Linkuri accesibilitate

Ce este o şcoală de elită?


Liceul „Prometeu”, Chişinău, 1 septembrie 2011
Liceul „Prometeu”, Chişinău, 1 septembrie 2011

Aurelian Silvestru: „Înseamnă, în primul rând, o instituție a calității, o instituție în care copilul primează și nu obiectul de studiu.”


Liceul Prometeu din Chişinău a fost înfiinţat cu 20 de ani în urmă, fiind primul liceu privat din capitală. I-au urmat între timp alte 14. Un studiu la un liceu privat nu este ieftin, poate ajunge la 800 de euro pe an plus taxa de înmatriculare, cu toate acestea, an de an, aceste şcoli resping candidaţi. Din lipsa de locuri. Relatează Valentina Ursu:


Cu microfonul Europei Libere la liceul Prometeu din capitală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:44 0:00
Link direct



Răsună primul clopoţel la liceul „Prometeu” din Chişinău. Cei care au venit pentru prima oară la şcoală sunt nerăbdători să-şi cunoască viitorii colegi, dar şi profesorii. Dar printre cei prezenţi aici şi foşti absolvenţi. Cristina Şterbeţ s-a despărţit de liceu abia două luni, dar a revenit în prima zi de şcoală chiar şi dacă eşti studentă.

Cristina Şterbeţ
Cristina Şterbeţ: „Oricât de mult aş vrea să mă bucur de faptul că am terminat şcoala, că s-au terminat 12 ani de chinuri şi de insistenţe, nu pot să nu regret faptul că am plecat din „Prometeu”. Cel care învaţă la „Prometeu” rămâne mereu „Prometeu”-ist pentru că este alt suflu, este un suflu aparte, este alt spirit. Te încarcă într-un fel de energie la un început de septembrie, la început de an nou şcolar.”

Zinaida Vîrlan este directorul adjunct al liceului „Prometeu”. Dumneaei o să ne spună despre rezultatele foarte bune ale elevilor de aici la concursuri, olimpiade sau competiţii internaţionale.

Europa Liberă: Mulţi dintre discipolii Dumneavoastră sunt acceptaţi la cele mai prestigioase universităţi din lume.

Zinaida Vîrlan
Zinaida Vîrlan: „În fiecare an elevii noştri merg la studii în Marea Britanie, în Statele Unite, Franţa, Olanda, Ungaria, România. Acolo unde merg la studii se bucură de mari succese. Dacă elevii merg la studii peste hotare totuşi noi rămânem a fi în pas cu curricula europeană.”

Europa Liberă: Aici, la liceul „Prometeu” printre părinţi şi Viorica Cucereanu-Bogatu. Vorbindu-se pe parcursul acestor 20 de ani de independenţă a Republicii Moldova că liceul „Prometeu” este o instituţie prestigioasă, ce înseamnă instituţie prestigioasă?

Viorica Cucereanu-Bogatu: „O instituţie de învăţământ prestigioasă este în primul rând cea în care copii învaţă o română bună. Este un mediu lingvistic absolut favorabil. Al doilea lucru, pe care aş vrea să-l remarc este educaţia religioasă. Este primul liceu care a introdus studierea religiei în şcoală, este un model pentru celelalte licee. Este o biserică extraordinară, sunt nişte preoţi deosebiţi. Un al treilea lucru, pe care l-aş putea remarca este spiritul de competiţie între copii. O competiţie de a
Viorica Cucereanu-Bogatu

studia aprofundat. În persoana acestor copii, care studiază aici, a absolvenţilor lui apare imaginea adevărată a ţării noastre, una care se vrea inteligentă, se vrea instruită. Nu în ultimul rând, dar poate că în primul rând urma să remarc echipa de profesori ai acestui liceu, și în mod special personalitatea directorului, Aurelian Silvestru, care este sufletul și inima liceului.”

Europa Liberă: Domnule director, ce înseamnă o instituție prestigioasă?

Aurelian Silvestru: „Înseamnă, în primul rând, o instituție a calității, o instituție în care copilul primează și nu obiectul de studiu, o instituție în care personalitatea copilului este descătușată și educată în termenii corespunzători.”

Europa Liberă: Sunt voci care acreditează ideea că totuși programul școlar este foarte încărcat, mai multe discipline, ore, care într-un fel îl obosesc pe copil.

Aurelian Silvestru
Aurelian Silvestru: „La școală copilul trebuie să vină cu plăcere și să plece nu supraobosit, nu supraîncărcat, dar să plece cu dorința de a mai învăța și acasă și de a avea posibilitatea să caute. Să cerceteze. O școală nu trebuie să facă din copil un computer în care băgăm cât mai multă informație și care se limitează doar să memoreze informația. În viață succesul depinde nu atât de cunoștințele care le capeți, cât mai cu seamă de felul cum știi să intri în relație cu altă lume, de personalitatea ta, de aptitudinile pe care le ai. O școală poate fi mereu perfecționată și este clar că acum mai avem foarte multe de reformat în învățământ.”

Europa Liberă: Dar hai să vă întreb, ce ați propune?

Aurelian Silvestru: „În primul rând, limitarea numărului de obiecte care se predau în școală. Nu-i nevoie să învețe la matematică, să zicem, sau la chimie, fizică, lucruri pe care le poate învăța la facultate. Noi îl pregătim pe copil universal, de parcă acum vrem să-l specializăm în școală, când disciplinele acestea sunt predate, să zicem, de 12, de 16 profesori, iar copilul este unul, și el unul trebuie să însușească toate aceste discipline pe nota 10. Este o încărcătură extraordinară pe psihicul copilului, de aceea să ne gândim un pic și la sănătatea copiilor și să facem tot posibilul ca ei nu doar să învețe, dar să fie și fericiți în același timp.”

Prima zi în clasa întâi
Europa Liberă: După 20 de ani de existență a „Prometeu”-ului, dacă ar fi să o luați de la început, tot de aici porniți?

Aurelian Silvestru: „Sigur că da. Eu nu cred că aș schimba ceva în viață.”

Europa Liberă: Nu v-au speriat greutățile?

Aurelian Silvestru: „Greutățile întotdeauna m-au făcut să devin și mai îndărătnic și mai luptător ca să le înving și să trec peste ele.”

Potrivit datelor direcției municipale pentru educație, în Chișinău sunt 15 licee private.
Previous Next

XS
SM
MD
LG