Linkuri accesibilitate

„Economia binelui şi a răului”


Tomas Sedlacek
Tomas Sedlacek

Economia e mai apropiată de filozofie decît de formulele matematice, susţine un economist de frunte al tinerei generaţii.


Zona euro este în criză, economia americană refuză să crească iar ultimele date, care au provocat din nou căderea burselor americane astăzi, arată că rata şomajului în Statele Unite refuză să scadă sub 9 la sută. Un tânăr economist ceh, Tomas Sedlacek susţine că totul este o problemă de morală şi că depăşirea crizei datoriilor de stat depinde de fiecare din noi. Corespondenta Europei Libere Kristin Deasy a stat de vorbă cu Sedlacke, al cărui studiu „Economia binelui şi a răului” a fost de curând tradus în engleză:



Economia - un sistem de valori morale, ascuns în spatele cifrelor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00
Link direct



Sedlacek, în vârstă de 34 de ani, este considerat una din cele „cinci personalităţi ale economiei moderne” de Revista economică a Universităţii Yale. Iar teza lui este că fiecare consumator ar trebuie să-şi analizeze propriul comportament în piaţă, să nu mai pună automat vina pe Wall Street, pe marile bănci şi fondurile de speculaţii.

Tomas Sedlacek
Sedlacek aminteşte de o replică celebră de film în care unul din personaje spune: „Lucrăm în joburi care nu se fac nici o plăcere ca să câştigăm bani să cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie”.

Sedlacek argumentează că economia este mult mai apropiată de filozofie decât de formulele matematice folosite de atâţia experţi fiscali.

Prea mulţi oameni acceptă fără se gândească ideea că „trebuie să avem creştere economică, mereu, indiferent de preţ”.

Dar, crede Sedlacek, a venit momentul ca fiecare om în parte să-şi asume responsabilitatea pentru mersul economiei globale.

Desigur, cartea a fost un succes şi a fost criticată pe măsură. Pentru unii este vorba de simplul manuale de economie „pe înţelegerea tuturor”, cu o mare doză de moralism. Alţii însă apreciază unghiul special din care analizează mecanismele economice, faptul că lucrarea lui este accesibilă şi te pune pe gânduri.

Sedlacek, care a fost şi consilierul fostului preşedintele Vaclav Havel, este de părere că economia nu este altceva decât un sistem de valori morale, ascuns în spatele cifrelor.

Orice decizie luată în afaceri, orice decizie luată de consumator, este încărcată moral.

Şi foloseşte o parabolă din Biblie:

Tomas Sedlacek
Primul ciclu economic, - explică Sedlacek, este descris în Biblie, când Faraonul visează cele 7 vaci grase şi 7 vaci slabe. Iosef interpretează visul si-l sfătuieşte pe Faraon ca în primii 7 ani de bogăţie să economisească, să facă rezerve pentru a putea trece după aceea de cei 7 ani de sărăcie.

În termeni moderni, în anii de creştere economică se creează şi un surplus bugetar, de care toată lumea uită. Numai că în loc de a fi acumulat, pentru anii de criză, surplusul este transformat în datorie. Prin consum.

Luând exemplul crizei monedei unice europene, Sedlacek argumentează că moneda nu este criză. Criza este provocată de problema datoriei pe care toată lumea crede că o poate rezolva, încurajând consumul.

Decizia corectă ar fi să urmăm exemplul Faraonului, aşa că poate soluţia la actuala criză economică se află şi în Biblie.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG