Linkuri accesibilitate

Obsesia opoziției


Neculai Constantin Munteanu
Neculai Constantin Munteanu

Băsescu obsedează opoziția, până la nevroză și din toate pozițiile. Prin prezență, dar și prin absență.


Printr-un secret al cărui patent îl deține, Traian Băsescu continuă să domine agenda opoziției. Agendă e mult spus. Opoziția nu are idei, programe pentru care să se bată. Nu acționează, doar reacționează la ce fac sau nu fac, spun sau nu spun guvernul și președintele. Băsescu obsedează opoziția, până la nevroză și din toate pozițiile. Prin prezență, dar și prin absență.

Băsescu n-a fost la meciul de pomină cu Franța. Guristul chemat să cânte imnul României s-a îngrijit ca președintele absent s-a fie totuși prezent, uitând să cânte versurile „Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume / Triumfător în lupte, un nume de Traian!”. Dacă spunem „Triumfător în lupte, un nume de Traian!”, se interpreta politic, a explicat cam confuz guristul. Adică lumea l-ar fi confundat pe împăratul Traian cu președintele Traian Băsescu. Pentru pocirea imnului, prefectul a amendat și federația și pe gurist. Pe gurist l-a apărat Victor Ponta, ba l-a și felicitat, pentru că „a cântat foarte bine”. A cântat foarte bine și, mai ales, în acord cu o idee a liderului PSD, care anunțase că atunci când va veni la putere ”până și în imnul României trebuie sa facem o schimbare, strofa cu Traian o să plece”, deși acum susține că a fost o glumă.

Nici nu se stinsese vâlvătaia cu imnul când o informație laconică de la Cotroceni anunța că Traian Băsescu se va afla la Washington, în data de 13 septembrie, într-o vizită de lucru, pentru finalizarea unor acorduri bilaterale între România şi Statele Unite ale Americii. Din nou opoziția a intrat în trepidații și odată cu ea și moguliziunile. Ce caută la Washington? O sa-l primească Obama? E o cacealma! N-o să-l primească! Se duce ca să se bage în seamă! Victor Ponta, puberul întârziat, magnanim, a dat-o iar pe glumițe. După ce americanii au amplasat scutul antirachetă în România, e normal ca „Traian Băsescu să-i ceară măcar o cafea lui Barack Obama”!

Însă nimic nu egalează previziunile lui Stelian Tănase care simte enorm și vede monstruos. Politolog cu pretenții, Stelian Tănase a eșuat la Realitatea TV, din care a avut ambiția să facă un BBC dâmbovițean. A rămas doar cu ambiția. Când nu servește de decor pentru ghidușiile poetului Mircea Dinescu, Stelică scrie la blog. Când nu scrie la blog, „mă întâlnesc zilnic cu diverse persoane cu care discut ce se întâmplă în culisele politicii”. Și ce află de la aceste persoane importante, surse beton, toate cu acces la „mapele Cotrocenilor”, Stelică spune maselor largi, populare.

Recent, a aflat că Traian Băsescu l-ar vrea ca prim ministru pe Dinu Patriciu. A fost dezmințit politicos de cei doi preopinenți. Însă Stelică nu e omul care să se descurajeze. A aflat una și mai și, în măsură să zburlească de plăcere părul de pe limba lui Victoraș și de pe pieptul lui Crin. Sau viceversa. Traian Băsescu e bolnav! Rău de tot. Nu doarme, ia medicamente cu pumnul și, mai grav, nu mai bea! Cum știrile despre bolile care-l macină pe Băsescu sunt apanajul lui Vadim Tudor, Stelică devine vag circumspect. Cine poate să verifice așa ceva? Asta nu-l împiedică să afirme că, da, Traian Băsescu e bolnav! Însă bolnavul mișcă, vorbește, e prezent peste tot, apare la televizor, ia avionul și se duce la Washington. Întortocheate mai sunt căile politicii românești. Ca și cele ale analiștilor atoateștiutori.

Hotărât lucru, dacă n-ar fi existat, Băsescu trebuia inventat. Dă opoziției, și analiștilor de casă, iluzia că există.
Previous Next

XS
SM
MD
LG