Linkuri accesibilitate

11 septembrie 2001, astăzi şi cu 10 ani în urmă


O sticlă whiskey, o candelă şi o pereche de bocanci militari, lângă zidul Memorialului 9-11, New York

Un vox populi pe străzile Chişinăului.


Cu 10 ani în urmă, America a fost ţinta unui atac terorist fără precedent: doua avioane de pasageri, deturnate, au lovit cele două turnuri de la WTC din New York. O oră mai târziu, turnurile gemene se prăbuşeau. Un al treilea avion a lovit o aripă a Pentagonului, la Washington. La două zile după atac, Ilona Spătaru strângea impresii, pe străzile Chişinăului:


Vox populi: opinii despre atacurile teroriste din 11/09/2001 - astăzi şi cu 10 ani în urmă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:44 0:00
Link directCe mai ştiu astăzi chişinăuienii despre atacurile teroriste din 2001? - a încercat să afle Alla Ceapai.

„A fost un atac terorist asupra faptelor de influenţă ale SUA pe întregul glob pămîntesc, mai ales asupra statelor arabe şi ca revoltă, răspuns pe care l-au putut ei să facă a fost acţiunea aceasta.”

„A fost un atac terorist.”

„Incapacitatea lor de a se contrapune acestei forţe atît de imense, ei altă ieşire nici nu au văzut-o.”

„Ţin minte destul de bine cum am venit de la şcoală, iar la ştiri era vorba despre atacul dat, era seara. M-a apucat o frică, compasiune şi milă faţă de persoanele care au fost în acea clădire.”

„Imaginea clădirilor, clădirilor şi avionul şi tragedia oamenilor care se aflau acolo, rudelor, asta îmi amintesc. E o străşnicie.”

„Era interesant cum două avioane au intrat în clădirea ceea şi a fost destul de spectaculos.”

„Îi jeleam pe americani, unde două aşa de mari corpusuri s-au demolat în decurs de cîteva ore, ceva incredibil.”

„Emoţii mari, durere sigur că pentru lumea nevinovată care era atunci la moment.”

„Mai ales americanii sunt atît de patrioţi şi curajoşi şi în casa lor, în America să se întîmple aşa ceva, pentru dînşii a fost un şoc enorm, ei şi acum încă nu şi-au revenit.”

„Lumea pentru nimic a avut de suferit.”

„Americanii au fost luaţi prin surprindere şi de atunci au luat toate măsurile necesare pentru a preîntîmpina astfel de situaţii.”

„Actul terorist planificat, pus la cale de Bin Laden.”

„Dar au dat toată vina pe Bin Laden şi cu asta s-a terminat.”

„În final s-au cheltuit sume enorme pentru a-l căuta pe Bin Laden în Afganistan.”

„Dar cînd am citit azi în Komsomoliskaia Pravda despre ceea ce s-a întîmplat într-adevăr acolo, mi-am pus mînele în cap, asta a fost o făţărnicie făcută de înşişi americanii.”

„Asta este o tragedie pentru toată lumea nu numai pentru americani şi pentru moldoveni măcar că suntem aici, dar ei sunt acolo.”

„Din 11 septembrie America a fost într-o stare de alertă, chiar şi acum oamenii de acolo retrăiesc momentul. Ei au simţit că şi în America nu sunt în siguranţă oamenii, nevorbind dacă facem o paralelă cu noi, nouă ne pare că suntem în siguranţă, dar pe noi ne paşte aceeaşi primejdie zi de zi.”

„Nu mi-aş închipui să fim noi, Doamne fereşte, pe acolo, să se întîmple la noi aşa ceva. Poţi să-ţi ieşi din minţi în felul următor, ştiind că copilul tău învaţă acolo undeva, cum sunt la noi studenţii în America, asta este foarte straşnic.”

„Ei sunt cu mult mai prevăzători, dar nu au putut să prevadă acest act terorist.”

„Terorismul trebuie condamnat, cu forţa nu poţi schimba ordinea mondială. Lumea trebuie să înţeleagă că doar prin cooperare şi respectul reciproc între popoare putem restabili ordinea şi pacea, iar terorismul trebuie să fie condamnat.”

„Toate acestea aduc la nimicirea omului care nu este vinovat.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG