Linkuri accesibilitate

Au ţările europene voinţa politică să lupte împotriva corupţiei?


Avem o criză de încredere a cetăţenilor europeni în Uniunea Europeană şi trebuie să recâştigăm această încredere.


Europarlamentara Monica Macovei, preşedinta comisiei interparlamentare Uniunea Europeană – Moldova, a cerut monitorizarea nivelului la care ţările Uniunii sunt dispuse să coopereze pentru a lupta împotriva corupţiei. Monica Macovei crede că aplicarea măsurilor anticorupţie poate fi întărită prin sancţiuni financiare. Joi, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie privind combaterea corupţiei în Uniunea Europeană, rezoluţie care cere în primul rând mai multă transparenţă. Un interviu cu Monica Macovei realizat de Iolanda Bădiliţă.

Interviu cu Monica Macovei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
Link direct



Europa Liberă: Comisia Europeană a adoptat un pachet anticorupţie iniţiat de dumneavoastră, după care plenul va dezbate o rezoluţie prin care cereţi să se verifice în ce măsură ţările membre au voinţa politică să lupte împotriva corupţiei. Cum poate Comisia să facă lucrul acesta?

Monica Macovei: „Sunt cereri adresate şi Comisiei, şi Consiliului. Există o constatare că voinţa politică în statele membre de a combate corupţia este diferită şi că în multe ţări membre nu există această voinţă sau este în stare redusă. Şi gradul de corupţie este înalt.

Ca atare, asta urmăresc prin monitorizare, să existe un set de măsuri şi un set de criterii la nivelul Uniunii şi să facem o listă după aceea pe toatele

state membre, care şi cum stă în domeniul corupţiei - care înseamnă licitaţii publice, care înseamnă confiscarea averilor ilegale, care înseamnă şi spălarea banilor.

Şi un raport al Comisiei care va trimite misiuni, va discuta ONG-urile, ca acum la mecanismul de cooperare şi verificare cu România şi Bulgaria. Deci va face o analiză, să zicem, în domeniul achiziţiilor publice şi al corupţiei sau a confiscării averilor pe toate statele membre. Iar asta va permite să se ia decizii la nivelul Uniunii Europene.”

Europa Liberă: În momentul în care, în anumite state membre se constată că nu se respectă reglementările în vigoare …?

Monica Macovei: „Asta cer, de exemplu, în rezoluţie, să fie numite şi să nu ne acoperim unii pe alţii; şi aici am susţinerea unor state, nu a tuturor, să fie numite, să fie sancţionate…”

Europa Liberă: Până unde pot merge aceste sancţiuni?

Monica Macovei:
„Cred că nu putem să nu discutăm în primul rând de sancţiuni financiare pentru că între corupţie şi criza economica şi financiară este o legătură strânsă. Ele nu pot fi abordate separat. Pe un calcul aproximativ, corupţia costă anual în Uniunea Europeană 120 de miliarde de euro. Şi aş mai da un argument foarte important: este vorba de încrederea cetăţenilor europeni.

Avem o criză de încredere în Uniunea Europeană a cetăţenilor europeni şi trebuie să recâştigăm această încredere. Ei trebuie să fie siguri că banii lor din taxe nu sunt folosiţi la furat şi pe corupţie, la nivelul Uniunii Europene sau în diferite state europene.”
XS
SM
MD
LG