Linkuri accesibilitate

Tripoli vrea capul lui Gaddafi


Autorităţile libiene susţin că familia lui Gaddafi ar intenţiona să ajungă din Algeria într-o ţară est-europeană.


Unii membrii ai familiei colonelului Muammar Gaddafi s-au refugiat în Algeria, iar Consiliul Naţional de Tranziţie din Libia a cerut extrădarea lor, considerînd acţiunea Algeriei drept „o agresiune împotriva poporului libian”. Exisă temeri că această evoluţie ar putea dăuna climatului regional, într-un moment în care Consiliul Naţional de Tranziţie caută să îşi consolideze puterea atît pe plan intern, cît şi pe plan extern. Relatările corespondenţilor noştri sunt rezumate de Oana Serafim.


Despre soarta colonelului Gaddafi nu se ştie nimic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:54 0:00
Link direct



Ministerul algerian de externe a anunţat că a doua soţie a lui Muammar Gaddafi, Safia Farkash, împreună cu fiica sa Ayesha şi cei doi fii Muhammad şi Hannibal au intrat ieri în Algeria.

Reacţia autorităţilor provizorii de la Tripoli nu a întîrziat, purtătorul de cuvînt al Consiliului Naţional de Tranziţie a vorbit despre „agresiune împotriva poporului libian”: „Este un act de agresiune împotriva poporului libian , dorinţelor şi aspiraţiilor sale. Vom folosi toate măsurile legale pentru a-i extrăda pe aceşti criminali şi pentru a-i aduce în faţa justiţiei, indiferent ce va însemna acest lucru. Avertizăm pe oricine care încearcă să-l găzduiască pe Gaddafi sau pe familia sa că făcînd acest lucru devin duşmanii poporului libian şi îi vom urmări oriunde în lumea întreagă.”

Despre soarta colonelului Gaddafi nu se ştie nimic, dar Consiliul Naţional de Tranziţie vrea să aducă întreaga familie în faţa justiţiei pentru crimele comise în peste 42 de ani de regim represiv. Potrivit purtătorului de cuvînt al Consiliului Naţional de Tranziţie, familia lui Gaddafi ar intenţiona să ajungă din Algeria într-o ţară est-europeană.

Cine sunt aşadar fugarii din familia Gaddafi pe care noua justiţie de la Tripoli vrea să îi judece?

Muhammad al-Gaddafi este singurul copil pe care colonelul Gaddafi l-a avut cu prima sa soţie Fatiha. Împreună cu Saif al-Islam, care este primul copil al celei de-a doua soţii a lui Gaddafi, Safia Farkash, a fost considerat un posibil succesor al colonelului în fruntea Libiei. El a condus Comitetul Olimpic Libian şi a fost preşedintele Companiei de poştă şi telecomunicaţii a ţării. Este cel care deţine serviciile de internet şi de telefonie mobilă din Libia. Muhammad a fost reţinut la Tripoli pe 21 august cînd s-a predat forţelor rebele. A doua zi însă a reuşit să fugă.

Hannibal Gaddafi a lucrat pentru Compania maritimă libiană, cea care se ocupa mai ales de transportul petrolului. A fost implicat în mai multe incidente violente în Europa în ultimii ani: şi-a bătut prietena într-un hotel din Paris, şi-a abuzat servitorii într-un hotel de lux din Geneva.

Fata lui Gaddafi, Ayesha are 34 de ani, este avocată şi făcut parte din echipa de apărători a liderului Irakian Saddam Hussein.

Aceştia sunt aşadar cei pe care încearcă acum Consiliului Naţional de Tranziţie să îi extrădeze din Algeria şi să îi judece.

Numai că, din punct de vedere legal nu este un lucru simplu, pentru că Algeria nu a recunoscut Consiliul Naţional de Tranziţie şi atunci nu are de ce să ia în socoteală cererea de extrădare a autorităţilor provizorii.

În cursul zilei de astăzi, Alianţa Nord Atlantică a anunţat că va continua să acorde sprijin forţelor autorităţilor de tranziţie răspunzînd astfel apelurilor lor de ieri de a continua colaborarea pentru că „războiul împotriva regimului Gaddafi” nu a luat sfîrşit. Pe teren, forţele militare au dat un ultimatum trupelor loiale încă regimului colonelului de a preda pînă sîmbătă localitatea Sirtra, locul de baştină al lui Muammar Gaddafi.
XS
SM
MD
LG