Linkuri accesibilitate

Curtea Supremă de Justiție îi repune în drepturi pe acționarii de la Moldova AgroIndbank


Instanţa supremă a casat încheierea Curţii de Apel Bender şi a declarat nulă pe teritoriul Republicii Moldova hotărârea anterioară a instanţei din Federaţia Rusă



Curtea Supremă de Justiție s-a pronunțat astăzi în favoarea investitorilor olandezi și sloveni, care au fost deposedați de acțiunile deținute la Moldova AgroIndbank prin decizia unei instanțe inferioare. În urma verdictului care este definitiv, grupul de investitori europeni își poate primi înapoi pachetul însumând aproape 28 la sută din acțiunile băncii moldovene. Este cel mai răsunător dintre cele cinci cazuri de vara aceasta, când firme offshore cu proprietari necunoscuți au preluat, se consideră fraudulos, afaceri din sistemul bancar moldovean, lovind, după cum a spus premierul Vlad Filat, în imaginea Moldovei în fața investitorilor. Relatează Liliana Barbăroșie.

CSJ îi repune în drepturi pe acționarii de la Moldova AgroIndbank
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00
Link direct



Avocaţii investitorilor străini au plecat triumfători din sediul Curţii Supreme de Justiţie, după ce instanţa nu numai că a casat încheierea Curţii de Apel Bender cu sediul la Căuşeni prin care fuseseră deposedaţi clienţii lor, ci şi a declarat nulă pe teritoriul Republicii Moldova hotărârea anterioară a instanţei din Federaţia Rusă. Este vorba despre hotărârea unui arbitraj ad-hoc din oraşul rusesc Sankt-Petersburg care prevedea transferul unui pachet de 28 la sută din acţiunile MolodovaAgroindBank de la proprietarii sloveni şi olandezi la alţi proprietari despre care se crede că ar fi companii înregistrate în zone off-shore.

Curtea Supremă de Justiţie a dispus nerecunoaşterea acestui document pe teritoriul Republicii Moldova şi totodată întoarcerea executării dispuse de instanţa din Căuşeni, ceea ce ar însemna de fapt, aşa cum afirmă avocaţii investitorilor străini, repunerea în drepturi a proprietarilor legitimi.
Completul de judecată care a examinat recursul acestora nu a explicat motivele deciziei, dar apărătorii investitorilor străini au pretins, atunci când şi-au expus în faţa instanţei punctul de vedere, că magistraţii din Căuşeni au legalizat de fapt o hotărâre judiciară inexistentă, nevăzută de nimeni în original, şi emisă de un arbitraj inexistent. Chiar dacă ar fi existat în realitate, acest document ar fi încalcat legislaţia moldovenească, au mai afirmat recurenţii, legislaţie care ar interzice transferul unui pachet mai mare de 5 la sută din acţiunile unei instituţii financiare spre companii înregistrate în zone off-shore, şi care ar prevede că un arbitraj nu poate transmite drepturi de proprietate asupra unor acţiuni, astfel de transferuri fiind valabile doar dacă sunt efectuate la bursă.

De cealaltă parte, reprezentanţii companiei care pretinde că ar fi noul proprietar legitim al acţiunilor MoldovaAgroindBank s-au declarat hotărâţi să conteste verdictul dat de Curtea Supremă de Justiţie, care ar fi încălcat jurisdicţia altei ţări, dar nu au spus cum anume au de gând să facă acest lucru din moment ce o hotărârile emise de Curtea Supremă de Justiţie sunt irevocabile şi deci nu pot fi contestate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG