Linkuri accesibilitate

Scrisori și articole de după gratii


Articolele unor deținuți iluștri apărute în presa scrisă au avut un impact remarcabil.
Recenta publicare a unor scrisori și articole semnate de Mihail Hodorkovski și Iulia Timoșenko a trezit interesul în corespondența din închisoare. Metodele de comunicare sunt astăzi mult mai sofisticate decât în perioada sovietică, acum există Twitter și Facebook, dar chiar și acum, într-o perioadă suprasaturată de informație, articolele unor deținuți iluștri apărute în presa scrisă au avut un impact remarcabil. O relatare de Daisy Sindelar este sintetizată de Mircea Țicudean.

În închisorile Rusiei se află aproape 850.000 de persoane. Marea majoritate își ispășesc pedeapsa în tăcere, fără legături cu lumea dinafară și fără să creadă că cineva ar putea fi curios să afle cum trăiesc. Cel mai celebru deținut al Rusiei, fostul magnat petrolier Mihail Hodorkovski, este și din acest punct de vedere o excepție.

El a început să publice o rubrică în ziarul rusesc Timpuri Noi, scriind mai puțin despre propriile necazuri și mai mult despre viețile altor deținuți, anonimi. Iar fostul premier al Ucrainei Iulia Timoșenko, aflată în închisoare pentru insultarea completului de judecată, a devenit co-autoarea unui comentariu apărut săptămâna trecută în ziarul american Wall Street Journal.

Hodorkovski a mai semnat în trecut articole de presă, criticând sistemul politic corupt al țării sale. Dar noua serie, numită Pușcăriași, se ocupă de viața după gratii, o temă care s-ar putea dovedi incomodă pentru elitele politice rusești, într-o vreme când opinia publică află tot mai multe despre condițiile inumane din închisori.

Oficialitățile sistemului penitenciar rusesc au fost citate de presa occidentală cu afirmația că deținutul nu înalcă nici o lege cu rubrica lui din Timpuri Noi. Pe de altă parte, avocații lui Hodorkovski au spus însă că el a fost pedepsit recent de gardieni pentru scrieri trecute, fiind pus o dată, din această cauză, într-o celulă cu regim special.

Ilia Barabanov, redactor-șef adjunct la Timpuri Noi, nu vrea să spună cum anume ajung la ziar scrierile lui Hodorkovski și nu știe ce teme vor fi abordate în rubrica lui în viitor. Barabanov speră ca articolele lui Hodorkovski să apară cu suficientă frecvență, dar adaugă că este greu de anticipat cât de des anume, pentru că autorul este acum într-o închisoare din Karelia, așa că procesul de comunicare este dificil. Barabanov speră ca în viitor Hodorkovski să scrie nu doar despre condițiile din închisoare, ci și despre situația politică din țară în această perioadă pre-electorală.

Pe de altă parte, avocatul lui Hodorkovski insistă că clientul său va avea grijă să nu creeze impresia că vrea să transmită lumii din afară mesaje secrete sau subversive. Avocatul Iuri Schmidt a spus că activitatea publicistică a lui Hodorkovski se va face în mod legal, iar atâta vreme cât se respectă legalitatea nu va conta dacă autorul articolelor le publică în presa de opoziție sau cea favorabilă puterii.

Între timp de la Kiev Iulia Timoșenko, aflată în închisoare pe o lună de zile, a lansat în comentariul din Wall Street Journal un atac virulent la adresa vechiului ei adversar, președintele Viktor Yanukovich. Fără să pară deloc deprimată de condiția ei de deținută, fostul premier critică în articol fiecare din aspectele politicii lui Yanukovich: pe plan economic, al politicii externe și mai ales al drepturilor omului.

“Țara noastră nu-și poate permite imagini televizate în lume de felul celor de la Ziua Independenței, când polițiștii au folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor pașnici“, a scris Timoșenko.
XS
SM
MD
LG