Linkuri accesibilitate

Abdel Ali Slimani: de la cântecele beduinilor la reggae


Abdel Ali Sliman

O fuziune dintre rădăcinile algeriene ale muzicii rai şi influenţele altor stiluri.

Se relatează că muzica rai s-a născut în portul algerian Oran, unde coexistau şi se întrepătrundeau stiluri muzicale spaniole, franceze, afro-americane şi arabe. „Rai”, care înseamnă „opinie” sau, idiomatic, „Oh, da” îşi are originea în cîntecele beduinilor.

Dar cum formele tradiţionale mai vechi şi-au pierdut relevanţa în Algeria modernă, ele au fost adaptate şi modificate de cîntăreţii tineri, care au adăugat la aceste forme sonorităţi hard-rock, funk, reggae, şi chiar percuţie electronică, sau aşa-numitele „camere de ecou”.

Cîntăreţul de rai Abdel Ali Slimani a crescut la El Anasser, Algeria, unde a învăţat să cînte de tînăr la ghitară, şi a fost o vreme toboşar la galeriile diferitelor echipe de fotbal. Neavînd prea multe posibiltăţi pentru a se afirma pe secna muzicală a Algeriei, Slimani pleacă în 1982 la Paris, şi după aceea la Londra, unde găseşte de lucru ca DJ la un club. A fost apoi o vreme vocalistul şi percuţionistul unui grup anglo-arab numit „Invaders of the Heart”. Basistul acestui grup Jah Wobble a fost cel care a co-produs, împreună cu Peter Gabrel, primul album solo al lui Abdel Ali Slimani, „Mraya” – în traducere „Oglinda” – o colecţie de cîntece care scoate în evidenţă fuziunea dintre rădăcinile algeriene ale muzicii rai şi influenţele altor stiluri, cum se întîmplă în piesa care urmează, „Ana Guellile”, o excelentă variantă dub a unui cîntec rai.
Muzica rai: de la cântecele beduiunilor la reggae
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:00 0:00
Link direct
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (n. 1959 la Cluj), ziarist, corespondent la Biroul din București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG