3 septembrie 2001
Ora Moldovei.
Ecouri și reacții la Chișinău după o aniversare la Tiraspol.
Extinderea Alianţei Nord Atlantice spre Răsărit a fost aspru criticată şi la festivităţile de ieri de la Tiraspol. Declaraţiile dure, făcute de unii lideri transnistreni cu ocazia împlinirii a 11 ani de la proclamarea aşa-zisei independenţe a regiunii au stârnit ecouri la Chşinău, aşa cum puteţi afla de la Lina Grîu.
Astăzi Chişinăul, în persoana preşedintelui Comisiei de stat pentru reglementarea conflictului transnistrean, Vasile Sturza, a reacţionat la discursurile şi declaraţiile făcute ieri la Tiraspol cu ocazia manifestărilor prilejuite de aniversarea a 11 ani de când republica moldovenească nistreană nerecunoscută şi-a proclamat existenţa.
Într-un discurs rostit ieri la parada militară de la Tiraspol, pretinsul ministru al apărării, Stanislav Hadjeev, a cerut oprirea procesului de casare a tehnicii grele din Transnistria, care, în opinia sa, favorizează extinderea către Vest a Alianţei Nord Atlantice.
Stanislav Hadjeev: „Pentru Statele Unite este foarte important să obţină controlul asupra acestei regiuni, căci în ultimă instanţă se pune problema ale cui armate vor staţiona pe acest teritoriu – ale Rusiei sau ale NATO. Dacă e să ţinem cont de ajutorul material acordat de Alianţa Nord Atlantică Armatei Naţionale a Moldovei atunci scopul strategic al NATO privind extinderea către Vest primeşte o şansă reală şi devine clar de ce ambasadorul Statelor Unite în Moldova a declarat că dacă administraţia de la Tiraspol nu va deveni mai flexibilă la negocierile cu Chişinăul, comunitatea mondială va exercita presiuni economice asupra Transnistriei. În ceea ce ne priveşte vom face totul pentru a ne păstra republica moldovenească nistreană, garantul dreptului nostru de a trăi pe acest pământ.”
Comentând aceste declaraţii pentru postul nostru de radio, negociatorul şef din partea Chişinăului, Vasile Sturza a spus: „Afirmaţiile referitor la rolul Statelor Unite, NATO sunt din ordinea agitaţiei şi propagandei care este dusă în Transnistria. Politica referitor la strategia NATO în această regiune a fost expusă oficial de nenumărate ori. Făcând critica acestor state, Transnistria de fapt în permanenţă este în căutarea acestor state ca parteneri economici, exportând şi importând foarte activ din statele membre NATO. În acelaş timp oameni de felul lui Hadjeev şi alţii se ocupă numai cu propoganda şi agitaţia.”
Tot ieri copreşedintele grupului de experţi la negocieri din partea Tiraspolului, Valeriu Liţcai, a calificat ofertele făcute de preşedintele Voronin în problema statutului regiunii transnistrene drept un pas înapoi faţă de cele negociate cu predecesorul său, Petru Lucinschi.
Valeriu Liţcai: „Speram că Voronin va înainta iniţiative politice noi, dar el s-a retras pe poiziţiile primului preşedinte, Mircea Snegur. Ultima propunere a lui Petru Lucinschi conferea Transnistriei statutul de stat în stat, Voronin s-a retras însă pe poziţia de autonomie în stat, formulată încă de Snegur. Un stat care a supravieţuit 10 ani pe cont propriu este ca şi constituit. Este aproape imposibil să-l mai distrugi.”
Iată replica lui Vasile Sturza: „Tiraspolului i-au fost propuse nenumărate variante de rezolvare a problemei. În fiecare caz Tiraspolul întotdeauna refuza orice variantă propusă. Astăzi ei ar dori să se întoarcă la nişte variante care le convin lor. Noi suntem gata să negociem orice propunere pornind de la dezideratul: Republica Moldova este un stat integru, independent şi suveran, iar Transnistria este parte componentă a acestui stat. Esenţialul este că aceeaşi poziţie flexibilă, constructivă să existe la Tiraspol. Ei întotdeauna caută motive de a nu rezolva problema.”
Atmosfera de la parada de anul acesta de la Tiraspol a fost mai puţin fastuoasă ca în anii precedenţi. Autorităţile separatiste nu au considerat necesar să scoată în stradă tehnica militară pentru prima dată în cei 11 ani de existenţă a republicii secesioniste. Nu au lipsit însă cântecele sovietice, interpretate de fanfara militară. Deşi piaţa centrală a oraşului Tiraspol era ca de obicei plină de oameni, piaţa nu s-a mai umplut ca altă dată de flori la trecerea militarilor, iar uralele şi aplauzele se auzeau mai mult din zona tribunei, în centrul căreea stătea liderul separatist Igor Smirnov. L-am întrebat pe Vasile Sturza de ce în opinia sa transnitrenii au renunţat la fastul de altă dată.
Vasile Sturza: „Ultimele discuţii în cadrul negocierilor demonstrează că liderii transnistreni nu mai sunt cu încrederea, pe care întotdeauna o demonstrau la masa negocierilor. Singuri se conving că realitatea este alta. În acelaşi timp, lumea singură din Transnistria îşi doreşte alte relaţii cu malul drept, doresc rezolvarea acestei probleme.”
Să menţionăm că la manifestările de ieri de la Tiraspol au fost prezenţi reprezentanţi ai autonomiei Găgăuz-Yeri, precum şi câteva delegaţii externe. Din partea Dumei de stat a Federaţiei Ruse, a Radei supreme din Ucraina, a Republicii Belarus şi a Osetiei de Sud.
Din Chişinău, Lina Grîu, Radio Europa Liberă.