Linkuri accesibilitate

Mustafa Abdel Jalil se adresează Libiei


Mustafa Abdel Jalil

Amnesty International acuză regimul Gaddafi de crime împotriva umanității, dar şi forțele anti-Gaddafi.


Șeful noului guvern interimar al Libiei a rostit, la Tripoli, primul său discurs public de la înlăturarea lui Muammar Gaddafi de la putere luna trecută. Mustafa Abdel Jalil, președintele Consiliului Național de Tranziție a promis un regim islamic „moderat” în Libia. Dar combatanții rebeli care l-au înlăturat pe Gaddafi sunt acuzați de organizația Amnesty International de posibila comitere a crimelor de război. Alexandru Eftode rezumă relatarea serviciului central de știri al Europei Libere:


Mustafa Abdel Jalil se adresează Libiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00
Link direct



Mustafa Abdel Jalil a vorbit luni în Piața Martirilor de la Tripoli în fața unei mulțimi de câteva mii de susținători fervenți, care l-au aclamat ca pe un erou.

„Suntem o țară musulmană, a Islamului moderat și vom menține acest curs ca să rămâneți alături de noi și să ne susțineți, - le-a spus Jalil suporterilor în capitala libiană. - Sunteți arma noastră împotriva oricui va încerca să fure revoluția, fie din dreapta, fie din stânga”.

Șeful guvernului interimar a spus că „Islamul moderat” va fi sursa de inspirație principală pentru noile legi ale Libiei după o jumătate de an de revolte și război civil, soldate cu fuga lui Muammar Gaddafi, care se află într-o locație necunoscută.

Jalil a spus că este onorat să poată vorbi în fața unei mulțimi de suporteri la Tripoli într-un moment când Libia și libienii se debarasează de tirani și se pot mândri cu acțiunile și curajul lor.

Din ascunzișul său, fostul lider libian fugar a promis însă să lupte până la victorie, iar forțele loiale au contra-atacat surprinzător pe trei fronturi. Rămășițele trupelor pro-Gaddafi au atacat luni în orașul rafinărie, Ras
Lanuf în est, pe drumul către, Sirte, orașul de baștină al lui Gaddafi și în orașul Bani Walid la 180 de kilometri sud-est de Tripoli.

Între timp, guvernul Nigerului, țara vecină de la sud, a confirmat că cel puțin 32 de foști demnitari din anturajul lui Gaddafi, inclusiv unul din fii lui și câțiva generali, se află în țara sahariană căutând refugiu.

Consiliul Național de Tranziție spune că fugarii ar fi luat cu ei în Niger cantități mari de aur și sume de bani din rezervele băncii naționale, ceea ce le-ar permite să-și plătească în continuare operațiunile militare.

În discursul de luni la Tripoli, Jalil le-a cerut celor care luptă cu trupele lui Gaddafi să se abțină de la represalii.

Astăzi, organizația Amnesty International a dat publicității un raport la Londra în care acuză regimul Gaddafi de crime împotriva umanității la scară mare în timpul războiului civil. Dar raportul spune că și forțele anti-Gaddafi au comis probabil crime de război.

Întitulat „Bătălia pentru Libia - Masacre, Dispariții, Tortură” raportul acuză combatanții anti-Gaddafi de uciderea oponenților luați prizonieri cel puțin în primele zile ale revoltei. Unii loialiști ai lui Gaddafi ”au fost uciși în bătaie, cel puțin trei au fost spânzurați, iar alții au fost împușcați după ce au fost capturați sau s-au predat”, se mai spune în raport. Documentul atrage atenția că noul guvern interimar are o misiune dificilă de a-i struni pe combatanții anti-Gaddafi și grupurile de cetățeni vigilenți „responsabile de abuzuri serioase împotriva drepturilor omului, inclusiv posibile crime de război”. Până acum, spune Amnesty International, Consiliul Național de Tranziție în Libia a manifestat lipsă de dorință de a-i trage la răspundere.
XS
SM
MD
LG