Linkuri accesibilitate

Moldova trebuie să adere la politicile energetice ale Uniunii Europene (Jurnal de Chişinău)


Noua cerere a Moldovagaz de majorare a tarifelor



Ziarele de la Chişinău îşi exprimă astăzi indignarea în legătură cu noua cerere a Moldovagaz de majorare a tarifelor cu tocmai 21 la sută. „Tarife-şoc: 6 lei pentru metrul cub”, titrează Adevărul, care scrie că experţii sunt surprinşi de pretenţiile distribuitorului, iar la rând ar fi şi alte scumpiri, inevitabile fiind cele ale căldurii şi energiei electrice.

Revista presei
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:19 0:00
Link direct



În Jurnal de Chişinău, drept o soluţie este invocată nevoia aderării Republicii Moldova la politicile energetice ale Uniunii Europene. „Moldova ar trebui să-şi asigure securitatea energetică prin surse alternative, dar ea nu este aptă să participe direct la proiecte cum ar fi NABUCCO, AGRI sau PEOP, ci doar prin intermediul României. În cazul conexiunii la o sursă alternativă de gaz, Republica Moldova şi-ar crea un sistem de imunitate faţă de şantaj-urile energetice ale Rusiei”, cred jurnaliştii de la Jurnal de Chişinău.

Comentatorul Nicolae Negru de la acest ziar vede în premierul moldovean un politician de nouă generaţie, căruia însă nu-i este străin „başismul turcmen”– aşa numeşte editorialistul reflexele unor foşti lideri sovietici de a poza în „lideri ai naţiunii”. Ceea ce l-a făcut pe Nicolae Negru să facă această constatare este faptul că Filat a acceptat zilele trecute să fie decorat cu cea mai înaltă distincţie a serviciului Vamal, „Crucea pentru merit de gradul I” şi să primească o medalie aniversară „20 de ani ai Serviciului Vamal”. „Desigur, Filat mai are până la Voronin şi acest eveniment sigur nu trage încă la titlul de moldovanbaşi, dar este un pas în direcţia respectivă, care cu siguranţă nu ar fi fost făcut dacă cei de la vamă nu ştiau că lui Filat o să-i placă decoraţia, crede Nicolae Negru.

Ultimele dezvăluiri Wikileaks atestă că România s-a temut de o posibilă „ucrainizare” a coaliţiei de guvernământ de la Chişinău. „Ei bine, de ce te temi, de aceea nu scapi”, constată Petru Bogatu în Jurnal de Chişinău. Ceea ce era mai rău s-a şi întâmplat, mai rămâne de văzurt dacă efectele discordiei din AIE vor fi tot de esenţă ucraineană, scrie editorialistul.
Reacţia sau mai bine zis lipsa de reacţie a Chişinăului faţă de scrisoarea lui Grâzlov, preşedintele dumei de stat a Federaţiei Ruse, adresată transnistrenilor cu ocazia a 21 de ani de independenţă a trezit indignarea editorialistului Constantin Tănase de la Timpul. Este o ofensă adusă statului şi în mod normal din partea acestui stat trebuia să urmeze o reacţie univocă şi clară, scrie Tănase. Dar ceea ce a urmat este deja o ofensă opiniei publice, mai crede editorialistul. „Nu pretindem de la guvernare să declare război Rusiei ori de câte ori există aşa o provocare, dar suntem în drept să-i cerem mai multă demnitate şi caracter”, îşi nuanţează poziţia Constantin Tănase.
XS
SM
MD
LG