Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Sub kitsch-ul religios, plaja


Bijuteria, fie ea cruciuliță, e „nașpa” pe plajă. Dumnezeu îți iartă multe lucruri, însă nici măcar atotputernicia lui nu-ți poate ierta prostul gust.



Rareori am vazut o mai mare colectie de cruci si cruciulite la plaja ca anul asta pe litoralul romanesc. Am zarit cruci la gatul burtosilor care se balaceau in mare si cruci pe pieptul celor dati cu namol. Ba chiar am admirat pe pectoralii unui infulecator de shaorma un autentic si masiv crucifix, care mai era si încrustat.

Sigur, nu tot litoralul românesc seamana cu o anticamera a muntelui Athos. Nu in fiecare statiune se vand in bazar icoane de la Prodromou si cὸpii din Cina cea de Taina facute la traforaj. Am vazut insa chiar si pe neconventionala plaja de la Vama Veche scaldatori care pareau altare ambulante. Si tot acolo am remarcat un domn iesit parca din Cina cea de Taina (varianta la traforaj), dar care si-a lepadat nonsalant cutia de bere pe plaja, intorcand marii spatele tricoului pe care scria „Ortodoxie sau moartea”.

Complezenta fata de religie – pe scurt, fata de ortodoxie- a devenit o parte centrala a identitatii fluctuante a romanilor de astazi. Nu e vorba doar de acceptarea obosita a afirmatiei ce prin repetare a capatat consistenta realitatii, si anume ca ortodoxia ar face parte din esenta sufletului romanilor; ceea ce nu pare sa mai surprinda pe multa lume e caracterul formal si ipocrit pe care o ia aceasta complicitate.

Politicienii de stanga, ba chiar si fostii activisti de partid, se inchina fara rusine la icoane si merg la hramuri si la sfintiri de cladiri. Pupatorii de maini preotesti au invadat spectrul politic, inchinandu-se pentru a-si puncta discursul cu aceeasi dezinvoltura cu care isi etaleaza crucile de aur pe plaja. Chiar si cei cu simtul critic par acum sa accepte ortodoxia in bloc.

Ma indoiesc ca domnul cu sloganul „Ortodoxie sau moartea” stia ce poarta pe tricou. „Ortodoxie sau moartea” e deviza manastirii schismatice Esphigmenou de la muntele Athos, care a fost excomunicata de catre patriarhul de la Constantinopole (iar manastirea respectiva, la rîndul ei, l-a excomunicat pe patriarh). Motivul rupturii e tentativa de ecumenism schitata de mai multi ani de biserica ortodoxa. Pentru calugarii de la Esphigmenou, ca si pentru o buna parte a bisericii românesti, o apropiere de ereticii papistasi e la fel de condamnabila pe cît ar fi faptul de a cadea direct in erezie.

As fi putut sa-i spun astea domnului cu tricoul, in ciuda faptului ca-si zvarlise cutia de bere pe plaja, insa m-am oprit cand i-am vazut si crucea de aur atarnand peste tricou. Era prea mult. Am inteles atunci ca totul trebuie facut cu masura si ca celor care isi cara ortodoxia la mare ar fi bine sa li se spuna doar, pentru inceput, ca a purta bijuterii la plaja nu e „cool”. Bijuteria, fie ea cruciulita, e „naspa” pe plaja. Dumnezeu iti iarta multe lucruri, insa nici macar atotputernicia lui nu-ti poate ierta prostul gust.

Sub kitsch-ul religios, plaja
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00
Link direct
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG