Linkuri accesibilitate

Ne străduim să facem o cultură frumoasă, ca să o putem vinde la un preţ de nimic...


Piața la Costești

Reportaj cu microfonul Europei Libere în satul Costești.
Recolta pentru anul acesta se anunță mai bogată decât în 2010 – cel puțin așa spun autoritățile în domeniu, în frunte cu ministrul agriculturii, Vasile Bumacov. Diana Răileanu a mers în satul Costeşti, Ialoveni ca să-i întrebe pe agricultori dacă împărtăşesc aşteptările ministrului.

În satul Costeşti ajungi într-o jumătate de oră cu microbuzul din capitală. Pentru că zilele acestea vremea este favorabilă pentru lucrări agricole, o bună parte dintre localnici muncesc în grădină sau câmp, iar sâmbăta şi duminica îşi vând marfa la piaţa din centrul satului. Acolo mi-am găsit şi eu interlocutori de la care am aflat cum se vede recolta din acest an?

Europa Liberă și Diana Răileanu printre sătenii de la Costești (Ialoveni)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:37 0:00
Link direct


„Roadă este, bună roadă, se arată bună. Lucrările trebuie din vară de
Maria Borta din Costești

făcut ca lumea, calitativ şi iarna ai cu ce te întreţine.”

„Păpuşoi sunt, oleacă de poamă este, grâu s-a făcut. Roadă este.”

Chiar dacă roada pare a fi bogată în acest an, mai mulţi agricultori din Costeşti s-au la microfonul Europei Libere că, de frică să nu piardă marfa sunt nevoiţi să o vândă la un preţ de nimic:

„Toate lucrările sunt scumpe, începând de la benzină, arat, semănat, ne străduim să facem o cultură frumoasă, ca să o putem vinde, când ieşim la vânzare e la un preţ de nimic. Dar orice masă, începând de la un ţăran cît de simplu, până la cel mai mare boier, se începe de la pământ. Omul de la pământ, oameni buni, este călcat în picioare. Nu se uită nimeni la dânsul.”

Se crede că omul de la ţară parcă ar trebui să aibă mai multe, pentru că mai are pământ, etc?

„Omul are cotă, dar cota aceasta dacă nu plouă nu ai nimic.”

„Cu cheltuielile şi cu munca ne alegem, în rest noi venit nu avem mai nimic.”

Se spune că cel care lucrează vara, de fapt, se pregăteşte pentru iarnă:

Dumitru Beregoi: „Aşa-i, dar dacă lucrezi mănânci, dacă nu lucrezi – ca şi găina. Dacă scurmă se hrăneşte, dacă nu scurmă nu se hrăneşte, aşa şi omul. Dar unde să scurmi dacă totul e scump, nu ai unde te duce, nu ai ce face. Dacă numai cu cotele astea cam numai cheltuieli, totul e greu, gazul e scump. În plus, oamenii au nevoie de mâncare, dacă nu ai o pasăre, nu ai nimic, gata, te-ai lipit de pământ.”

Dar cum se face că oamenii, de la ţară mai ales, taie tei de curmei şi se descurcă?

Vera Mereacre: „Ei, cum? Muncesc. Ţine un animal, ţine oleacă de fructe, o vită mai vinde şi cu atâta îşi cumpără lemne să inte în iarnă, altfel nu ai pe cum.”

Se arată a fi grea iarna?

Vera Mereacre: „După anotimpul de vară, iarna nu cred că va fi mai uşoară.”

Sătenii din Costeşti s-au arătat încrezători că problemele lor s-ar împuţina dacă guvernanţii şi-ar aduce aminte de ei şi în afara campaniilor electorale:

Simion Bîrca din Costești
„De ce toţi parlamentarii aceştia se pun în genunchi şi vin tot timpul şi se roagă, alegeţi-mă şi de ce până în timpul de faţă ei nu rezolvă nimic. De parcă nici nu ar fi de la ţară, parcă nu ar vedea ce se face. De ce ei nu vin să vorbească cu lumea? Ei doar rezolvă toate întrebările pentru ei, dar pentru popor ei nimic nu au rezolvat până în timpul de faţă. Ei sunt plămădiţi din alt aluat.”

„Parlamentarii, ei ce fac? Se adună acolo la discuţii, la vorbe, la ghicitori? Ei nu văd rezultatele la sate, că lumea plânge. Drumurile sunt cam rele, le trebuie ciubote, le trebuie caloşi, dar acestea doar nu se iau de sus, îs scumpe. O pereche de caloşi costă 30 de lei, o pereche de ciubote, costă peste o sută. Dar salariile?”

Aşa sau altfel, mai mulţi săteni din Costeşti mi-au spus că vor continua să muncească în câmp, pentru că vorba vine cine nu munceşte vara, nu are ce mânca iarna.

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG