Linkuri accesibilitate

Un proces la Minsk sub semnul incertitudinii


Dzmitry Kanavalau și Uladzislau Kavalyou la ședința de astăzi a tribunalului de la Minsk

Unii cred că atacul ar fi fost opera autorităților pentru a justifica întărirea securității și persecutarea mai aspră a oponenților regimului.
În capitala belorusă, a început astăzi procesul celor doi suspecți acuzați de atacul cu bombă din aprilie în metroul de la Minsk, soldat cu 15 morți și 200 de răniți. Dacă sunt găsiți vinovați de terorism, cei doi suspecți, locuitori ai orașului Vitebsk, riscă pedeapsa cu moartea. Relatarea serviciului belorus al Europei Libere este rezumată de Alexandru Eftode.

Principalul suspect, Dzmitry Kanavalau în vârstă de 25 de ani, este acuzat de plănuirea atacului din stația aglomerată a Metroului de la Minsk pe 11 aprilie, în timp ce Uladzislau Kavalyou, tot de 25 de ani, este acuzat că ar fi o unealtă a terorismului.

Bomba, care a explodat la intrarea trenului în stație la o oră de vârf, a ucis 15 oameni și a rănit 200 în cel mai sângeros atac din istoria de 20 de ani Republicii Belarus.

Procesul început astăzi se desfășoară cu ușile deschise la Curtea de Justiție de la Minsk. Suspecții au fost plasați într-o cușcă cu gratii în sala de judecată, iar la audieri au fost de față aproximativ 100 de oameni care au avut de suferit de pe urma exploziei.

Cei cu răni grave au primit compensații de 3,5 milioane de ruble beloruse, sau echivalentul a 400 de dolari la cursul de astăzi, după devaluarea substanțială a monedei beloruse afectate de criza economică. Sora lui Yaraslau Pyasetski, un tânăr de 26 de ani rămas fără ambele picioare, spune că familia se descurcă, dar cu greu.

Veronika Pyasetski spune că Yaraslau se mai află încă la spital pentru reabilitare, dar va fi externat la sfârșitul săptămânii. „Dacă se menține cursul de schimb actual, ne vom descurca, dar dacă scade din nou vom cere ajutor, spune Veronika. Familia a cerut deja ajutorul Crucii Roșii pentru a-i procura proteze lui Yaraslau.”

Cei doi suspecți arestați în urma exploziei sunt ambii de la Vitebsk și lucrau la aceeași uzină din oraș. Sunt acuzați și de alte atacuri la Vitebsk și la Minsk în care au fost răniți 100 de oameni.

Arestarea lor grabnică după atacul din metrou a trezit multe bănuieli. Autoritățile nu au spus vreodată care ar fi fost motivația crimei, în afară de declarația vagă a președintelui Alyaksandr Lukashenka în care a spus că scopul atacului a fost să destabilizeze situația din Belarus.

Unii cred, însă, că atacul bine organizat ar fi fost opera autorităților pentru a justifica întărirea securității și persecutarea mai aspră a oponenților regimului. Potrivit AFP, un colonel al KGB-ului belorus care locuiește astăzi în exil în Germania, Vladimir Borodach, a declarat postului rusesc NTV că suspecții ar fi fost angajați de autoritățile beloruse.

Liubou Kavalyova, mama lui Uladzislau Kavalyou acuzat că ar fi unealtă a terorismului spune că a avut acces limitat la fiul ei, iar scrisorile primite par să fi fost scrise sub observație. Familia lui
Kanavalau, principalul suspect, s-a izolat, nu vorbește cu presa și nici cu rudele co-acuzatului. Dar Kavalyova spune că a încercat să stea de vorbă cu mama lui Kanavalau:

„Am fost să mă întâlnesc cu ea unde lucrează. Am putut vorbi doar o clipă. Mi-a spus că nu a primit nici o scrisoare de la fiu și nu a auzit nimic despre el. N-a vrut să spună mai multe, pentru că soțul i-a interzis să vorbească cu cineva”, spune Kavalyova.

Atacul de la Minsk a zguduit Republica Belorus. El s-a suprapus pe o campanie punitivă amplă a guvernului împotriva opoziției, după protestele din decembrie trecut față de controversata realegere a președintelui Alexander Lukashenko.

Republica Belorus este singura țară din Europa unde este folosită pedeapsa cu moartea, iar cei doi suspecți pot fi executați prin împușcare, dacă sunt găsiți vinovați. Potrivit Amnesty International, ultima execuție în Belarus a avut loc în martie 2010, când au fost împușcați doi bărbați condamnați la moarte pentru mai multe crime între care omucidere.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG