Linkuri accesibilitate

Băsescu la Washington: o vizită importantă (Dan Dungaciu/Evenimentul zilei)


„Mai grava decat criza este aparitia curentului antisistem” (Sabin Orcan/Adevărul)


Evenimentul zilei a solicitat opinia unui analist de politica externa pentru a reflecta vizita presedintelui Traian Basescu in Statele Unite. Dan Dungaciu este citat cu aprecierea ca, indiferent de agenda intalnirilor de la Washington, vizita este importanta prin simplul fapt ca are loc. Un al doilea avantaj potential ar fi readucerea Estului Europei – inclusiv a problemei transnistrene – in atentia Statelor Unite.

Un comentariu semnat de Liviu Antonesei in Adevarul gaseste ca cei zece ani de lupta impotriva terorismului au adus lumii occidentale mult mai multe pagube decat succese. Desi interventiile militare in Afganistan si Irak au fost un succes, guvernele instalate in cele doua tari se dovedesc corupte. Cele mai mari pierderi le-a avut insa Occidentul acasa: ciuntirea libertatilor individuale, prin masurile de supraveghere dispuse asupra comunicatiilor si transporturilor, i se pare comentatorului ireparabila.

Nici in reteta de tratare a crizei economice Occidentul nu ar fi mai norocos – rezulta din articolul semnat in acelasi cotidian de Sabin Orcan. Majoritatea guvernelor concep masuri de austeritate: calmant administrat unui bolnav; ii alina durerile, dar nu-l vindeca. Pe de alta parte, se vede bine ca politicienii nu au sustinere din partea contribuabililor. Nici in Grecia, nici in Romania cetatenii nu arata cine stie ce empatie fata de liderii lor in asa fel incat sa-si restranga cheltuielile. „Mai grava decat criza, in situatia de fata, este aparitia curentului antisistem, a miscarilor anarhice a caror unica ideologie consta in a nega insasi esenta democratiei si a economiei libere” – scrie Sabin Orcan in Adevarul.

In saptamanalul 22, Andrei Cornea comenteaza ideea fondarii unui nou partid de dreapta in Romania. Sebastian Lazaroiu – actualul ministru al muncii - si ministrul de externe Teodor Baconschi au vorbit despre o miscare populara, ca forma de coagulare a optiunilor de dreapta. Andrei Cornea deduce ca n-ar fi vorba de un partid, ci de o miscare civica, menita sa sustina PDL-ul in viitoarele alegeri. Pentru o asemenea constructie, ar trebui insa indeplinite trei conditii: sa existe o idee-forta, cateva personalitati nonpolitice cu prestanta si sa aiba un caracter spontan. Niciunul dintre puncte nu pare sa aiba acoperire in acest moment – este concluzia comentariului din revista 22.
XS
SM
MD
LG