Linkuri accesibilitate

Tragedie în lumea hocheiului internațional


Cea mai neagră zi a hocheiului internaționalLumea hocheiului trece printr-un șoc după catastrofa aviatică de miercuri în care au murit 43 de oameni, din 10 țări, inclusiv jucătorii echipei ruse Lokomotiv Iaroslavl, antrenori și membri ai echipajului. Avionul YAK-42 s-a prăbușit în regiunea Iaroslavl la scurt timp de la decolare, când se îndrepta, cu fosta campioană rusă la hochei, spre Minsk pentru primul ei joc din noul sezon. Alexandru Eftode are detalii.

Hocheiul a trecut prin „cea mai neagră zi” ieri, după cum a descris președintele Federației Internaționale de Hochei, Rene Fasel, catastrofa aviatică în care au murit cu numai două excepții toți jucătorii echipei ruse Lokomotiv Iaroslavl, antrenorii și membrii echipajului.
Printre victime se află jucători din 10 țări, inclusiv din Belarus, Ucraina, Cehia, Suedia, Slovacia și Canada, în afară de Rusia. Un singur jucător, Alexandr Galimov și un membru al echipajului au supraviețuit și se află în stare critică.

Avionul echipei, de model YAK-42, ducea echipa la Minsk pentru un joc când s-a prăbușit la scurt timp de la decolare după ora 16 la aeroportul Tunoșhna din regiunea rusă Iaroslavl. O versiune oficială asupra cauzelor catastrofei lipsește deocamdată dar agenția Interfax citează oficiali ruși spunând că nava nu a reușit să ia altitudine și a lovit o baliză ariană, prăbușindu-se dincolo de pista de decolare.

Președintele rus, Dmitri Medvedev a exprimat condoleanțe familiilor celor uciși, la fel cum a făcut și șeful federației ruse de hochei, Vladislav Tretyak. Tretyak a mai spus că este o pierdere imensă pentru hocheiul rus.

Faimoasa echipă de hochei a fost înființată în 1949 și a deținut de trei ori titlul de campioană a Rusiei. Ea urma să joace cu Dinamo Minsk vineri în primul meci din noul sezon. Lokomotiv Iaroslavl era antrenată de canadianul Brad McCrimmon. Printre victimele de ieri se mai află vedeta hocheiului slovac, Pavol Demitra și unul dintre cei mai buni jucători ai Republicii Belarus, Ruslan Salei.

Catastrofa a avut loc în timp ce Rusia găzduia la Iaroslavl un forum politic internațional la care urma să vorbească astăzi președintele Medvedev, care și-a schimbat însă planurile și va vizita locul tragediei.

Prăbușirea avionului a dat naștere unor noi îngrijorări despre securitatea zborurilor în Rusia. O altă catastrofă aviatică a ucis 45 de oameni cu mai puțin de 3 luni în urmă. În iulie, a fost evitată la limită o altă catastrofă, când motorul unui avion Antonov-24 s-a aprins, dar pilotul a reușit să execute aterizarea forțată. Președintele Medvedev a dispus atunci oprirea zborurilor cu avioane vechi de fabricație sovietică până când nu sunt verificate amănunțit.

Procurorul general, Iuri Chaika a anunțat o anchetă în cazul companiei Yak Service care deține avionul Yak-42. Acest avion fusese produs în anii 1970 și ʼ80 ca înlocuitor pentru modelele Tupolev-134 și Antonov.
XS
SM
MD
LG