Linkuri accesibilitate

Liceul „Prometeu”, de o vârstă cu R.Moldova


Aurelian Silvestru

Aurelian Silvestru: „Copii trebuie nu doar să înveţe, dar să fie şi fericiţi (…) Ceea ce ucide sufletul unei ţări este birocraţia.”


Directorul şi fondatorul Liceului experimental de creativitate şi inventică Prometeu-Prim din Chişinău, scriitorul, pedagogul şi Dr. în psihologie Aurelian Silvestru, în dialog cu Valentina Ursu:


Un interviu cu Aurelian Silvestru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:57 0:00
Link directLiceul Prometeu, 1 septembrie
Europa Liberă: Domnule director, liceul de creativitate „Prometeu” se consideră o instituţie prestigioasă. Ce înseamnă o instituţie prestigioasă?

Aurelian Silvestru: „Înseamnă în primul rând o instituţie a calităţii, o instituţie în care copilul primează şi nu obiectul de studiu. O instituţie, în care personalitatea copilului este descătuşată şi educată în termenii corespunzători.”

Europa Liberă: Aţi fost printre primii, care aţi încercat să faceţi şcoală privată în Republica Moldova. S-a meritat? Acum, după 20 de ani, vă întreb.

Aurelian Silvestru: „Suntem într-adevăr în aceeaşi vârstă cu Republica. La 29 august 1991 am înfiinţat acest liceu şi orice şcoală care este deschisă, cum spunea Victor Hugo – a deschide o şcoală, înseamnă a închide o închisoare. Asta înseamnă enorm de mult pentru o ţară, care are nevoie de oameni cu adevărat patrioţi ai ţării sale. Atunci, în anii imediat după Uniunea Sovietică, era o şcoală conservatoare, o şcoală în care copilul era închistat. Avem nevoie de o şcoală în care personalitatea să fie pusă în prim plan şi unde într-adevăr să se ţină cont de talentele copilului, de sufletul lui, să se ţină cont de educaţia patriotică cu adevărat, în sensul în care o facem acuma.”

Europa Liberă: La început v-a ajutat şi Guvernul României ca să puneţi acest liceu pe picioare?

Aurelian Silvestru: „La început era un entuziasm general şi m-au ajutat atât Guvernul de la noi, cât şi Guvernul din România. Toţi mi-au întins o mînă de ajutor, evident. Acum este mult mai greu, mult mai nereceptivă lumea de sus sau de oriunde din altă parte.”

Europa Liberă: Cum explicaţi această atitudine?

Aurelian Silvestru: „A pierit entuziasmul primilor ani, când lumea credea că toate visele pot fi realizate. Acum şi-au dat seama că multe din vise erau o minciună, multe din vise erau o iluzie şi toţi stau cu picioarele pe pământ şi se gândesc mai mult la sine decât la alţii. Dar dacă eşti un adevărat creştin, în primul rând te gândeşti la cei din jurul tău şi apoi la tine.”

Europa Liberă: Guvernanţii au devenit oameni tot pornind de pe băncile şcolii.

Aurelian Silvestru: „Aşa este, dar ei au o scuză. Ei se justifică prin faptul că nu sunt bani, nu sunt bani. Nouă nu ne trebuie bani, ne trebuie o atitudine corectă şi o dorinţă de a ajuta. Vă dau un singur exemplu. De patru ani tot luptam pentru a putea să încep o construcţie, construcția unei case de locuit pentru profesori, care era a noastră, aici, chiar în coastele şcolii şi nu aveam nevoie decât de autorizaţie. Deci doi ani m-au ţinut comuniştii în şah şi deja doi democraţii. În sfârşit, acum am obţinut şi lucrul ăsta. Ceea ce ucide bogăţia unei ţări şi sufletul unei ţări este birocraţia. Să scăpăm în primul rând de birocraţie şi atunci lucrurile vor merge bine.”

Europa Liberă: Sunt voci care acreditează ideea că totuşi programul şcolar este foarte încărcat. Mult mai multe discipline, ore, care într-un fel îl obosesc pe copil.

În clasa întâi, la Prometeu
Aurelian Silvestru: „La şcoală copilul trebuie să vină cu plăcere şi să plece nu supra-obosit, nu supra-încărcat, dar să plece cu dorinţa de a mai învăţa şi acasă şi de a avea posibilitatea să caute, să cerceteze. O şcoală nu trebuie să facă din copil un computer, în care băgăm cât mai multă informaţie şi care se limitează doar să memoreze informaţia. În viaţă succesul depinde nu atât de cunoştinţele pe care le capeţi, cât mai cu seamă de felul cum ştii să intri în relații cu altă lume. De personalitatea ta, de aptitudinile pe care le ai. O şcoală poate fi mereu perfecţionată. Şi este clar că acum avem încă foarte multe de reformat în învăţământ.”

Europa Liberă: Dar să vă întreb: ce aţi propune pentru reformare?

Aurelian Silvestru: „Limitarea, în primul rând, limitarea numărului de obiecte, care se predau în şcoală care să-l ajute pe copil să crească ca om, ca personalitate. Nu e nevoie să înveţe la matematică, să zicem sau la chimie, fizică lucruri pe care le poate învăţa la facultate. Noi îl pregătim pe copil universal, parcă acum vrem să-l specializăm în şcoală. Disciplinele acestea sunt predate de 12-16 profesori, iar copilul este unu şi el unul trebuie să însuşească toate aceste discipline pe nota 10. Este o încărcătură extraordinară pe psihicul copilului. De aceea să ne gândim un pic şi la sănătatea copiilor şi să facem tot posibilul ca ei nu doar să înveţe, dar să fie şi fericiţi în acelaşi timp.”

Europa Liberă: Şi pentru că am pornit acest dialog spunând că liceul „Prometeu” este o instituţie de prestigiu. Ştiu că elevii, care au făcut studii aici au ajuns în cele mai prestigioase instituţii de peste hotare, unde-şi continuă studiile. Dar nu prea revin în Moldova.

Sala de clasă în aşteptarea elevilor
Aurelian Silvestru: „Copii avem foarte buni şi noi, şi toate şcolile din Republică. Sunt copii talentaţi, care ştiu să înveţe, ştiu să devină cu adevărat utili ţării şi lumii întregi. Dar ca să poată reveni înapoi după studiile serioase, pe care le fac acolo, în străinătate, unde capătă şi oferte corespunzătoare, trebuie şi ţara să se gândească la ei, să le găsească locul unde să-i poată folosi pentru interesele poporului.”

Europa Liberă: După 20 de ani de existenţă a „Prometeu”-ului, dacă ar fi s-o luaţi de la început, tot de aici porniţi?

Aurelian Silvestru: „Sigur că da. Eu nu cred că aş schimba ceva în viaţă.”

Europa Liberă: Nu v-au speriat greutăţile?

Aurelian Silvestru: „Greutăţile întotdeauna m-au făcut să devin şi mai îndărătnic şi mai luptător ca să înving şi să trec peste ele.”
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG