Linkuri accesibilitate

Lipsa de atitudine a autorităţilor a creat condiţii de dezvoltare a fenomenului raider (Ziarul de Gardă)


Vlad Filat crede că artizanul atacurilor ar fi democratul Plahotniuc.



Un comentariu din Ziarul de gardă semnat de Aneta Grosu găseşte inutile polemicile din societatea moldovenească despre raideri. Revenind la zelul cu care preşedintele comisiei parlamentare pentru buget şi finanţe a iniţiat audieri parlamentare în acest subiect, autoarea se întreabă unde au fost toate instituţiile statului atunci când presa a scris cu acelaşi zel ani la rând despre coruperea unor magistraţi, procurori, poliţişti anticorupţie şi implicarea lor în atacuri de tip raider. S-a scris chiar despre funcţionari salarizaţi de grupări raider.

Ce a urmat după aceste dezvăluiri? Nimic, constată Aneta Grosu, după care urmează concluzia – lipsa de atitudine a autorităţilor a creat condiţii de dezvoltare a acestui fenomen culminând adesea cu infiltrarea reprezentanţilor raiderilor în instituţiile statului.

Revista presei matinale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:08 0:00
Link direct


Un alt comentariu din acelaşi ziar observă că cele întâmplate au destabilizat şi mai mult atmosfera din Alianța pentru Integrare Europeană. Filat crede că artizanul atacurilor ar fi democratul Plahotniuc şi spune că va face tot posibilul ca Republica Moldova să nu devină a lui. Asta înseamnă un singur lucru – că nu-l va vota pe Lupu preşedinte. Cine are de câştigat de pe urma noilor certuri din Alianța pentru Integrare Europeană?, se întreabă autorul. Sigur că PCRM-ul lui Voronin, crede el, sugerând că tocmai amicii acestuia ar fi putut organiza noul motiv pentru această ceartă.

Cred că cea mai mare mişcare de raideri din istoria Moldovei a fost privatizarea – zeci de raideri, preluând averea statului au devenit milionari – este concluzia lui Constantin Tănase din Timpul. Comentatorul îi mai contrazice pe occidentalii care cred că raiderii sunt un fenomen propriu culturii şi civilizaţiei lor spunând că mişcarea raiderilor ar fi un fenomen curat naţional, românesc, pentru că cine dacă nu raideri au fost haiducii cântaţi în doine şi balade, cu singura diferenţă că aceia îşi împărţeau agoniseala cu cei săraci.

Iar un articol din Adevărul semnat de Mihai Taşcă continuă seria dezvăluirilor despre represiunile organizate de NKVD-ul sovietic. De această dată autorul se referă la bunurile confiscate de la basarabenii trimişi în Siberia. Banii, ceasurile sau inelele erau confiscate ca „probe”, dar în dosarele deschise recent pentru public lipsesc cu desăvârşire dovezile. O atenţie deosebită se dădea decorațiilor.
XS
SM
MD
LG