Linkuri accesibilitate

„Cocktail couture”


„Cocktail couture” la Sofiero în Suedia.
„Cocktail couture” la Sofiero în Suedia.

O expoziție originală într-o grădină regală din Suedia.


Castelul Sofiero din Helsingborg, fosta reşedinţă de vara a regilor Oskar şi Gustav ai Suediei, astăzi muzeu şi una dintre cele mai mari grădini botanice din Suedia, găzduieşte în această perioadă o expoziţie inedită a artistei Agneta Spangberg. Sub titlul „Cocktail couture“, sculptoriţa renumită pentru lucrările sale în ceramică, a oferit publicului o expoziţie de rochii de seară confecţionate din farfurii şi ceramică.

Agneta Spanberg lucreaza ceramica de 30 de ani, spune Kerstin Feldt, reprezentanta a muzeului, curator al expozitiei. Este una dintre cele mai faimoase artiste din

Suedia.

Caracteristic pentru Agneta Spanberg este că a realizat aceste rochi la dimensiuni naturale. A inceput lucrul la ele acum trei ani. S-a uitat in revistele de moda si in cartile de istorie, si s-a apucat de treaba.

Se poate spune despre rochiile Agnetei Spanberg ca sunt proiectia in ceramica a propriilor sale fantezii cu privire la rochiile preferate din diverse epoci, de la cele cu crinolina, corset si decolteuri dantelate pana la the „little black dress”.

„Vedeti aceasta rochie maro cu flori? Este o rochie cum si-a imaginat artista ca purtau femeile in secolul al XVI-lea. Apoi, iata, aceasta este mai moderna, secolul al XVIII-lea si tot asa, pana in zilele noastre. Avem 11 astfel de rochii. Intre ele, acestea 2 mari, care sunt de fapt doua statui dedicate celor doi fii ai artistei, pentru ca iata pe aceste fliese ceramice puteti vedea fotografii cu cei doi copii.”



Castelul Sofiero si edenica sa gradina au reprezentat o serioasa sursa de inspiratie pentru Agneta Spanberg. Cateva dintre lucioasele exponate, au dispuse ici si colo fotografii cu regina Ingrid a Suediei precum si imagini cu rododendroni infloriti.

I-au trebuit patru ani artistei sa realizeze aceasta expozitie.

A lucrat treptat, aceeasi etapa pentru toate rochiile. Cand a confectionat, de pilda, cadrul a facut asta pentru toate rochiile, cand a ajus la detalii ca aceste flori pictate, a pictat toate rochiile o data. Rochiile nu au fost realizate pe rand, ci in bloc, in etape, toate o data.

Specializata in ceramica in scoli de arta din Suedia si Statele Unite, Agneta Spanberg are peste zece expozitii personale si 24 de grup.

Lucrari de-ale sale se regasesc in numeroase colectii europene intre care cea a Muzeului National de Arta din Stockholm si Drammen Museum of Art, din Norvegia.
Previous Next

XS
SM
MD
LG