Linkuri accesibilitate

Şmecherii care au preluat acţiunile MAIB şterg urmele (Adevărul)


Este vorba despre un atac la Alianței pentru Integrare Europeană (I. Caşu)



Nicolae Negru de la Jurnal de Chişinău revine la întâlnirea de săptămâna trecută din Germania dintre premierul moldovean, Vlad Filat, şi liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov. Această întrevedere este mai curând o idée rusească decât germană, crede comentatorul, pentru că ar conveni în primul rând Rusiei şi nu ar da nimic reglementării transnistrene. Moscova prinde doi iepuri deodată – obţine scoaterea liderului separatist din lista neagră a UE şi mai face un pas spre nivelarea statutului Chişinăului şi Tiraspolului în procesul de negocieri, îşi argumentează punctul de vedere Nicolae Negru. De ce ar fi înghiţit “nada” rusească Germania şi OSCE? Pentru că în joc este reluarea formală a negocierilor, iar aceasta este privită ca un scop în sine din toate părţile, este concluzia comentatorului.

Revista presei matinale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:15 0:00
Link direct



O altă temă din Jurnal de Chişinău se referă la atacurile raider asupra băncilor moldoveneşti. Preşedintele interimar, Marian Lupu, se întreba săptămâna trecută de ce nu toţi acţionarii deposedaţi s-au adresat la organele competente după ajutor. „Ori nu se consideră pătimiţi, ori este vorba despre capitaluri obţinute în mod suspect”, spunea atunci Marian Lupu. Publicaţia a adresat aceiaşi întrebare lui Viorel şi Victor Ţopa, foşti acţionari VictoriaBank care s-au plâns anterior că ar fi fost deposedaţi în mod similar de către adjunctul lui Lupu, Vlad Plahotniuc, iar acum ar fi fost din nou ţinte ale atacurilor raider. „Ştim care este rostul acestor adresări. Mai degrabă depun o cerere în anticamera lui Plahotniuc decât la Procuratura Generală,” a răspuns Victor Ţopa.

Dintre toate versiunile existente cu privire la autorii atacurilor, istoricul şi comentatorul Igor Caşu o alege în Adevărul pe cea a unor persoane din Republica Moldova care ar acţiona în conivenţă cu anumite grupări din Rusia. „Pe termen scurt, este vorba despre un atac la Alianței pentru Integrare Europeană, iar Vlad Plahotniuc pare mai puţin cointeresat în subminarea Alianței pentru Integrare Europeană, întrucât astfel îşi poate promova în continuare interesele, fără a avea şi o responsabilitate directă în actul guvernării”, este punctul de vedere al lui Igor Caşu.

Despre noul element din acest caz, cel legat de o nouă firmă necunoscută ce a revendicat zilele acestea în instanţă pachetul de 28 la sută din acţiunile MoldovaAgroindBank (MAIB) înstrăinate în prima fază de la proprietari, Adevărul scrie că „şmecherii care au preluat acţiunile MAIB şterg urmele”. Eventuala legalizare a pretenţiilor acestei firme ar complica returnarea averii sustrase ilicit de la proprietarii legitimi, avertizează publicaţia.
XS
SM
MD
LG