Linkuri accesibilitate

Natalia Gherman, posibilă candidată la președinție? (Jurnal de Chișinău)


Paradă la Tiraspol (Adevărul).




De pe site-ul Adevărul.md aflăm că şi la Tiraspol se pregăteşte o paradă militară. Defilarea va avea loc la 2 septembrie, ziua când transnistrenii sărbătoresc 21 de ani de la ceea ce consideră a fi declararea independenţei, iar la ceremonie va participa o mie de militari, colaboratori ai ministerului de interne, ai securităţii, precum şi cazaci din trupele căzăceşti a Mării Negre, dar nu şi tehnica militară, sunt citate spusele pentru portalul „Novâi reghion” ale lui Vladimir Atamaniuk, şeful statului major al forţelor armate de la Tiraspol.

Tot de pe Adevărul.md aflăm că între 1 şi 3 septembrie Chişinăul va fi vizitat de ministrul israelian de externe, care se va întâlni cu omologul său moldovean Iurie Leancă, cu preşedintele interimar Marian Lupu şi cu premierul Vlad Filat şi va discuta cu ei despre abolirea regimului de vize pentru moldoveni.

Mai multe portaluri de ştiri anunţă inaugurarea, ieri, la Nisporeni, a unui monument dedicat unitatii neamului românesc, numit Crucea Mantuirii Neamului Românesc. Lipsa premierului şi speakerului de la acest eveniment l-a făcut pe Constantin Tănase să-şi intituleze un editorial din Timpul.md: „O absenţă cu parfum de statalitate moldovenească şi iz de românofobie. […] De pe culmea dealului de la Zghihara unde a fost înălţată Crucea Mântuirii neamului românesc, scrie Tănase, se vede şi mai bine cât e de adâncă prăpastia care se cască intre neamul românesc din Basarabia şi oficialităţile ei politice care şi după 20 de ani de la declararea Independenţei continuă să se comporte ca lupul din proverbul rusesc: oricât l-ai hrăni, tot spre pădure (Moscova) se uită”, comentează Constantin Tănase.

Unimedia.md anunţă că miercuri seara, la concertul care se va desfășura în Piața Marii Adunări Naționale cu ocazia Zilei Limbii Române, va participa și artistul român Ștefan Bănică Jr.

Iar tema cea mai de interes pentru site-urile de ştiri este sugestia făcută de liderul PL, Mihai Ghimpu, că o soluție pentru depășirea crizei politice în care se află Republica Moldova de doi ani ar fi o femeie la președinție. „Inima femeii e mai mare, mai blândă, mai bună, pentru că ea ne dă viață nouă, bărbaților. Dacă noi nu ne înțelegem de doi ani de zile, compromitem democrația, votul cetățenilor și încrederea în forțele democratice, păi... înseamnă că bărbații trebuie să cedeze”, a declarat Ghimpu recent pentru presă. Prilej cu care au apărut mai multe speculaţii. Analistul Nicolae Negru, de la Jurnal de Chișinău, este, de exemplu, este citat de mai multe portaluri de ştiri cu supoziţia că o femeie-candidat, care să fie susținută atât de AIE, cât și de PCRM, ar putea fi viceministrul de externe, Natalia Gherman.
XS
SM
MD
LG