Linkuri accesibilitate

Recul pentru Creştin-Democraţii (CDU) din Germania


Scrutinul din Mecklenburg a confirmat scăderea alarmantă a popularităţii creştin-democraţilor şi liberalilor la nivel federal.


Învingătorii după alegerile pentru landtag-ul (parlamentul regional) din landul federal estic, Mecklenburg-Pomerania Inferioară sunt social-democraţii. Extremiştii naţionalişti din NPD au obţinut 6 la sută din voturi.

Pentru Uniunea Creştin-Democrată (CDU) alegerile parlamentare din landul federal estic, Mecklenburg-Pomerania Inferioară au fost o înfrîngere, pentru Partidul Social-Democrat (SPD) o victorie. Social-democraţii au obţinut 35,7 la sută din voturi ceea ce înseamnă că actualul premier, Erwin Sellering va conduce şi în următorii 5 ani guvernul acestui land federal răsăritean.


Corespondenţa zilei de la Berlin
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00
Link direct



Pentru conducerea centrală a partidului victoria din Mecklenburg este interpretată ca un semnal că în două săptămîni SPD-ul va cîştiga şi alegerile din landul federal Berlin. Pentru Creştin-Democraţi (CDU) au votat doar 23,1 la sută, ceea ce în opinia conducerii partidului lui Angela Merkel a fost interpretat ca dorinţa electoratului de a încheia o mare coaliţie cu social-democraţii.

Deocamdată social-democraţii încă nu s-au decis asupra formulei viitorului cabinet. Asta pentru că din punct de vedere aritmetic SPD-ul ar putea încheia şi o alianţă cu postcomuniştii din Partidul Stîngii. Pentru acest partid, care este succesorul fostului partid conducător din fosta Germanie comunistă, au votat 18,4 la sută. Partidul devenise în ultimul timp ţinta multor critici pentru bagatelizarea trecutului comunist. După aflarea rezultatelor scrutinului de ieri, conducerea centrală a partidului post-comunist s-a pronunţat imediat pentru incheierea unei alianţe cu social-democraţii, respingînd din start o mare coaliţie. Victorioşi au ieşit din alegerile din Mecklenburg şi ecologiştii, care au obţinut 8,4 la sută din voturi.

Acum partidul este reprezentat în toate cele 16 landtag-uri (adică parlamentele regionale federale) din Germania. Liberalii (FDP) nu au trecut pragul de 5 la sută. Votul negativ (2,7 %) obţinut de liberali exprimă şi nemulţumirea generală faţă de politica alianţei guvernamentale de la Berlin. Cu alte cuvinte a scăzut încrederea electoratului în capacitatea coaliţiei creştin-democrat/liberale de a face faţă crizei financiare europene şi efectelor negative asupra cetăţenilor germani.

Aceste temeri au fost speculate cu succes de către extremiştii de dreapta din Partidul Naţional-Democrat din Germania (NPD). Extremiştii au obţinut 6 procente din voturile exprimate. Cu aproximativ 53 la sută prezenţa la urne a fost extrem de scăzută. Acum absenteismul la alegeri începe să-i îngrijoreze şi pe observatorii politici care vorbesc despre un fenomen tipic de criză în care electoratul se lasă atras de populişti, extremişti şi naţionalişti.

În consecinţă, scrutinul din Mecklenburg a constituit şi un test important pentru activitatea guvernului german, condus de Angela Merkel, confirmînd scăderea alarmantă a popularităţii creştin-democraţilor şi liberalilor la nivel federal.
XS
SM
MD
LG