Linkuri accesibilitate

Filat şi Smirnov discută despre „încredere”


Igor Smirnov (cu cravată verde) şi Vlad Filat, Bad Reichenhall, Germania
Igor Smirnov (cu cravată verde) şi Vlad Filat, Bad Reichenhall, Germania

Eugen Carpov: „Toţi depun eforturi pentru ca în septembrie să fie reluate negocierile oficiale.”


Premierul Vlad Filat a avut astăzi în Germania o întâlnire cu liderul separatist transnistrean Igor Smirnov. Discuţiile informale din localitatea bavareză Bad Reichenhall au fost mediate de OSCE. Diplomatul lituanian Giedrius Cekuolis, reprezentantul special al preşedinţiei OSCE pentru conflicte îngheţate, declara cu câteva zile în urmă Europei Libere că prioritar este un consens privind reluarea negocierilor oficiale, în format 5+2: „Numai după aceea, - a continuat diplomatul lituanian, - putem încerca să stabilim un calendar al negocierilor, să stabilim priorităţile”. Mai mult, el şi-a exprimat speranţa că „decizia de a relua negocierile oficiale va fi luată la sfârşitul lunii, în cursul reuniunii de la Moscova. După care, următoarea reuniune oficială ar putea fi dedicată stabilirii planului de negocieri”. Tot diplomatul lituanian, care a participat la reuniunea din Germania, preciza că aceasta se concentrează pe măsurile de sporire a încrederii reciproce. Valentina Ursu a stat de vorbă cu Eugen Carpov, vicepremierul pentru reintegrare.


Un interviu cu vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00
Link direct



Europa Liberă: Domnule vicepremier, care sunt rezultatele întrevederii de astăzi dintre premierul Vlad Filat şi liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov? Şi în general, despre reuniunea care a avut loc pe parcursul acestor două zile.

Igor Smirnov şi Vlad Filat
Eugen Carpov: „Afară de delegaţia Republicii Moldova, aici în Germania a fost concentrată nu doar pe întâlnirea dintre prim-ministrul Vlad Filat şi liderul de la Tiraspol, dar în primul rând a avut ca scop conferinţa cu tema Întărirea măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului în contextul reglementării conflictului transnistrean. În acest sens a avut loc şedinţe ale grupurilor de lucru practic pe toate domeniile. Aici s-au întâlnit reprezentanţii de la Chişinău şi Tiraspol, inclusiv pe grupurile de lucru, care nu s-au mai întâlnit nici o dată până acum. M-aş referi în mod special la discuţiile dintre responsabilii de domeniul educaţiei sau discuţiile dintre reprezentanţii care se ocupă de situaţia din domeniul internelor, ce ţine de poliţie şi combaterea criminalităţii şi alte domenii. În acelaşi timp pe marginea acestei conferinţe a avut loc şi o întâlnire de lucru, pe care aţi menţionat-o Dumneavoastră. Agenda a fost una complexă, a fost continuată discuţia pe problemele principale, care au fost subiectul discuţiilor şi anterior în contextul diplomaţiei fotbalistice, dacă putem aşa s-o numim. A fost continuată discuţia asupra posibilităţilor de reluare a circulaţiei trenurilor marfare pe segmentele căii ferate din regiunea transnistreană. În continuare am vorbit despre posibilitatea reluării legăturii telefonice şi în complex fiind abordate mai multe aspecte - şi telefonie mobile, şi utilizarea frecvenţelor radio, şi funcţionarea normală a serviciului poştal. A fost discutată şi sub aspect politic posibilitatea obţinerii unui rezultat pozitiv la reuniunea, care urmează să aibă loc în septembrie la Moscova.”

Europa Liberă: Domnule Carpov, putem vorbi că negocierile în formatul 5+2 au şanse să fie reluate?

Eugen Carpov: „Cred că există şanse ca aceste negocieri să fie reluate. Aici, în cadrul conferinţei, au fost prezenţi toţi reprezentanţii din formatul 5+2. Am avut consultări atât în formatul reunit, cât şi pe plan bilateral, practic cu toţi participanţii la acest format. Toţi depun eforturi pentru ca în septembrie să fie reluate negocierile oficiale. Subiectul a fost ridicat şi la întrevederea dintre prim-ministru Filat şi Igor Smirnov. Contăm pe faptul că în Tiraspol raţiunea va veni pe primul plan şi noi vom avansa în acest sens.”

Europa Liberă: Să înţeleg că Igor Smirnov totuşi va arăta disponibilitate, deschidere, constructivism pe parcursul acestui dialog?

Eugen Carpov
Eugen Carpov: „Aş spune că a avut un dialog deschis, sper, sincer din ambele părţi, care trebuie să aducă careva rezultate în continuare. Vreau să menţionez încă un element important: tot aici, în cadrul acestor discuţii, a fost finalizată redactarea unui document important pentru grupurile de lucru sectoriale, care după cum am menţionat au avut întâlniri aici în Germania, la Bad Reichenhall. Acest document se numeşte „Regulamentul grupurilor de lucru pentru întărirea măsurilor de încredere”. A fost discutat practic acest document, negociat timp de un an şi jumătate, acum noi l-am finalizat, a fost semnat şi practic a intrat în vigoare. În continuare grupurile de lucru vor avea o structură în cadrul căreia să-şi încadreze activitatea şi este reglementată atât modalitatea convocării şedinţelor, petrecerii şedinţelor, elaborării documentelor de lucru, care vor fi ca rezultatul elaborării unor recomandări, propuneri din partea acestor grupuri, care să aducă la depăşirea consecinţelor conflictului transnistrean.”
XS
SM
MD
LG