Linkuri accesibilitate

R.Moldova rămâne printre marile priorităţi ale României


Presedintele Traian Băsescu pare deranjat de balansul Chişinăului în chestiunea aderării la Uniunea Europeană.


La Bucureşti, în încheierea reuniunii anuale a corpului diplomatic, preşedintele Traian Băsescu s-a declarat între altele nemulţumit de eforturile pe care Moldova le face pentru a se apropia de Uniunea Europeană. Explicaţii, de la Sabina Fati:

Presedintele roman Traian Basescu a pus si anul acesta Republica Moldova printre marile prioritati ale tarii la care inaltii ambasadori pe care Romania ii are in tarile europene trebuie sa lucreze.

Desi a subliniat ca „Romania trebuie sa sustina procesul de extindere a Uniunii Europene cu statele din Balcanii de Vest” si cu un „efort major” pentru a convinge Bruxelles-ul ca Republica Moldova poate fi inclusa in lotul Balcanii de vest, totusi Traian Basescu a introdus o nuanta in aceasta recomndare facuta corpului inaltilor diplomati romani: „Sigur, daca ne va cere Chisinaul sa încetam aceasta sustinere, o vom face, dar speram ca îsi mentină obiectivul de a deveni mai devreme sau mai târziu stat membru al Uniunii Europene”.

Presedintele Romaniei scoate astfel in evidenta tendinta Chisinaului de a miza mai degraba pe Parteneriatul Estic din care fac parte doar state care provin din Uniunea Sovietica, decit pe tactica propusa de Romania, aceea de a muta Republica Moldova in grupul tarilor din Balcanii Occidentali, pornind de la premiza ca acestea sint geografic vorbind mai aproape de Europa si, in plus, mai avansate pe linia apropierii de Bruxelles.

Presedintele Romaniei pare deranjat de balansul Chisinaului intr-o chestiune atit de importanta precum aderarea la Uniunea Europeana, dar cu toatea acestea le-a cerut diplomatilor romani „care au posibilitatea sa influenteze avansul Republicii Moldova catre Uniunea Europeana” sa se concentreze asupra inceperii negocierilor legate de liberalizarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova si a Acordului de liber schimb intre Uniunea Europeana si Republica Moldova”.

Presedintele Basescu crede ca diplomatii romani trebuie si pot sa puna umarul si la accelerarea Acordului de asociere dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana.

In discursul presedintelui Traian Basescu tinut in fata corpului diplomatic autohton se pot distinge sapte mari teme de politica externa, inclusiv Republica Moldova.

Consolidarea pozitiei Romaniei in interiorul Uniunii Europene si NATO ocupa primele locuri, cu amendamentul ca Bucurestiul a reusit sa fie mai influent la cartierul general al Aliantei Nord Atlantice, decit in institutiile comunitare.

In viziunea presedintelului roman, din acest punct de vedere aderarea tarii la Spatiul Schengen de libera circulatie este in acelasi timp o restanta a Romaniei, dar si o problema de neadecvare a Bruxelles-ului, care folosete unitati de masura diferite.

Relatiile cu vecinatatea apropiata si statele riverane la Marea Neagra, cu accent pe marile proiecte energetice ramin de asemenea printre obiectivele mari ale Romaniei, alaturi de sprijinul mai consistent pe care ar trebuie sa-l primeasca romanii din afara granitelor.

Tot pe lista mare a diplomatiei romane intra si chestiunile controversate: Traian Basescu a anuntat ca Romania nu va recunoaste Kosovo, decit in momentul in care Belgradul si Pristina ajung la o intelegere, de aceea, crede presedintele, Romania ar trebui sa-si diminueze prezenta militara acolo. Romania mai are doar 60 de soldati acolo, sub umbrela fortelor NATO, dar socoteste ca ar trebui sa-i retraga.

Relatiile cu Rusia reprezinta de asemenea o tema importanta pentru Romania, iar seful statului a observat ca in ciuda asteptarilor si asperitatilor, interesul investitorilor rusi fata de Romania a crescut. Traian Basescu a sintetizat intr-o singura fraza problemele romano-ruse: „relatia ne-o dorim pargmatica si eficienta cu rezultate economice, si cind se va putea sa aiba si rezultate politice, oricind cu placere”.

Politigraf

XS
SM
MD
LG