Linkuri accesibilitate

UE avertizează Ucraina


Viktor Ianukovici la Varşovia
Viktor Ianukovici la Varşovia

Procesul Iuliei Timoşenko este un obstacol în apropierea Ucrainei de UE, a declarat fără ocolişuri preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski.


La intilnirea de ieri din Polonia dintre preşedintele Poloniei Bronislaw Komorowski cu Viktor Ianukovici, preşedintele de la Kiev, a fost discutată şi situaţia fostului premier Iulia Timoşenko, aflată în plin proces pentru ceea ce procurorii spun că ar fi fost un abuz de putere. În 2009, în calitatea ei de premier, doamna Timoşenko a semnat cu acord energetic cu Rusia care, potrivit procuraturii ucrainene ar fi păgubit statul. Preşedintele Poloniei, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene i-a spus omologul său de la Kiev că modul în care a demarat acest proces va încetini apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană. Doamna Timoşenko şi susţinătorii ei spun că este vorba de un proces politic, cu atît mai mult cu cît avocaţii fostului premier au anunţat ieri dispariţia a peste 200 de documente din dosarul cauzei aflat în judecată. Mai multe, de la Oana Serafim.


UE avertizează Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00
Link direct



„În relaţia dintre Ucraina şi Uniunea Europeană au apărut noi obstacole şi unul dintre ele este fără îndoială procesul doamnei Timoşenko, care în mai multe ţări europene este văzut ca un proces politic şi nu penal şi care dăunează imaginii Ucrainei”, i-a spus aseară, fără ocolişuri preşedintele Komorowski omologului său Viktor Ianukovici, rivalul politic dintotdeauna al doamnei Timoşenko.

Mai mult, preşedintele Poloniei a cerut autorităţilor de la Kiev să găsească o soluţie şi să arate lumii că nu este vorba de răzbunare politică împotriva opoziţiei, aşa cum susţine fostul premier. „Ne îngrijorează situaţia în calitatea noastră de avocat al Ucrainei pentru integrarea sa europeană”, a mai spus preşedintele Kosmorowski.

Avocaţii doamnei Timoşenko susţin că 200 de documente depuse la dosarul care se judecă ar fi dspărut şi că ele sunt esenţiale pentru proces. Ar fi vorba de detalii ale contractului pe care în 2009, pe atunci premier, Iulia Timoşenko le-a semnat cu Rusia. Paginile care lipsesc îi dovedesc nevinovăţia şi dispariţia lor îi ia dreptul la apărare, spune domna Timoşenko: „Nu aţi dat acces la materialele din acest proces penal. Ne-ati dat nouă numai o zi şi jumătate, două pentru a studia dosarul, iar dumneavoastră aţi avut mult mai mult de două zile.”

Procurorii neagă că ar fi dispărut pagini din dosar şi spun că au fost doar rearanjate în alt fel şi avocaţii apărării nu şi-au făcut treaba bine. O versiune respinsă de apărare, după cum a declarat colegilor noştri ucraineni avocatul Iuri Suhov: „Problema este că noi avem copii după o scrisoare care arată că sunt 522 de pagini adiţionale şi o altă scrisoare care vorbeşte despre 13 volume adiţionale, dar nici unul din aceste materiale nu există în dosarul de la tribunal.”

Un alt avocat cu care au stat de vorbă colegii noştri ucraineni a spus că astfel de situaţii nu sunt neobişnuite în instanţele ucrainene chiar daca este un lucru grav.

Procesul continuă, iar Statele Unite, Uniunea Europeană şi Rusia au cerut autorităţilor de la Kiev un proces echitabil în cazul Timoşenko.

Premierul de la Kiev, Mikola Azarov a declarat ieri că ţara sa ar vrea să schimbe contractul încheiat în 2009, o eventualitate respinsă categoric de Moscova. Astăzi premierul Azarov a spus că Ucraina intenţionează să îşi reducă importurile la gazele naturale ruseşti cu doua treimi din cauza preţului prea mare impus de Gazprom, şi că va căuta să îşi mărească producţia de cărbune, pentru a nu mai depinde atît de mult de importurile ruseşti.
XS
SM
MD
LG