Linkuri accesibilitate

Percheziţii la brokerii tranzacțiilor raider


„Dacă cei vinovaţi nu sunt pedepsiţi, aceasta înseamnă că problema s-a conservat şi va apărea într-un timp scurt încă o dată.”


Liberal-democrații premierului Vlad Filat au hotărât să organizeze totuși audieri parlamentare pe tema așa numitelor atacuri raider în sistemul bancar moldovenesc. Dacă audieri în plen nu au fost posibile deocamdată pentru a nu admite un „spectacol” așa cum au spus partenerii democrați de la guvernare, audierile vor fi organizate în comisia economică condusă de liberal-democratul Veaceslav Ioniță. Diana Răileanu relatează despre evoluții noi în cazul atacurilor de la bănci considerate de primul ministru o lovitură în imaginea Moldovei și despre audierile plănuite pentru mâine:


Percheziţii la brokerii tranzacțiilor raider
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:55 0:00
Link direct



Centrul Anticorupţie a anunţat astăzi că a procedat la percheziţii complexe vizînd diverse instituţii şi companii care ar fi implicate în cazul preluării abuzive a acţiunilor mai multor bănci moldoveneşti. Iată ce a declarat postului nostru de radio, şefa serviciului de presă al instituţiei, Angela Starinschi:

Angela Starinschi
„Toate percheziţiile au avut loc pe parcursul zilei de astăzi, chiar şi în aceste clipe ele au loc la unele persoane. Pot să vă spun că ele au avut loc inclusiv în capitală şi în alte localităţi din Republica Moldova. Au fost ridicate nişte documente, computere, etc”

Deşi reprezentanta Centrul Anticorupţie a evitat să spună unde anume au fost operate prechezii, presa scrie că ar fi vorba şi de compania de brokeraj „Fincom”, suspectată de implicarea în transferul acţiunilor „Moldova Agroindbank” şi UniversalBank către firme off-shore.

Astăzi, avocaţii acționarilor băncii „Moldova Agroindbank”, care figurează în scandalul cu intervenţia de tip raider cu o cotă de 27 la sută din acţiuni, au anunţat că printr-o decizie a unei instanţe de la Kiev se încearcă, în continuare, să se obţină transferul pachetului de acţiuni stopată prin intervenţia guvernului de la Chişinău.

O altă bancă, UniversalBank, care s-a pomenit cu un pachet de aproape 80 la sută din acţiuni ce aparţin investitorului rus Gherman Gorbunţov, revendicat de un nou proprietar, a anunţat şi ea un amănunte din continuarea operaţiunii de deturnare.

Avocatul instituţiei, Valeriu Andronic, a declarat pentru postul nostru de radio că, în prezent, Curtea de Apel examinează contestaţia ordonanţei prin care Gorbunţov a fost deposedat de acţiuni:

„Sper că ecoul care s-a produs în societate îi va pune pe gânduri, doi la mână, totuşi examinează Curtea de Apel în complet de trei persoane şi eu ştiu că acolo în absoluta majoritate sunt judecători obiectivi şi responsabili şi care nu permit abateri de la normele procesuale şi materiale.”

Amintim că de pe urma aşa numitelor atacuri raider au avut de suferit şi Banca de Economii şi VictoriaBank, fiind deposedate de 16 şi respectiv, 5 la sută din acţiuni.

Veaceslav Ioniţă
Astăzi, preşedintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, a anunţat audieri publice în cazul atacurilor „raider” asupra mai multor bănci din Republica Moldova în cadrul comisiei pe care o conduce. Mâine urmează să fie audiate Banca Naţională şi Comisia Naţională a Pieţei Financiare:

„Ceea ce este cert: avem de rezolvat două probleme. Prima problemă e să asigurăm proprietarului proprietatea. A doua problemă, cu mult mai dificilă, este să fie pedepsiţi vinovaţii. Dacă nu rezolvăm problema a doua, prima nu s-a rezolvat. Toţi partenerii cu care am avut posibilitate, fie eu, fie colegii mei să discute, ne-au spus un lucru simplu: dacă cei vinovaţi nu sunt pedepsiţi, aceasta înseamnă că problema s-a conservat şi va apărea într-un timp scurt încă o dată. Toţi investitorii au două probleme: justiţia şi asigurarea dreptului la proprietate. Omul vrea să fie sigur că proprietatea lui rămâne a lui.”

Tot astăzi, vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul economiei, a declarat într-o conferinţă de presă, că dezbaterile publice nu ar fi cea mai bună soluţie pentru rezolvarea atacului de tip raider şi că subiectul ar trebui să fie depolitizat. „Investitorii nu se vor speria dacă noi singuri nu-i vom speria. Dar cineva face acest lucru cu înverşunare. Politizarea ar putea să ne coste pe mulţi foarte mult” a declarat ministrul economiei, Valeriu Lazăr.
Previous Next

XS
SM
MD
LG