Linkuri accesibilitate

Semnalele din partea Tiraspolului nu sunt de natură să ne inspire iluzii (V. Osipov, Timpul)


Indicii despre presupuşii autori ai atacurilor raider (Ziarul de Gardă).



Timpul analizează cu ajutorul mai multor politologi implicaţiile întâlnirii neoficiale dintre Premierul Vlad Filat şi liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov. Întrebat ce schimbări în dialogul dintre Chişinău şi Tiraspol ar putea aduce această întâlnire şi ce legătură are ea cu apropiatele prezidenţiale din Transnistria, ex-vicepremierul pentru reintegrare Victor Osipov spune că mai întâi trebuie să ne asigurăm că aceasta va avea loc, deoarece au fost frecvente situaţiile când asemenea întrevederi au fost refuzate în ultimul moment.

Revista presei matinale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:15 0:00
Link direct



Semnalele care se dau din partea Tiraspolului nu sunt de natură să ne inspire iluzii, continuă Victor Osipov, pentru că Smirnov a şi făcut recent un apel către potenţialii candidaţi la aşa-numita funcţie de preşedinte care se va adjudeca degrabă la Tiraspol ca ei să nu trădeze „idealul Transnistriei”.

Cred că propaganda de la Tiraspol va avea grijă să arate locuitorilor din regiunea transnistreană că Smirnov este primit de casele mari ale Europei. Oamenilor simpli li se va induce ideea că „Iată, suntem acceptaţi, beneficiem de o deschidere tot mai mare şi în Vest, şi în Est”, ceea ce ar putea adăuga, probabil, un pic de optimism unei populaţii destul de deprimate, mai spune Osipov în Timpul.

Andrei Safonov, politolog de la Tiraspol, crede că întâlnirea nu are şanse să intensifice negocierile despre statutul regiunii, iar Igor Smirnov va avea în schimb încă o ocazie să se poziţioneze ca apărător al independenţei Transnistriei.

„După 20 de ani de activitate subversivă împotriva Republicii Moldova, Smirnov este pe ducă, de aceea pare a fi gata la anumite concesii”, este citată la rândul său expert de la Berlin, Anneli Ute Gabani.

Ziarul de gardă inserează cu acelaşi prilej un articol despre „vama fantomă” dintre Republica Moldova şi Transnistria. Timp de 20 de ani, vama din interiorul Republicii Moldova nu numai că nu a fost desfiinţată, ci dimpotrivă a devenit mai strict faţă de moldoveni. Oamenii n-au drepturi şi nu pot demonstra încălcarea legii în nici o instanţă, iar vameşii corupţi le fac parte şefilor, obligând ţăranii să-şi împartă cu ei venitul, constată autoarea articolului care vorbit cu oamenii ce traversează des această zisă frontieră.

Cele cinci tentative de atacuri de tip raider elucidate recent de premierul Vlad Filat constituie subiectul unei investigaţii din Ziarul de Gardă. Mai multe indicii despre persoana care a beneficiat de atacurile de tip raider de la Moldova Agroindbank şi Universalbank, duc către controversatul om de afaceri, fostul deputat AMN-ist, Veaceslav Platon, constată autorul acesteia. În aceste cazuri, investitorii păgubiţi sunt cetăţeni străini. În cazurile Asito, Victoriabank şi Banca de Economii, principalii păgubiţi sunt Victor şi Viorel Ţopa, care îl acuză de „atac raider” pe mai vechea lor cunoştinţă, prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vladimir Plahotniuc, mai afirmă Ziarul de Gardă.

Adevărul ne anunţă în legătură cu acelaşi subiect că acţionarii MAIB continuă lupta în instanţele ruseşti. Avocaţii investitorilor străini spun că au doar o fotocopie a unei hotărâri care se pretinde că a fost emisă de arbitri la Sankt Petersburg şi prin care au rămas fără active, dar pe care nu o pot localiza, iar procurorii moldoveni duc tratative cu autorităţile ruse pentru a fi admişi la proces. Pe 14 septembrie urmează ca şi Curtea Supremă de Justiţie să examineze recursul reprezentaţilor sloveni.
XS
SM
MD
LG