spania, vecinele sale baltice, Grecia și Irlanda.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG