10 septembrie 2001.
Ora Moldovei.
O inițiativă pentru un Congres al învățătorilor.
După recentele congrese ale istoricilor şi filologilor, la care s-a luat atitudine faţă de iniţiativele comuniştilor privitoare la introducerea în şcoli a unui manual de istorie a Moldovei şi a limbii şi literaturii moldovenşeti, Organizaţia profesorilor creştini democraţi a lansat iniţiativa convocării unui congres al învăţătorilor. Relatează Alexandru Eftodi.
Organizaţia profesorilor creştini democraţi a anunţat astăzi că va convoca la 16 septembrie un congres al învăţătorilor, la care aceştia să-şi exprime protestul faţă de „campania de ideologisare şi sovietizare a instituţiilor educaţionale”.
Organizaţia profesorilor creştini democraţi constată într-un comunicat de presă că „în ultimele luni a devenit evidentă politica de rusificare a şcolii, de impunere a unei concepţii antiştiinţifice de cercetare şi predare a istoriei, de substituire a materiilor „Limba şi literatura română” cu dogma de sorginte stalinistă a moldovenismului, precum şi tendinţa de lichidare a autonomiei universitare. Preşedintele Organizaţiei, Mircea Ciobanu, a subliniat într-o declaraţie pentru Europa Liberă că reuniunea învăţătorilor va urma congreselor istoricilor şi filologilor, care au adresat un mesaj similar autorităţilor comuniste.
Mircea Ciobanu: „Am vrea să credem că reacţia noastră şi a altor colegi într-un fel au temperat încercările de a substitui glotonimul limba română, de a reveni la o istorie truchiată şi falsificată, pe care o cunoaştem din timpurile sovietice, la implimentarea absolut directă a comunismului ca idee, impusă deja aproape ca ideologie de stat.”
După instalarea la guvernare în urma alegerilor din 25 februarie, Partidul Comuniştilor a întreprins mai multe acţiuni cu scopul de a substitui cursurile de „Istorie a românilor”, de „Limbă şi literatură română” din programele şcolare cu cele de istorie a Moldovei, de limba şi literatură moldovenească. Între acestea se numără adoptarea legii minorităţilor, care acum acordă limbii ruse o circulaţie similară cu cea a limbii de stat.
Dispoziţia emisă de ministrul învăţământului, care prevede că de la 1 ianuarie 2002 va fi introdus din clasa a doua un curs obligatoriu de limba rusă, precum şi înfiinţarea unui grup de lucru, care elaborează un manual de istorie a Moldovei. Autorităţile comuniste au explicat intenţia de a introduce în programele şcolare un curs de istorie a Moldovei, care l-ar înlocui pe cel de Istorie al românilor prin faptul că fiecare stat trebuie să aibă o istorie a sa.
Această teză a partidului de guvernare a fost anunţată la începutul verii de către consilierul politici de imagine al preşedintelui Voronin, Victor Doraş. Iată una din declaraţiile sale la această temă.
Victor Doraş: „Dacă noi avem statul nostru moldovenesc şi socotim că îl avem, înseamnă că trebuie să avem şi istoria statului acesta. Partea română poate să aibă opinia că este al doilea stat românesc, dar asta e opinia părţii româneşti. Dacă actuala guvernare a venit cu ideea de a întări statalitatea, evident că ea va veni şi cu ideea de a întări şi bazele ideologice ale acestei statalităţi.”
Până în prezent autorităţile comuniste au evitat o discuţie publică în această problemă. Liderii partidului de guvernare nu au răspuns invitaţiilor de a participa la Congresul istoricilor şi cel al filologilor şi au neglijat apelurile adresate de acesta.
Din Chişinău, Alexandru Eftodi, Radio Europa Liberă.