Linkuri accesibilitate

4.09 - Chișinău: Convorbiri Putin-Voronin la Moscova


Președinții Vl. Putin și Vl. Voronin în 2006
Președinții Vl. Putin și Vl. Voronin în 2006

Vl. Voronin: „Avem consultări permanente pe marginea mai multor probleme, inclusiv pe marginea reglementării conflictului transnistrean”.




4 septembrie 2001

Ora Moldovei.

Convorbiri Putin-Voronin la Moscova.

În cea de-a doua zi a vizitei sale neoficiale la Moscova, preşedintele Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Despre chestiunile discutate cu această ocazie vă informează Lina Grîu. Din păcate, comunicarea dintre Kremlin şi presă s-a limitat la simple formule diplomatice.

Preşedintele moldovean Vladimir Voronin a fost primit astăzi la Kremlin de preşedintele rus Vladimir Putin. Putin şi-a confirmat disponibilitatea de a se întâlni cu preşedintele moldovean aseară, la revenirea din Finlanda.

Preşedintele Voronin a declarat după această întrevedere că întâlnirile sistematice, pe care le are cu Putin, confirmă caracterul stabil al relaţiilor dintre Moscova şi Chişinău. „Din momentul alegerii mele în calitate de şef de stat este pentru a şasea oară când mă întâlnesc cu preşedintele rus. Avem consultări permanente pe marginea mai multor probleme, inclusiv pe marginea reglementării conflictului transnistrean, subiect pe care l-am abordat şi astăzi”, a menţionat Vladimir Voronin, citat de agenţia rusă de ştiri Itar-Tass.

Voronin a mai declarat după întâlnirea cu Putin, că Moldova va continua să realizeze măsurile de securizare vamală, impuse odată cu aderarea la Organizaţia Mondială a Comerţului. Se are în vedere introducerea controlului vamal la frontiera cu Ucraina şi schimbarea ştampilei vamale în baza cărei Transnistria îşi efectua până în prezent exporturile.

„Am prevenit autorităţile de la Tiraspol că nu vor primi ştampila vamală, ceea ce a trezit o puternică reacţie negativă din partea acestora”, a spus Voronin. Această reacţie, potrivit lui Voronin, este legată de faptul că măsurile vin să distrugă baza operaţiunilor tenebre, care asigură administraţiei transnistrene anual un rulaj ilegal de un miliard de dolari.

Preşedintele moldovean a subliniat că măsurile însă nu constituie o blocadă economică a Transnistrie, cum susţine Tiraspolul şi a criticat vechea conducere de la Chişinău pentru că aceasta a transmis administraţiei separatiste ştampilele vamale ale Moldovei. Chişinăul consideră că cele două măsuri constituie o pârghie de influenţă economică destul de dură, de natură să reducă substanţial veniturile regiunii secesioniste şi să flexibilizeze poziţia Tiraspolului la negocieri.

Deşi au semnat un acord cu Chişinăul la nivel de prim-miniştri, autorităţile vamale ucrainene s-au opus introducerii controlului mixt la frontieră, expulzând vameşii moldoveni de pe teritoriul ucrainean. O delegaţie moldoveană este în prezent la Kiev, unde încearcă să reglementeze problema. Se pare că Voronin a cerut lui Putin să intervină personal pe lângă preşedintele ucrainean pentru a facilita instalarea controlului vamal la frontiera cu Ucraina.

Surse din cadrul Ambasadei Republicii Moldova la Moscova au comunicat pentru postul nostru de radio că discuţiile dintre Voronin şi Putin, care au durat aproape o oră, s-au referit şi la tratatul de bază dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă, intrat în faza finală de defintivare, şi la colaborarea economică bilaterală.

În ceea ce priveşte tratatul de bază, acesta a trecut deja prin comisiile parlamentare de specialitate a Legislativului de la Chişinău şi a Dumei de stat, iar o ultimă coordonare la nivel de experţi a avut loc la începutul lunii august la Moscova. După cum s-a declarat anterior, tratatul urmează să fie semnat în cadrul unei vizite oficiale, pe care preşedintele moldovean o va avea la Moscova cel mai probabil la sfârşitul acestei luni.

Agenţia de presă Flux menţionează că printre subiectele abordate de cei doi şefi de stat a fost şi problema dosarului Ilaşcu, aflat pe rol la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, precum şi retragerea sau acordarea unui statut special trupeşor ruseşti dislocate în regiunea transnistreană.

Vladimir Voronin se află la Moscova într-o vizită privată, la invitaţia patriarhului rus Alexei II-lea, pentru a participa la cea de-a 40-a aniversare de la hirotonisirea acestuia în cin arhieresc de către sinodul bisericii ortodoxe ruse.

Este a treia deplasare efectuată de Voronin la Moscova în nici şase luni de când acesta a fost instalat în funcţia de şef de stat. La întrevederea de astăzi cu Putin a participat şi noul ministru de Externe moldovean, Nicolae Dudău, numit în această funcţie ieri, cu câteva ore înainte de plecarea la Moscova.

Vladimir Voronin va reveni la Chişinău în seara acestei zile, dar ca şi în cazul vizitelor precedente, nu va face nici un fel de declaraţii pentru presă. Noul ministru de Externe, Nicolae Dudău, va mai rămâne la Moscova pentru a participa mîine la reuniunea miniştrilor de Externe din statele CSI.

Potrivit Serviciului de presă al Ministerului de Externe, Nicolae Dudău va participa doar la dezbaterile privind chestiunile ce ţin de activitatea consiliului de miniştri şi pregătirea documentelor, care vor fi semante la summitul CSI din noiembrie curent, nu şi la cele privind colaborarea militară în cadrul CSI. Noul ministru de Externe nu are programate întrevederi cu omologii săi din CSI.

Nicolae Dudău, fost ambasador în Republica Belarus, a declarat astăzi într-un interviu că nu va devia de la concepţia politicii externe, promovate până în prezent şi se va ghida de ideile expuse de conducerea statului.

Din Chişinău, Lina Grîu, Radio Europa Liberă.

*

Sărăcia de informaţii s-a reflectat şi în telegramele de presă dedicate întâlnirii Voronin-Putin. Agenţiile ruse de ştiri Itar-Tass şi Ria Novosti, ca şi corespondenţii la Moscova ai agenţiilor France Presse şi Associated Press au transmis telegrame foarte succinte pe această temă. Să adăugăm aici că după o scurtă pauză, preşedintele Voronin va pleca joi într-o vizită de lucru de două zile în Polonia. El va participa la cel de-al 11-lea for economic, care se ţine în localitatea Kriniţa. Forul de anul acesta se va desfăşura sub genericul „Va rămâne oare Europa divizată? Şansele Europei în pragul mileniului trei.” Şeful statului va fi însoţit de factori de decizie guvernamental şi de un grup de oameni de afaceri.
XS
SM
MD
LG