Linkuri accesibilitate

Parlamentarii români au constatat că Spania nu renunţă la restricţii


Muncitorii români întîmpină greutăţi şi în Franţa, Olanda, Austria, Germania, Belgia, Marea Britanie şi Elveţia.


La Bucureştii, miniştrii muncii şi de externe au fost audiaţi în Camera deputaţilor în legătură cu decizia mai veche a Spaniei să limiteze temporar accesul cetăţenilor români pe piaţa muncii. Motivul fiind rata şomajului din Spania, de peste 20 la sută şi perspectivele sumbre ale economiei. De la Bucureşti, Sabina Fati:

Ministrul roman de externe, Teodor Baconschi crede ca restrictiile impuse de Spania muncitorilor romani au o „logica electorala”, desi nu stie in ce tabara se va contabiliza aceasta decizie.

Alegerile generale din Spania sint programate pentru sfirsitul lunii noiembrie, dar nici dupa aceea nu exista semne ca lucrurile ar putea sa se indrepte.

Sebastian Lazaroiu, ministrul muncii a precizat astazi la dezbaterile de la Comisia de specialitate din Camera Deputatilor, ca a vorbit cu mai multi lideri din partidul popular, partid aflat in opozitie in Spania si care i-au dat de inteles ca nu vor revoca interdictia pusa muncitorilor romani, in cazul in care ar cistiga alegerile.

Comisia Europeana a fost de acord acum o luna (11 august 2011) cu decizia guvernului de la Madrid de a bloca pina in 2013 accesul romanilor pe piata fortei de munca din Spania, in ciuda faptului ca restrictia este discriminatorie.

Aceasta masura nu se aplica, insa retroactiv, asa ca in mod normal romanii care erau rezidenti deja in Spania nu vor fi afectati. Totusi, potrivit datelor, destui romani stabiliti in peninsula, care s-au intors din vacanta de curind au aflat ca nu li se va prelungi contractul de munca.

Oficialii de la Bucuresti au incercat sa intervina, mai ales pe linga Comisia Europeana, care de altfel a stabilit ca restrictiile vor fi ridicate atuci cind socoteste Bruxelles-ul, nu Madrid-ul. Lobby-ul romanesc n-a avut deocamdata succes, poate si din cauza ca in Spania somajul este de peste 20 la suta, iar o revenire economica nu se asteapta in urmatorul an.

In orice caz, Comisia parlamentara pentru Munca din Camera Deputatilor ar fi vrut sa se asigure ca guvernul roman a facut tot ceea ce putea pentru a elimina discriminarea impusa de Spania, mai ales ca recent si alte state merg pe drumul deschis de Madrid. Astfel Franta a redus la jumatate lista cu cele 30 de meserii pe care aveau voie sa le practice imigrantii, iar Olanda a modificat conditiile in care romanii pot lucra pe teriotriul acestei tari, in asa fel incit, deopotriva romanii si bulgarii, sa aiba acelasi statut cu imigrantii din afara Uniunii Europene. Muncitorii romani intimpina greutati din cauza legislatiilor neprietenoase si in Austria, Germania, Belgia, Marea Britanie si Elvetia.

Totusi, in mod normal aceste restrictii vor fi ridicate pina in 2014, potrivit prevederilor Tratatului de Aderare la Uniunea Europeana, care stipuleaza ca fiecare stat membru trebuie sa liberalizeze treptat accesul muncitorilor romani pe piata muncii. Ceea ce inseamna ca cel mult peste doi ani romanii vor putea lucra in orice stat european, fara nici un fel de restrictii.
XS
SM
MD
LG