Linkuri accesibilitate

Lovitură liberă: Europa redusă la trei


Traian Ungureanu

Suma jocurilor de o seară pentru calificarea la Europene spune că nu e nimic de așteptat la viitoraele Europene. Așa cum ne-am obișnuit în ultimii cîțva ani, totul se va decide în triunghiul Spania, Olanda, Germania.


Tot ce știam despre medicoritatea fotbalului european recent e confirmat de fotbalul european curent. Meciurile din grupele de calificare pentru Europenele de anul viitor au respectat riguros tiparul. Asta înseamnă că numărul echipelor serioase, adică al echipelor care nu se tem de nimeni și cîștigă fără probleme, s-a redus la trei.


Lovitură liberă: Europa redusă la trei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:01 0:00
Link directSpania a bătut în trecere Luxemburg cu 6-0 dar nu avea nevoie de așa ceva pentru a-și confirma statutul. Spania e deja califcată și, dealtfel, nimeni nu se îndoia că Spania va încheia rapid disputa din grupe. Olanda a cîștigat în deplasare net, cu 2-0 meciul în deplasare cu Finlanda și e calificată. Din nou, nimeni nu se pregătea pentru dramă în grupa pe care Oanda a adjudecat-o rapid. Gemania a avut zi de pauză și a jucat un amical în aparență ratat cu Polonia. Polonia a îndrăznit mult a condus cu 2-1 iar Germania a egalat, după o regulă veche, în ultimul minut de joc. Însă asta nu înseamnă decît că Gerrmania se reglează și dereglrază în amicaluri. Turația oficială e intactă și calificarea germană la Europene nu poate fi pusă în dubiu.

În rest, de-a lungul și de-a latul unei Europe din ce în ce mai lipsită de profunzime, toată lumea se așază confortabil în spațiul larg al mediocrității. Foștii clasici pierd treren. Franța nu mai poate decola și e, iar, blocată de meciul de-acum obișnuit cu România. Un 0-0 steril și interminabuil cu România pe un stadion frumos cu un gazon preierbivor. Anglia bate Țara Galilor aproape din întîmplare cu un 1-0 norocos pe Wembey, după ce galezii au ratat egalarea din motive de tehnică preșcolară. La 5 ani de la titlul mondial cucerit cu profesionism suprem, Italia e o echipă întîmplătoare care se chinuie să scoată un 1-0 cu Slovenia, acasă.

Mai jos, s-a jucat valul de meciuri de calificare pentru anonimat, între anonimi. Croația a părut totuși să întindă un cap pestre valul de mediocri și a învins confortabil Israelul cu 3-1, după ce Israel a deschis scorul iar croații au reacționat prompt și au întors meciul în 15 minute. Rusia, cu sau fără antrenorul olandez de rigoare, e tot echipa care nu poate depăși cercul de performanță provincial și rămîne blocată într-un 0-0 căznit cu Irlanda, la Moscova. Slovacia, fosta din cînd în cînd pretendentă la statutul de echipă interesantă cade cu totul, acasă în fața Armeniei și încasează patru goluri fără să poată marca. Austria, mereu aceași echipă fără aspirații, și Turcia, mereu în pragul performanței superiaore, fac un 0-0 fără detalii la Viena. Grecia, cîndva campioană europeană, e mulțumită cu un 1-1 obscur în Lituania. Elveția bate cu 3-1 , adică fără probleme, Bulgaria, încă una din echipele căzute ale Estului.

Dacă e ceva de semnalat în această mare plată de meciuri fără valuri, e mica ascensiune a echipelor odinioară carne de tun. Luxemburg bate Albania cu 2-1 iar Malta face 1-1 cu Georgia. Evident, în aceste condiții, victoria Islandei asupra Ciprului, cu un 1-0 bine apărat, nu mai e o surpriză.

Suma jocurilor de o seară pentru calificarea la Europene spune că nu e nimic de așteptat la viitoraele Europene. Așa cum ne-am obișnuit în ultimii cîțva ani, totul se va decide în triunghiul Spania, Olanda, Germania. Restul e mai mult sau mai puțin egal și indiferent.
XS
SM
MD
LG