Linkuri accesibilitate

România: Turism, rețeta cu mazăre


Neculai Constantin Munteanu
Neculai Constantin Munteanu

Nu este deloc sigur că turiștii bogați vor veni să-și lase în România banii dar e sigur că baronii litoralului, cu Mazăre în frunte, se vor îmbogăți și mai mult.


În România se încheie sezonul turistic, dar politicienii nu prididesc cu lansarea unor noi strategii, că este vorba de autobuze cu etaj, circuite ale comunismului sau fete frumoase şi sumar îmbrăcate. Un comentariu de Neculai Constantin Munteanu:

Inițiativele turistice ale Elenei Udrea, despre care s-a vorbit mult în ultima vreme, au trezit opoziția din somnul cel de moarte. Care și-a lansat propria viziune despre turism, regizată de excentricul primar al Constanței, Radu Mazăre.

Un punct de vedere de Neculai Constantin Munteanu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00
Link direct

Două personaje care au multe în comun și destule lucruri care-i diferențiază. Ambii au talentul de a face din orice aparție publică un eveniment și de a focaliza atenția nu prin ceea ce spun, ci prin cum se expun, vecin cu exhibiționismul. Dar dacă Elena Udrea preferă ținutele și accesoriile scumpe, pentru a-și pune în evidență farmecele feminine, Radu Mazăre e mai eclectic, sărind de la costum și cravată, la ținute lejere, de la haine militare, la sacouri fistichii, care-i dau aerul unui papițoi de provincie. În plus, primarul are pasiunea sporturilor nautice, colecționază fete, ceasuri de lux, unul pentru fiecare ținută, bărci cu motor rapide, automobile de mare viteză sau de colecție.

Ambii se pricep la turism. Udrea pentru că este ministru și peste acest domeniu. Mazăre pentru că este primarul Constanței, care include și stațiunea Mamaia, și pentru că practică turismul în ținuturi exotic, sud-americane mai ales. Ambii veghează părintește la căpătâiul unui turism muribund. Până acum, realizările par modeste.

Udrea a inaugurat teleschiuri care nu duc spre pârtii de schi, un autobuz cu etaj pentru turiștii care vizitează Bucureștiul, care umblă cam gol, și a lansat două campanii publicitare internaționale scumpe, fără ca numărul turiștilor să fi crescut. Mazăre s-a remarcat prin taxa imbecilă pentru mașini la intrarea în Mamaia, azi desființată, printr-o telegondolă falimentară, care sluțește un peisaj ce nu strălucea prin originalitate, și prin prezență constantă în cluburile de noapte de pe litoral.

Sunt și deosebiri de viziune. În timp ce Elena Udrea crede că ar putea relansa turismul prin circuite tematice (Dracula, pe urmele lui Ceaușescu), pentru chinezi și amatori de exotism, Mazăre vrea un turism fără restricții la sporturi nautice motorizate, la zgomot și fumat în localuri publice, cu restaurante și baruri deschise până la ore mici, în care se bea, se dansează cu muzica la maximum și se fumează. Tutun, poate, și alte ierburi plăcute.

Pe scurt, Mazăre vizează turistul bogat, rus sau arab, care nu vine pentru plajă, ci pentru distracție, inclusiv și mai ales cu fete frumoase. Cu alte cuvinte, Mazăre ar vrea un fel de turism sexul, într-un moment în care țări care l-au promovat s-au săturat de o reputație sulfuroasă și se confruntă cu o explozie a maladiilor sexual transmisibile.

Spectacolul pus la cale de Mazăre pentru lansarea viziunii USL despre turism miza pe prezența unui cârd de fete sumar îmbrăcate. S-a opus scorțosul Crin Antonescu. În rest, viziunea oscilează între prostii, de la prelungirea sezonului estival până la 30 septembrie, până la constarea că nu poți că nu poți avea turism modern și eficient fără o infrastructură adecvată, cu promisiuni pentru construirea a 1200 km de autostrăzi!

Promisiuni s-au mai făcut, s-au și cheltuit bani în prostie, autostrăzi tot nu avem. Avantajele fiscale și reducerile de impozite ar părea interesante dacă în spatele lor nu s-ar ghici mirosul afacerilor la care tânjește o opoziție care a traversat un lung deșert finanaciar.

Nu vreau să mă gândesc cine va profita de programul „Prima piscină” pentru hoteluri, cofinanţat din bugetul de stat, de trecerea plajelor în gestionarea administrațiilor locale și de eliminarea interdicţiei de a se construi în zona costieră. Stâlcirea Capitalei, prin construcții fără noimă, în afara normelor urbanistice, va fi o joacă de copii tâmpiți, și corupți, pe lângă ceea ce se va întâmpla pe un litoral, și așa fragilizat, încăput pe mâna unor afaceriști fără scrupule.

Și nu este deloc sigur că turiștii bogați vor veni să-și lase în România banii. Și lapții. Dar e sigur că baronii litoralului, cu Mazăre în frunte, se vor îmbogăți și mai mult. Chiar și cu prețul transformării litoralului într-un bordel.
Previous Next

XS
SM
MD
LG