Linkuri accesibilitate

Oamenii plătesc 80% pentru aerul care se încălzeşte, ţăvi sparte, pompe ineficiente...


Vicepremierul Valeriu LazărÎn prag de toamnă, cu ocazia adoptării unor noi reglementări guvernamentale în sistemul de încălzire, ministrul economiei, Valeriu Lazăr a vorbit despre problemele energetice, așa cum le resimte cetățeanul de rând, într-un interviu acordat Valentinei Ursu.

Europa Liberă: De ce atât de stringent trebuie de reformat sistemul termo-energetic în Moldova?

Reforma sistemului termo-energetic - în discuție cu Valeriu Lazăr
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:46 0:00
Link direct


Valeriu Lazăr: „De aceea că sistemul termo-energetic generează bilanţ negativ de câteva miliarde de lei şi noi riscăm ca, dacă nu facem aceste reforme într-un an, maximum doi, să intre în colaps sistemul centralizat.

Să nu uităm că 15 la sută, dacă vorbim de municipiul Chişinău, din fericiţi care au avut această posibilitate s-o facă, s-au deconectat. Dar rămân restul, 85 la sută şi dacă Doamne fereşte intrăm în colaps, dar dacă nu facem această reformă erau şanse reale, atunci 15 la sută erau ok, iar 85 la sută trebuia să ne gândim cum să-i încălzim.

De aceea am pus pe cântar toate argumentele pro şi contra, am

urmat şi experienţa altor ţări. În România această reformă au făcut-o ceva mai înainte, chiar la nivel de lege au stabilit, că cei care vor să se debranşeze de la sistemul centralizat achită 40 la sută din factura care vine pe casă. În Cehia, de exemplu, între 40 şi 50 la sută, fiindcă vine un moment când nivelul de deconectare depăşeşte un anumit nivel, practic, din punct de vedere tehnologic şi economic intră în colaps tot sistemul.

Reforma aceasta are câteva elemente. Primul element: schimbarea procedurii de debranşare de la sistemul centralizat. Adică vrei să te debranşezi? Cere acceptul vecinilor, coproprietarilor. Doi: te-ai deconectat, ai achitat 20 la sută din factura care vine pe casă. Trebuie să fac o clarificare – factura va fi aceeaşi, altă chestie e că deja presiunea pe cei 85 la sută care rămân conectaţi de a deservi tot blocul, pentru ei presiunea va fi mai mică, fiindcă factura va fi aceeaşi pe casă. Altă chestie e că dacă anterior cei 15 la sută, sau 20 la sută achitau doar cinci la sută din factura care vine, acum el va achita gradual până la 20 la sută.”

Europa Liberă: Bine, domnule Lazăr, dar aceşti locatari, care şi-au instalat sistem autonom de încălzire, ei au fost încurajaţi într-un fel la început.

Valeriu Lazăr:
„De acord, au fost la început încurajaţi.”

Europa Liberă: Şi acum ei vă blestemă.

Valeriu Lazăr:
„Prefer mai bine să mă blesteme 15 la sută din populaţia care sunt mai înstăriţi, decât să mă blesteme 85 la sută din cei care sunt mai puţin înstăriţi şi riscă să îngheţe de frig. Când pui pe cântar de unde o să vină blestemul mai mare, eu aleg mai bine să mă blesteme 15 la sută decât 85.”

Europa Liberă: Am vorbit despre debranşări.

Valeriu Lazăr:
„Acum este al doilea element. Regulamentul actual stabileşte că, să zicem, în decembrie ţi-ai luat căldura, ai dreptul s-o achiţi până în decembrie anul viitor. Eu am adus şi acest exemplu: unui om normal nu-i trece prin cap ca să mergi la magazin, să-ţi cumperi o pereche de pantofi şi să-i achiţi peste un an. Uite la noi Regulamentul asta stabileşte – că la energia termică ai dreptul pe parcursul unui an de zile să te achiţi. De unde vine de fapt această gaură de două miliarde de lei? Fiindcă dacă Termocom-ul livrează în decembrie energia termică şi primeşte banii peste un an sigur că anul acesta el nu are de unde să se achite.”

Europa Liberă: Deci, Dumneavoastrp veniţi cu propunerea ca...

Valeriu Lazăr:
„Pe perioada de iarnă, în perioada de încălzire – noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, martie – cinci luni minimum 40 la sută din factură trebuie achitată. Şi restul sumei până la 1 august. Adică practic această presiune pe perioada de iarnă, nu impunem oamenii să achite toată factura, totuşi presiunea e mare, dar le dăm posibilitatea ca această sumă să o achite încet şi pe parcursul verii, atunci când nu are facturi la încălzire.

Şi este un compromis rezonabil. Important este către începutul următorului sezon de încălzire deja integral să se achite, fiindcă operatorul să aibă să-şi ia păcură, gaz natural, piesele necesare pentru reparaţii. E o întreprindere, un an de zile de unde să funcţioneze?”

Europa Liberă: Gigacaloria se va mai scumpi?

Valeriu Lazăr:
„Obiectivul final pe care noi îl urmărim e
Obiectivul final pe care îl urmărim e să atragem investiţiile necesare pentru a moderniza sistemul fiindcă uzura e 80%.

să atragem investiţiile necesare pentru a moderniza sistemul fiindcă uzura e 80 la sută. Vă daţi seama, putem spune că 80 la sută oamenii plătesc aerul care se încălzeşte, ţăvi sparte, pompe ineficiente.

De aceea nu poţi atrage investiţii atunci când investitorii întreabă: dar care e perspectiva acestui sistem? Dacă oamenii se debranşează în continuare are oare rost noi să venim? Să facem investiţii dacă într-un bun moment el intră în colaps?

Dacă facem această reformă, noi deja lucrăm serios cu Banca Mondială, asta a fost recomandarea şi cerinţa lor şi nu doar al lor, de fapt. În situaţia în care noi demonstrăm că da, uite, sistemul ăsta are viitor, am securizat sistemul, deja începem a atrage investiţii în modernizare – schimbăm ţevile, schimbăm pompele ca să avem pierderi mai puţine şi de fapt tariful să nu crească.”

Europa Liberă: Dar până la Anul Nou se va majora tariful?

Valeriu Lazăr:
„Aici deja depinde de evoluţia tarifului la gazele naturale, fiindcă CET-urile care generează energia termică lucrează pe gaze naturale. Cred că întrebarea trebuie s-o adresaţi la ANRE.”

Europa Liberă: Dar dacă v-o adresez Dumneavoastră?

Valeriu Lazăr:
„S-ar putea întâmpla. Eu nu ştiu ce rezerve au întreprinderile. Fiindcă dacă 70-80 la sută din costul gigacaloriei revine costul gazului, care se va majora nu ştiu în ce proporţie, logica economică spune că este inevitabil. Până unde - nu vă pot spune, deja ţine de metodologie.”

Vezi comentarii (12)

Acest forum a fost închis

Mai mult
XS
SM
MD
LG